După scandalul decontărilor ilegale de la Casa de Asigurări de Sănătate din anul 2017, nu s-a mai auzit nimic despre Nicolae Sergiu Ciobanu, fin al lui George Maior ce a fost arestat pentru trafic de influență. Nici soția lui Ciobanu, Oana Magdalena, unul din ofițerii avansați de Gabriel Oprea, primind gradul de locotenent-colonel, nu a mai fost în atenția opiniei publice. Totuși, este interesantă asocierea soției lui Cioban cu un fost șef SRI și cu un clujean, fost consilier parlamentar, descris ca fiind un personaj extrem de dubios.

Spovedania lui Ciobanu

Nicolae Sergiu Ciobanu este finul lui George Maior și fostul consilier al acestuia. În anul 2017, Ciobanu a fost arestat pentru trafic de influență în dosarul decontărilor ilegale de la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB) și s-ar fi lăudat în fața colaboratoarei DNA cu relațiile pe care le avea la nivel înalt, fiind pomenit un pretins trafic de influență la fostul ministrul de Interne Dan Nica (PSD), se arată în documentele procurorilor anticorupție. De asemenea, Ciobanu se lăuda că a fost consilier al fostului șef al SRI, George Maior, că acesta este nașul lui și că a ieșit la pensie pentru că nu a vrut să riște să se schimbe legislație, cu o pensie de 10.800 de lei, în condițiile în care salariul său era de 9.400 de lei.

Mai mult, potrivit actelor procurorilor, Ciobanu i-ar fi povestit interlocutoarei sforile pe care acesta le-ar fi tras pentru ca un constructor de spitale să ajungă profesor la Academia Națională de Informații, care, ulterior, ar fi participat la o licitație pentru o lucrare la un hotel al SRI în valoare de 5 milioane de euro. Într-o altă discuție, cei doi ar fi vorbit și despre influențele pe care le-ar mai avea Adrian Năstase și George Maior. În iulie 2018, Ciobanu a fost trimis în judecată alături de alți inculpați din dosar. Procurorii DNA arată că în perioada iunie-august, Sergiu Ciobanu l-a determinat pe Marian Burcea că, în calitate de președinte al CNAS, să își folosească influența și autoritatea ca să obțină informații confidențiale deținute de CNAS, referitoare la o societate comercială și la reprezentantul legal al acesteia. În decembrie 2018, Curtea de Apel București i-a revocat lui Ciobanu măsura preventivă, aflându-se în prezent în control judiciar.

„Eu lucrez din anul 2000 cu MAIOR, cu MAIOR ăsta. El când a fost numit la SRI, eu am fost primul lui consilier, prim-consilier al directorului SRI. Deci, eu am plecat pentru că n-au vrut să…”; „Toţi au avut probleme ca să fie ajutaţi, printre care şi BURCEA. Să ajungă la Casă, ar trebui să ajungă şi el la mine. Eu l-am împrietenit cu familia…”; „Nu vorbesc de acuma, eu vorbesc din anii 2000. Eu vorbesc din anul 2004, din 2003, 2004, vorbesc de ani. De atunci vorbesc eu, că atunci a fost pus BURCEA pe linie dreaptă cu cine trebuie. Şi fiecare, ca să ajungă…”; “Şi… încă odată îţi spun. Eu nu am comunicat cu el pân’ mesaje, pân’ d-astea, pân’ nu ştiu ce. El îi spunea lu’ nevastă-sa: «Vezi că vreau să mă văd şi eu cu SERGIU. Vreau să mă ajute şi pe mine SERGIU acolo, vreau să nu ştiu, stau…». Păi, Iana cum crezi că ajuns el unde a ajuns? Pân’ cine a ajuns? Pân’ dracu’!? Nu tot pân’ mine a ajuns!?“, se arată în interceptări.

