Potrivit unui raport făcut de Autoritatea Electorală Permanentă pentru finanțarea partidelor politice, firma Formin SA, care îl are acționar pe Nelu Varga, finanțatorul CFR Cluj, dar și pe  Sebastian Albulescu, unul dintre partenerii de afaceri ai fostului premier Sorin Grindeanu, a sponsorizat PNL Timiș cu 24.000 lei. Potrivit raportului, la nivel național PNL a primit donații de la firme în valoare de aproape un milion de lei. Fiți liniștiți, oamenii de afaceri nu au finanțat partidul de la guvernământ dintr-un crez politic. Firma Formin a câștigat înainte de a băga banii în pușculița electorală un contract de peste 14 milioane lei.

Finanțatorul CFR Cluj, Nelu Varga împreună cu Sebastian Albulescu, dețin acțiuni la firma Formin SA, societate care a finanțat PNL Timiș cu 24.000 lei în data de 20 octombrie 2020. 

În 2018, societatea a câștigat de la AGENȚIA NAȚIONALĂ PENTRU LOCUINȚE un contract în valoare de 14.434.692.89 lei, fără TVA, pentru a construi locuințe sociale în Timiș. Potrivit anunțului licitației, contractul are ca scop prestarea serviciilor de proiectare ( proiect tehnic, inclusiv verificare, detalii de execuție, inclusiv verificare și urmărirea execuției) și a lucrărilor de construcții-montaj inclusiv întocmire certificat energetic, întocmire și verificare dosare preliminare gaze naturale, aferente obiectivului de investiție “Locuințe pentru tineri, destinate închirierii,  judeţul Timiș, comuna Giroc, Calea Timișoarei (MApN)” totalizând  88 unități locative, 4 tronsoane cu 8 scări ,regim de înălțime P+2E.

Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) este condusă de Adrian Chițescu, liberal cu state vechi. 

De asemenea, firma Formin se ocupă, în baza unui contract încheiat în 2019 de fântânile din Timișoara. Banii pe care îi primește pentru acest serviciu nu sunt neglijabili: 5.783.378 lei, fără TVA. La vremea respectivă, Primăria Timișoara era condusă de Nicolae robu, membru marcant și vocal în PNL.

În 2019, compania Formin a câștigat un contract în valoare de 7.150.816 lei, fără TVA, de la Compania de Apă din Timișoara

În noiembrie 2020, Formin a câștigat un contract de 199.000 lei, fără TVA, de la SOCIETATEA NAȚIONALĂ A APELOR MINERALE pentru execuția de foraje. Societatea națională este condusă de Iuliu Alin Udriște, fost PSD-ist care a sărit la timpul potrivit în barca liberalilor.

Partenerul de afaceri al lui Nelu Varga are conexiuni cu doi foști premieri

Dacă pentru clujeni, Nelu Varga aproape că nu mai are nevoie de nicio prezentare, partenerul lui din cadrul Formin, Sebastian Albulescu, are un cerc de prieteni extrem de bine cotați în mediul politic și de business.

El a fost acționarul majoritar al firmei Revicond Canaltech SRL, societatea care l-a angajat pe ex-premierul Ludovic Orban. Ulterior, Albulescu a transferat acțiunile pe care le avea la Revicond către firma Terebro Production SRL, unde are calitatea de acționar.

Potrivit declarației de avere, Orban a câștigat 28.356 de lei de la SC Revicond Canaltech SRL din comuna Rîciu – judeţul Mureş.

Ulterior, firma Terebro a cesionat acțiunile către Boca Daniel Ioan, un om de afaceri din Mureș care face parte din cercul de apropiați de-ai premierului, și  GHANEM SAID, cetăţean italian, născut în Liban, cu reşedinţa în Timişoara.

Firma SC Formin SA are și o licență de exploatare în patrulaterul aurifer al Munților Apuseni pentru o zonă cu o suprafață de 26.678 de mp.

Albulescu a fost coleg de clasă și partener de afaceri al fostului premier PSD Sorin Grindeanu, actualul șef al ANCOM și unul dintre ”oamenii” Serviciilor. În 5 februarie 2015, Sorin Grindeanu, la aceea vreme ministrul comunicațiilor în Guvernul Ponta, a acordat un interviu site-ului Press Alert din Timișoara în contextul în care izbucnise scandalul Elena Udrea-SRI-DNA. Întreaga emisiune este o pledoarie a lui Sorin Grindeanu în favoarea SRI.

Părtaș cu Hrebenciuc, dar achitat

Clujeanul Nelu Varga a fost implicat în dosarul retrocedărilor frauduloase de păduri, alături de Viorel Hrebenciuc, dar a fost achitat de acuzații în dosarul în care Hrebenciuc a fost condamnat.

