Municipiul Cluj-Napoca a încheiat un contract de restructurare cu niște investitori imobiliari, unul dintre ei fiind și Radu Taica. Pe cei 31.000 de metri pătrați se vor construi mai multe clădiri cu diferite înălțimi, între 5 și 11 etaje. Practic, pentru ca investitorii să poată să schimbe destinația terenurilor unităților industriale, trebuie încheiat un contract între municipalitate și proprietarii terenului, prin care cei din urmă sunt obligați în realizarea unor beneficii publice pentru folosul comunității locale: de la lărgirea unor străzi până la construirea unei grădinițe.

Incinta fostei fabrici clujene Fimaro se transformă în ansamblu imobiliar

Pe strada Corneliu Coposu nr. 167 și 167A se va construi un ansamblu imobiliar mixt. Beneficiarii viitorului ansamblu de locuințe sunt Fimaro Invest SA, Fimaro Development (deținute de Radu Taica), Carmen și Florin Uță, Mona și Cătălin Dumitru, care au propus printr-un PUZ restructurarea incintei Fimaro, parcelarea acesteia și dezvoltarea unui ansamblu mixt. Terenul vizat este de 31.011 metri pătrați.

Pe cele 3,1 hectare se dorește ridicarea mai multor clădiri cu regim diferit de înălțime, între 5 și 11 etaje, cu o înălțime maximă admisă de 48 de metri. Deoarece parcela se învecinează și cu pârâul Nadăș se propune o retragere de minim 13 metri.

Sediul unde funcționează până în august 2021 Poliția Municipiului Cluj-Napoca.

Contract între municipalitate și beneficiari

Consiliul Local a aprobat în ultima ședință un contract între municipalitate și beneficiarii proiectului. Este nevoie de un astfel de contract deoarece prin noul PUG teritoriile industriale existente își păstrează destinația actuală. Astfel că, restructurarea zonei sau schimbarea destinației terenurilor unităților industriale se face doar pe bază de contract între Consiliul Local și proprietarii unităților industriale. Practic, investitorii trebuie să poarte negocieri cu administrația locală pentru a se stabili noul profil funcțional și obiectivele de interes public necesare în zonă (infrastructură, spații verzi, locuri de joacă, piațete, instituții publice de învățământ, sănătate, locuințe sociale etc.). Totul pe cheltuiala investitorilor!

Ce obligații au investitorii

– lărgirea străzii Corneliu Coposu între str. Stănescu Popa și str. Strungarilor precum și a străzii Strungarilor în vederea decongestionării traficului

– amenajarea fâșiei adiacentă pârâului Nădaș pe toată lungimea parcelelor, cu dotări edilitare corespunzătoare. Zona va fi organizată ca promenadă cu acces public nelimitat. Se vor putea organiza trasee pietonale și velo, locuri de odihnă etc.

– construirea unei unități de învățământ de interes public (grădiniță) cu acces separat și curte pentru activități în aer liber

– activarea unui areal subutilizat și deblocarea unei zone cu caracter de barieră urbană

– condiții atractive pentru investiții/locuri de muncă prin asigurarea profilului mixt (locuințe, birouri, comerț și servicii, dotări, cercetare etc.)

– înscrierea în modelul urban al traseelor scurte (evitarea multiplicării traficului generat de deplasări la și de la locul de muncă)

– asigurarea unei zone active și atractive pe tot parcursul zilei

– dezvoltarea și extinderea rețelei de spații exterioare și verzi cu acces public din cartier (alei, pasaje, piațete, scuaruri, promenada) pe baza unor proiecte complexe de specialitate ce vor viza ameliorarea imaginii urbane, asigurarea unor spații exterioare pietonale de calitate prin asigurarea parcărilor la nivelurile subterane ale construcțiilor propuse, mobilarea pe baza unui concept coerent pentru imaginea urbană a spațiilor cu acces public

– construirea de locuințe de calitate în cadrul unui ansamblu coerent care va fi edificat pe baza unui proces integrat de restructurare

Taica găzduiește temporar polițiștii clujeni

La aceeași adresă, pe strada Corneliu Coposu nr. 167 funcționează temporar din 28 noiembrie 2019 și sediul Poliției Municipiului Cluj-Napoca ca urmare a renovării clădirii în care funcționează instituția.

Pentru chirie, Poliția Municipiului plătește lunar suma de 143.677 lei plus TVA, adică aproximativ 30.000 de euro (fără TVA). Contractul expiră la sfârșitul lunii august 2021, ceea ce înseamnă o chirie totală de aproximativ, 3.000.000 lei (628.500 euro) la care se adaugă TVA.

Firma câștigătoare, Fimaro Invest SA, este deținută de dezvoltatorul imobiliar Vector Capital SRL, controlat de omul de afaceri Taica Radu Horațiu.

Vector Capital, companie profilată pe dezvoltarea imobiliară, se află 100% în posesia lui Țaica, om de afaceri cu dețineri în societățile Altius Capital, Citius Capital sau Arena Statistics.

De-a lungul timpului a mai avut dețineri în firmele Avantgarde Finance, Capital Imobiliare, Decorint SRL, Target Imobiliare, Arcada Houses, Target Administrarea Activelor, Observator SA. Țaica este implicat și în proiectul inițiat pe fosta platformă industrială Fimaro.

Până în 2016, în Consiliul de Administrație al Fimaro Invest a făcut parte și Claudiu Liviu Sugar și Pinte Mircea Gheorghe, însă aceștia au fost revocați din funcție, rămânând doar Radu Taica cu un mandat de patru ani.

Cei trei au dezvoltat mai multe proiecte imobiliare în Cluj, iar în 2018. Claudiu Sugar este și unul dintre fondatorii proiectului Crama La Salina din Turda. Sugar a făcut în trecut afaceri și cu Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean, fostul șef al serviciului secret cunoscut și sub numele ”Doi și-un sfert”.

Claudiu Sugar a fost unul dintre sponsorii campaniei electorale al lui Emil Boc din anul 2008. De asemenea, potrivit presei naționale, și Radu Taica ar fi fost un om de bază al primarului.

Despre Fimaro

Fabrica Fimaro a fost fondată în 1924, ca atelier mecanic şi turnătorie de fontă, devenind după al Doilea Război Mondial, un producător de utilaje şi echipamente pentru cantine, precum şi de utilaje pentru procesare a produselor alimentare.După anul 1960 Fimaro a dezvoltat maşini şi linii pentru industria textilă şi a pielăriei. Din 1998 Fimaro a început să ofere diverse servicii de fabricaţie pentru industria auto, industria lemnului, industria metalurgică, amenajare spaţii verzi, instalaţii de condiţionat şi purificat aer, instalaţii de ventilare. Activitatea industrială iniţială a încetat sau s-a restrâns considerabil. În prezent o parte din spaţii sunt închiriate micilor întreprinderi pentru activităţi de producţie şi servicii de tip industrial sau cvasiindustrial, depozitare etc .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.