Fina lui Maior, asociată cu fostul șef al SRI Prahova

Oana-Magdalena Ciobanu, soția finului lui Maior este corespondent al revistei SRI și șef al biroului de Comunicare și Relații Publice la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central “Dr. Carol Davila”. De asemenea, ea lucrează în mai multe proiecte medicale ale Ministerului Apărării. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, Oana-Magdalena Ciobanu este acționar la Centrul Medical Antisigma SRL, societate ce se ocupă de activități de asistență spitalicească. Firma, deși este în funcțiune este scoasă din selecții, iar având în vedere că nu este radiată sau în insolvență (nici măcar în procedura insolvenței), înseamnă că societatea ori este inactivă conform ANAF (prin urmare, colaborarea cu firma este riscantă și nerecomandată), ori are informații incomplete sau nu sunt precise. Centrul Medical Antisigma nu are activitate financiară, în schimb, Oana-Magdalena Ciobanu are câțiva parteneri de afaceri cel puțin interesanți, unul dintre administratorii firmei fiind fostul șef al SRI Prahova, Ilie Ion Stănescu. În prezent, Stănescu este director executiv la Direcția Suport Operațional din cadrul Poliției Locale a sectorului 1 București. Fostul ofițer SRI, Adrian Radu a povestit în octombrie 2010, într-un interviu acordat jurnaliștilor de la România Liberă că Ion Stănescu s-a pensionat de frică, după ce fostul șef al SRI, Radu Timofte ar fi blocat dosare operative care vizau infracțiuni în domeniul comerțului cu petrol, alcool și în domeniul unor privatizări oneroase.

”La dosarul instrumentat de noi, care viza, între altele, și un om de afaceri din zona Câmpina, au avut acces, în ordine ierarhica col. Ion Stănescu (șeful SRI Prahova), generalul Ovidiu Soare (șeful Inspectoratului de Apărare a Constituției și a Siguranței Economice din centrala SRI) și Radu Timofte (șeful SRI). Ei ne-au trădat. În fața noastră, șeful SRI Radu Timofte ne-a spus că este cel mai grav caz economic de după 1990, dar pe la spate ne-a trădat cazul. Generalul Soare s-a dus și i-a spus totul lui Adrian Năstase; apoi omul de afaceri din Câmpina a fost avertizat. Drept răsplata pentru noi, conducerea SRI ne-a decimat echipa, iar lui Soare i-au mai dat o stea de general. (…) Pot să vă mai spun că șeful nostru de la SRI Prahova, col. Stănescu, de frică s-a pensionat”, spunea în 2006, ofițerul Adrian Radu.

A intrat în schemă și obscurul consilier parlamentar Acționar la Centrul Medical Antisigma SRL, alături de Oana-Magdalena Ciobanu este și Titus Mihai Anghel pe care presa îl caracterizează ca fiind un personaj extrem de dubios. Anghel s-a născut în Cluj-Napoca, însă trăiește în București, iar jurnaliștii au scris despre el că s-ar afla în legături cu diferiți politicieni, fiind cunoscut în zona Deltei precum omul din spatele unor interese ale unor oameni de afaceri. Presa centrală dezvăluia acum câţiva ani că s-a prezentat la fostul guvernator al Deltei Dunării, Paul Cononov, cu delegaţii semnate de Senat şi ministrul Mediului de atunci, Sulfina Barbu, pentru a cere favoruri în numele unei asociaţii fantomă. Ulterior, Sulfina Barbu a revocat delegarea, dar ciudatul Anghel a continuat să facă valuri. Astfel, a înfiinţat Asociaţia Profesională a Pescarilor din Delta Dunării, calitate în care participa la lucrările comisiilor de specialitate ale Senatului din mandatul 2004-2008 pentru elaborarea de legi. Aceeaşi presă centrală spunea despre Anghel că ar avea chiar ceva probleme psihice, din moment ce se recomandă ba ofiţer SRI, ba procuror. Anghel a fost și consilier în aparatul administrativ al Parlamentului, însă în anul 2016, Agenția Națională de Integritate a constat că Titus Mihai Anghel s-a aflat într-o stare de incompatibilitatea în perioada 25 octombrie 2006 – 01 ianuarie 2011, întrucât a deținut simulatan calitatea de funcționar public parlamentar și funcțiile de administrator la S.C. San And Sport S.R.L. și S.C. Euro Market 2000 S.R.L. Titus Mihai Anghel a dat în judecată Agenția Națională de Integritate, cerând instanței să anuleze actul administrativ prin care a fost declarat incompatibil. Dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, primul termen de judecată fiind stabilit în iunie 2020.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.