Împreună cu omul de afaceri turdean, Costel Călugăr, ar fi cumpărat drepturile litigioase de la moștenitorul Vlad Sturdza. În 2006, Elie Vlad Sturdza, un strănepot al lui Dimitrie Ghica, a cerut în instanță retrocedarea a mai multe mii de hectare pe motivul că terenurile ar fi fost luate abuziv de Statul Român în perioada comunistă. Instanțele din Bacău i-au respins cererea pe motiv că Sturdza nu ar avea calitatea de moștenitor. Însă, procesul a fost strămutat. La Tribunalul Covasna, unde statul a pierdut procesul, Direcția Silvică Bacău a fost reprezentată de casa de avocatură „Stoica și Asociații”, după ce, în primele trei instanțe, statul a fost reprezentat de proprii juriști. Cealaltă parte a fost reprezentată în instanță de deputatul PSD de Brașov, Ioan Adam.

La doar câteva luni după decizia Tribunalului, moșia Ghica a fost promisă spre vânzare societății Prokon Hit Timber, care se angaja să plătească în schimbul ei 140 de milioane de euro. Doar că, potrivit documentelor, vânzătorul nu este moștenitorul Elie Vlad Sturdza, ci doi procuratori, clujenii Varga Ioan Gheorghe și Călugăr Daniel Constantin, care, cel mai probabil, au cumpărat titlurile de proprietate de la Sturza. Cei doi s-au angajat printr-un precontract ca, timp de doi ani, să nu înstrăineze altcuiva cele 43 de mii de hectare. Cu toate acestea, cei doi au încheiat un contract cu o companie germană aflată în grupul HIT Holzindustrie Torgau OHG.

Nelu Varga implicat în afacerea imobiliară Maurer din Piața Abator

Finanțatorul CFR Cluj este implicat, prin intermediul unui om de afaceri clujean în proiectul imobiliar din Piața Abator a fost demarat de Arpad Paszkany. După obținerea autorizațiilor, proiectul a fost cumpărat de milionarul clujean Stefan Gadola, unul dintre acționarii Energobit, și acum a ajuns să fie dezvoltat de Simon Maurer, prin intermediul firmei Maurer Imobiliare. În această afacere, alături de Maurer figurează și Marian Băgăcean, proxy-ul lui Nelu Varga, finanțatorul din umbră al echipei de forbal CFR Cluj.

”Subsemnatul Băgăcean Vasile-Marian, cetățean român (…), în calitate de asociat unic deținând 100% capitalul Social al NEVA TOWER RESIDENCE – S.R.L., o societate înființată și care funcționează în conformitate cu legislația din România, cu sediul social în România, jud. Cluj, mun. Cluj-Napoca, str. Ploiești nr. 17-19, (…) și subscrisa 2. MAURER IMOBILIARE – S.A., o societate (…), legal reprezentată de dl Creța Marius-Nelu – Administrator, în calitate de invitat și viitor asociat al Societății, având în vedere:

– Contractul de Asociere din data de 1.11.2018 încheiat printre alții de dl Băgăcean Marian și Maurer Imobiliare având ca obiect dezvoltarea de către Societate pe terenul situat în România, mun. Cluj – Napoca, Piața Abator nr. 1, în suprafață de 2.160 m.p.,(…), a unui proiectul imobiliar rezidential si comercial „Proiectul”. (…) Se aprobă prin prezenta cesiunea, la valoarea nominală, de către asociatul MAURER IMOBILIARE – S.A. către asociatul BĂGĂCEAN VASILE-MARIAN, a unui număr de 62 de părți sociale ale Societății, având o valoare nominală de 10 lei fiecare și o valoare nominală totală de 620 lei. (…) DI BĂGĂCEAN VASILE-MARIAN deține 152 de părți sociale, având o valoare nominală de 10 lei fiecare și o valoare nominală totală de 1.520 lei, b) Dl MAURER SIMON-ANDREAS deține 248 de părți sociale, având o valoare nominală de 10 lei fiecare și o valoare nominală totală de 2.480 lei. Participarea la beneficii și pierderi a asociaților Societății este următoarea: a) Dl BĂGĂCEAN VASILE-MARIAN participă la beneficiile și pierderile Societății în proporție de 38%; b) DI MAURER SIMON-ANDREAS participă la beneficiile și pierderile Societății în proporție de 62%”, se arată într-o notă publicată în Monitorul Oficial.

Au pus mâna pe nămolul din Techirghiol

Firma deținută de Varga și Albulescu a primit licență de exploatare a nămolul din stațiunea balneară Techirghiol.

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a aprobat licenţa de explorare a nămolului din lacul Techirghiol, pe un perimetru considerabil, firmei Formin care dorește să îl exporte.

„În calitate de primar al oraşului Eforie, renumită staţiune balneară de interes naţional, tocmai datorită bazelor de tratament ce folosesc apa Lacului Techirghiol şi nămolului sapropelic, am participat la dezbaterea publică pe tema explorării nămolului din Lacul Techirghiol. În urma întâlnirii cu preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale şi cu directorul Formin S.R.L., concesionarul activităţii de explorare a nămolului din lacul Techirghiol, mi s-a confirmat că momentul actual este unul critic, iar Guvernul României, organism ce a avizat şi a permis această activitate, este la un pas de comiterea unei grave erori, ce va genera în viitor pierderi incomensurabile”, declară pentru replicaonline.ro primarul din Eforie, Robert Şerban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.