Trustul de Instalații Montaj și Construcții SA (TIM), societate patronată de afaceristul clujean Gicu Agenor Gânscă se judecă de ani de zile cu firma ieșeană Fibracis Grup SRL, de la care încearcă să recupereze câteva sute de mii de lei. În anul 2015, Gicu Gânscă i-a închiriat firmei Fibracis Grup un excavator și un buldozer. Potrivit contractului, utilajele trebuiau să fie restituite proprietarului până în decembrie 2017, însă ieșenii nu s-au obosit să i le aducă înapoi la Cluj, iar când firma lui Gânscă s-a dus să-și recupereze excavatorul și buldozerul a constatat că acestea prezentau defecțiuni tehnice. Abia la începutul acestei luni magistrații clujeni au dispus obligarea Fibracis Grup la plata a peste 253.433 de lei cu titlu de despăgubiri către Trustul de Instalații Montaj și Construcții SA. 

După ce și-a dat seama că afacerile cu firma ieșeană l-au păgubit în loc să-i aducă un profit considerabil, Gicu Agenor Gânscă, prin societatea Trustul de Instalații Montaj și Construcții SA, a dat în judecată Fibracis Grup SRL, solicitând magistraților clujeni să oblige firma la plata sumei totale de 314,065 de lei, cu titlu de debit principal, sumă datorată în temeiul contractului de închiriere, dar și a penalităților de întârziere aferente debitului principal de la data scadenței.  

Gicu Gânscă, nevoit să îmbrace haina de recuperator

În motivarea cererii de chemare în judecată, Trustul de Instalații Montaj și Construcții SA a arătat că în data de 16 martie 2015 a încheiat un contract de închiriere cu Fibracis Grup SRL, având ca obiect închirierea a două utilaje, respectiv un buldozer şi un excavator pe şenile. Părţile au stabilit că bunurile se vor preda la data de 31 decembrie 2017, însă firma din Iași a refuzat să predea la scadenţă bunurile. Firma lui Gicu Gânscă ar fi emis mai multe notificări în acest sens, însă Fibracis Grup a refuzat predarea utilajelor. Astfel, afaceristul clujean a fost nevoit să le ridice pe cheltuiala proprie. La preluarea acestora, a constatat că utilajele au fost exploatate necorespunzător, prezentau defecţiuni grave şi aveau piese lipsă.

„Pârâta s-a bazat pe faptul că reclamantul se află în procedura insolvenţei şi astfel fiind în dificultăţi financiare nu avea posibilitate de a le ridica de la pârâtă, care le-a folosit în continuare, utilajele ajungând într-o stare avansată de degradare.”, a arătat Trustul de Instalații Montaj și Construcții SA în instanță. 

În întâmpinare, societatea Fibracis Grup a susținut că în momentul în care societatea patronată de Gicu gânscă s-a prezentat pentru ridicarea celor două utilaje nu au fost formulate obiecțiuni în legătură cu starea tehnică a bunurilor, chiar dacă defecțiunile invocate de TIM se puteau vedea cu ochiul liber, fiind vorba despre prezența ruginei și lipsa sau deteriorarea unor compinente. 

„Nu s-a probat nici faptul că atâta vreme cât buldoexcavatorul se afla în posesia reclamantului, acesta se găsea într-o stare tehnică mai bună decât cea de după închiriere, nu s-a depus niciun proces verbal în acest sens. Acel proces verbal depus în copie de reclamant şi pe care instanţa l-a respins a fi administrat, întrucât nu s-a putut depune originalul, este o dovadă că nu s-a încheiat un astfel de proces verbal, întrucât nu corespunde realităţii ceea ce a susţinut reclamantul. Utilajele nu au suferit degradări, fiind predate în aceeaşi stare în care au fost preluate de la reclamant.”, a arătat societatea ieșeană în instanță. 

Instanța a obligat firma din Iași să-l despăgubească pe afaceristul clujean

După o luptă crâncenă de peste trei ani purtată în instanțele clujene, la începutul acestei luni, magistrații de la Curtea de Apel Cluj au admis în parte cererea de chemare în judecată formulată de Trustul de Instalații Montaj și Construcții SA împotriva societății  Fibracis Grup SRL. Instanța a stabilit că firma din Iași trebuie să-i plătească lui Gicu Agenor Gânscă suma de 253.433 de lei cu titlu de despăgubiri. De asemenea, firma a fost obligată să plătească penalităţi de întârziere în cuantum de 0,01% pe zi de întârziere calculate  la valoarea bunurilor date în locaţiune (473.758 lei-excavator şi 352.741 lei- buldozer), începând cu data de 29 martie 2018 până la achitarea efectivă a debitului principal și a cheltuielilor de judecată în cuantum de 10.200 de lei. Decizia magistraților nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în termen de 30 de zile de la comunicare. 

„Chiar dacă reclamanta nu a reuşit să probeze printr-un act scris formularea unor obiecţii referitoare la starea utilajelor la momentul ridicării, procesul verbal datat 24.04.2018 fiind înlăturat de prima instanţă deoarece reclamanta nu a prezentat originalul înscrisului, nu se poate face abstracţie de restul probaţiunii care confirmă necesitatea realizării unor reparaţii pentru readucerea utilajelor în stare de funcţionare. Apărările pârâtei formulate în sens contrar au caracter nefondat fiind infirmate prin opinia expertului care a arătat prin răspunsul la obiecţiuni că toate reparaţiile evidenţiate în tabelele ce însoţesc rapoartele de expertiză nu au fost rezultatul unei uzuri normale a bunurilor, ci rezultatul unei exploatării necorespunzătoare care a condus la deteriorarea majoră a motorului Buldozerului CATERPILAR D6NXL care nu a mai putut fi pornit. Aceste împrejurări de fapt au condus la realizarea unei reparaţii capitale a buldozerului. De asemenea în privinţa excavatorului s-a impus reparaţia eclisei şi efectuarea unor cheltuieli calificate de expertul tehnic ca fiind de mentenanţă. Apărarea pârâtei în acord cu care reclamanta a constatat nereguli la excavator la un moment prea îndepărtat de momentul preluării nu poate fi acceptată dat fiind că devizul de reparaţii a fost întocmit la mai puţin de o lună de la momentul preluării echipamentului.”, au motivat magistrații de la Curtea de Apel Cluj. 

Ce hram poartă societatea Fibracis Grup SRL

Societatea Fibracis Grup SRL a fost înființată în anul 2000 și se ocupă cu extracția pietrișului și nisipului; extracția argilei și caolinului. Capitalul social se împarte între Gheorghe Lionte (cel care este și administratorul societății) – cu 67% din companie, cetățeanul turc Celik Cemalettin – cu 7% și societatea Agroprestservice SRL – cu 26%. Fibracis Grup SRL a fost implicată într-un scandal de evaziune fiscală. În anul 2013, inspectorii din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Suceava au efectuat un control la societatea Fibracis Grup SRL, în urma căruia au constatat faptul că, în perioada 2008-2010, societatea a efectuat achiziţii de utilaje şi a prestat servicii de la firme fantomă. Prejudiciul adus bugetului de stat de către firma suceveană a fost stabilit la suma de 2,248 de milioane de lei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.