Filarmonica ramane fara adapost inca un an

Fundatiile pentru Centrul Cultural Transilvania nu vor fi puse nici anul acesta. Intrebat intr-o conferinta de presa despre termenul estimat pentru demararea constructiei, primarul Emil Boc a declarat ca vor fi stabiliti niste pasi concreti, dar totul depinde de depunerea documentatiei. Virgil Porutiu, directorul tehnic al Primariei, a venit cu lamuriri suplimentare, aratand ca termenul de 6 luni pentru finalizarea proiectului de catre firma care a castigat licitatia pentru proiectare a fost calculat in zile lucratoare. Astfel, Primaria se asteapta sa primeasca proiectul complet abia la sfarsitul lunii noiembrie.

Licitatia poate fi derulata cel mai devreme la inceputul acestui an, in conditiile date, mai ales ca dupa primirea proiectului, administratia trebuie sa elaboreze un caiet de sarcini, pe baza acestuia, care sa faca mai apoi obiectul concursului. Proiectantii au astfel la dispozitie mai mult timp decat prevede uzual un contract de executie cu termen de sase luni, intarziind si mai mult realizarea obiectivului drag administratiilor PDL de la Cluj-Napoca.
Realizarea Centrului Cultural Transilvania a mai fost amanata de contestatia depusa de unul dintre participantii la concursul de proiecte, precum si de procesul prin care administratia locala a contestat decizia Consiliului National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC), care a admis aceasta plangere. Contestatii au existat si la concursul de idei, castigat de UTCN, dar acestea nu au ajuns in instanta.
In primele luni ale anului primaria anunta ca la inceputul verii va avea pe masa proiectul tehnic pentru Centrul Cultural Transilvania, realizat de societatea aflata sub contract, Vaal Arhitectura, si ca va lansa licitatiile pentru demararea proiectului si realizare in prima faza a parkingului si a salii de concerte pentru Filarmonica Transilvania. In Comisia Tehnica de Amenajarea Teritoriului si Urbanism (CTATU) a fost prezentat un proiect pentru una din cladirile conexe noii sali de concerte a Filarmonicii, dar acesta mai are de asteptat analize suplimentare, dupa ce a comisia a fost informata ca terenul ar putea fi infestat cu plumb.

Centru multifunctional

Licitatia a fost castigata de asociatiunea Vaal Arhitectura SRL, impreuna cu “Popp si asociatii”, proiectantul principal fiind Viorel Hurduc, un controversat arhitect bucurestean. Firma a obtinut 51 de puncte din cele 60 acordate pe baza criteriilor tehnice si urma sa realizeze proiectul pentru 2,4 milioane de lei. In concurs pentru proiectarea Filarmonicii au mai intrat inca sase firme, dintre care doua asociatiuni s-au clasat la egalitate dupa firma castigatoare, cu 30 de puncte. Din juriu au facut parte trei arhitecti romani si patru specialisti din alte tari europene, fiind prezidat de arhitectul-sef al municipiului, Livia Subtirica. Unul dintre ei, Gabor Zobiki, este specialist in proiectarea de sali de concerte si este autorul filarmonicii din Budapesta.
Proiectul va consta din doua sali de spectacol, un centru de conferinte, spatii de birouri, parking, sala de repetitii, centru multifunctional si un sediu pentru Filarmonica de Stat Transilvania. Sala de concerte, cu o capacitate de 1.500 de locuri, va fi separata de sediul Filarmonicii, dar vor exista doua pasarele de legatura intre acestea la etajele 1 si 2. Cele sapte corpuri pot fi construite independent unul de celalalt, motiv pentru care primaria va concesiona terenul pentru construirea unora dintre acestea.
In spatiile ramase neconstruite ar urma sa fie amenajate mai multe spatii pietonale si cinci piatete, cea mai spatioasa, Piata Transilvania, urmand sa aiba 2.000 de metri patrati. Aceasta piata va fi situata in fata principalei sali de spectacol. Una dintre propuneri a sugerat crearea unei strazi de legatura intre Bulevardul 21 Decembrie 1989 si Calea Dorobantilor, iar pentru accesul la parking crearea unei cai subterane de legatura spre strada Navodari.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.