Mai multe persoane care dețin terenuri în extravilanul municipiului Turda s-au trezit păgubite cu sute de mii de lei, după ce societatea controlată de familia Bene, Napocamin SRL, a exploatat fără permis sau licență agregate minerale (nisip și pietriș) de pe parcelele lor. Firma a continuat lucrările și după ce organele de control din cadrul Poliției Locale Turda au efectuat verificări la fața locului și au dispus oprirea activităților miniere. Cel puțin cinci proprietari de terenuri au fost afectați de acțiunile Napocamin SRL, însă magistrații de la Curtea de Apel Cluj au stabilit că societatea trebuie să plătească numai 5000 de euro fiecăruia pentru daunele suferite. 

Societatea familiei Bene, Napocamin SRL a exploatat în intervalul 2015-2017 pietriş şi nisip în cantitate de peste 130.000  de tone, fără să aibă permis de exploatare. În cadrul acestor acțiuni, suprafețe semnificative de teren, însumând peste 50.000 mp  au fost decopertate şi balastrul a fost exploatat în favoarea firmei, care în ciuda aplicării  unei sancţiuni contravenţionale şi sistarea lucrărilor şi-a continuat nestingherit activitatea  infracţională. Anchetatorii au stabilit că Napocamin SRL a urmărit obţinerea unui folos patrimonial însemnat, de peste 1.700.000 lei. De asemenea, terenurile exploatate au fost aduse într-o stare de nefolosință, contrar destinației lor anterioare de terenuri agricole utilizate pentru culturi. În prezent, respectivele terenuri sunt transformate în adânci cratere umplute cu apă, unde vin pescarii să pescuiască. 

Napocamin SRL a fost trimisă în judecată în decembrie 2019, fiind acuzată că a săvârșit cinci infracţiuni de participatie improprie la distrugere, o infracţiune de executarea de activităţi miniere fără permis sau  licenţă și o infracţiune de continuare a executării lucrărilor după dispunerea  opririi acestora de către organele de control competente. Potrivit rechizitoriului, Napocamin SRL a desfășurat în perioada 2015 – 2017, activități de decopertare, excavare și extragere agregate minerale (nisip și pietriș) de pe suprafața unor parcele de teren aflate în proprietatea unor persoane fizice. Pentru că oamenii nu-și dăduseră acordul să le fie exploatate terenurile, Napocamin SRL a desfășurat toate aceste activități fără să dețină un permis de exploatare. Oamenii s-au trezit cu terenurile distruse, aduse în stare de neîntrebuințare conform destinației avute anterior de teren agricol. Pe lângă pagubele provocate prin activitățile de exploatare, societatea controlată de familia Bene nu a comunicat angajatului care manevra excavatorul traseul conductei Dn 400 Turda – Câmpia  Turzii. Astfel, bărbatul a lovit şi spart cu cupa excavatorului conducta de  gaz, cauzând un prejudiciu de 61.356 lei societății Transgaz SA Mediaş. 

Familia Bene nu s-a împotmolit nici după controlul Poliției Locale

La data de 10 octombrie 2016, organele de control din cadrul Poliției Locale Turda au efectuat un control pe o parcelă pe care Napocamin SRL desfășura lucrări de exploatare. În ciuda faptului că polițiștii au dispus oprirea imediată a activităților, firma familiei Bene a continuat lucrările de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic, aspect constatat la data de 9 noiembrie 2016, când Poliția Locală a efectuat un nou control. La acea dată, polițiștii i-au surprins pe cei de la Napocamin SRL cum săpau și încărcat camioanele care stăteau la rând cu agregate minerale de pe terenurile clujenilor. Potrivit rechizitoriului, Safta Viorel era reprezentantul Napocamin SRL în teren, el se ocupa de „bunul mers” al lucrărilor de exploatare, indicandu-le angajaților limitele de excavare, și tot el era cel care căuta potențiali proprietari de terenuri interesați să-și vândă bunurile. Un martor a declarat că, în momentul în care polițiștii locali efectuau verificări la fața locului, Safta Viorel le cerea angajaților să oprească lucrările până la plecarea organelor de control. Un alt martor audiat de procurori a arătat că Safta Viorel l-a întrebat dacă îl cunoaște pe proprietarul unui teren pe care i l-a indicat. După ce martorul i-a confirmat că este vorba despre terenul lui Cernea Augustin, Safta i-a cerut bărbatului să-l sune pe Cernea, să vadă dacă nu cumva vrea să-l vândă. Zis și făcut. Cernea i-a spus bărbatului că nu vrea să vândă terenul pentru a fi exploatat, dar Safta s-a făcut că nu înțelege. Un alt martor a arătat că, în toamna anului 2016, utilajele Napocamin SRL pătrunseseră şi pe terenul persoanei vătămate Cernea Augustin. 

În dosarul înregistrat pe rolul Judecătoriei Turda s-au constituit părți civile cinci persoane fizice: Beian Nicolae şi Beian Olimpiu cu suma de 50.000 euro; Cernea Augustin s-a constituit parte civilă cu suma de 980.000 de  lei reprezentând prejudiciul material, cu suma de 5000 de euro reprezentând prejudiciul moral; Bocoş Maria Rodica cu suma de 100.000  euro în echivalent lei la data plății, reprezentând daune materiale, cu suma de 15.000 lei/an, reprezentând lipsa de  folosință a terenului agricol în suprafață de 7300 m.p., cu suma de 10.000 euro în echivalent lei la data  plății , reprezentând prejudiciul moral; Rus Pavel cu suma de 150.000 euro în  echivalent lei la data plății, reprezentând daune materiale, cu suma de 20.000 lei/an , reprezentând lipsa de  folosință a terenului agricol în suprafață de 10.580 m.p cu suma de 10.000 euro în echivalent lei la data  plății , reprezentând prejudiciul moral. De asemenea, Transgaz SA s-a constituit parte civilă cu suma de 81.366,95 lei, cu  titlu de despăgubiri materiale (61.356,44 lei prejudiciu material şi dobânda 20.010,51 lei). 

Păgubiții au solicitat magistraților să oblige societatea Napocamin SRL să aducă terenurile agricole la starea fizică de dinainte de excavare prin umplerea golurilor lăsate în urma exploatării. Cu toate acestea, despăgubirile primite de oamenii a căror terenuri au fost distruse de Napocamin SRL sunt derizorii.

Instanța a spălat societatea Napocamin de toate păcatele

Magistrații de la Judecătoria Turda au arătat că „modul de operare  al inculpatei, care în lipsa autorizaţiei necesare, deşi avea ca obiect activitatea extracţia  pietrişului şi nisipului, excava terenurile fără acordul proprietarului, iar ulterior îi ofera un  preţ mic, forţându-l pe acesta din urmă să accepte, căci oricum terenul nu mai putea fi folosit,  denotă periculozitate ridicată a inculpatei şi reclamă aplicarea unor pedepse într-un cuantum  corespunzător”. Napocamin SRL a fost condamnată în primă instanță la plata unei amenzi penale în valoare de 65.000 lei. De asemenea, firma a fost obligată să aducă terenurile păgubiților la starea inițială, să plătească cheltuielile de judecată și să ofere despăgubiri de câteva sute de lei oamenilor reprezentând lipsa de folosinţă a  terenurilor agricole.

Situația s-a schimbat la Curtea de Apel Cluj, unde magistrații au dispus încetarea procesului penal pornit  împotriva societății Napocamin SRL ca urmare a intervenirii prescripţiei generale a răspunderii penale. De asemnea, judecătorii au obligat firma familiei Bene să plătească părţilor civile Cernea Augustin, Bocoş  Maria Rodica şi Rus Pavel, suma de câte 5.000 euro echivalent în lei la data plăţii, cu titlu de daune  morale. 

Conform informațiilor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului – societatea Napocamin SRL este deţinută în acte de Raluca Valeria Bene şi PANPETROL COM SRL. Firma a fost înființată în anul 2002 și își desfășoară activitatea în domeniul extracției de pietriș și nisip. Din anul 2015, persoana care îndeplinește funcția de administrator este Pop Virgil Radu.

4 COMENTARII

  1. Firmele lui BENE au generat fara Napoca Constructii circa 960 DE PROCESE.Acelasi mod de operare s-a folosit si la Aeroportul Cluj Napoca.Diferenta consta in amploarea furturilor de agregate minerale adica circa 3 milioane metri cubi in 9 ani.Furturile au avut loc cu complicitatea consiliului judetean,politiei romane,agentiei de resurse minerale,apelor romane,garzii de mediu,primariei Cluj Napoca,parchetului Cluj si bineinteles cu sprijin politic.
    Marfa furata statului roman a fost introdusa in circuit comercial generand bani negri si coruptie.Unu singur a facut puscarie Uioreanu si ala pentru bani marunti.Ciceo tocmai a fost facut si el scapat si e in continuare director de aeroport.

  2. Se vede ce justitie incompetenta și coruptă avem care dau soluții de multe ori în favoarea infractorilor care plătesc bani, cine-i verifică pe judecătorii corupți și incompetenți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.