Profitul companiilor din România va scădea în acest an afectând în acest sens şi salariile angajaţilor, care nu vor putea fi majorate din cauza lipsei fondurilor. Analiştii economici susţin ideea că majoritatea firmelor vor obţine un profit mai mic decât în anii precedenţi. Companiile care reuşesc „performanţa” de a obţine profit au posibilitatea între a-şi păstra banii în speranţa să nu între într-o „criză de lichidităţi” sau pot să investească respectivele fonduri, având astfel posibilitatea să obţină un profit mai mare

Criza economică a afectat majoritatea companiile din România şi acestea încearcă să îşi restrângă activităţile. Firmele din România au disponibilizat în primele luni ale anului 2009 un număr de aproximativ 92.000 de angajaţi şi au anunţat până în prezent încă aproximativ 23.000 de concedieri pentru perioada următoare, cel puţin până în prezent. În contextul în care majoritatea companiilor din România estimează pentru acest an cifre de afaceri mai mici, profitul va fi şi el mai mic decât anul trecut. Analiştii economici susţin că profitul realizat de companii este foarte puţin probabil să fie direcţionat înspre creaşterea salariilor angajaţilor. Cel mai bun lucru pe care o firmă l-ar putea face cu profitul rezultat din afacerile pe care le derulează ar fi ca acesta să fie ţinut, în cazul în care societatea ar trece printr-o criză de lichidităţi. Dacă societăţile ar mări salariile angajaţilor, ar putea ca într-un anumit moment din acest an societatea să fie în pragul falimentului din cauza incapacităţii plăţii unor facturi restante. Astfel, oamenii nu ar trebui să se aştepte la măriri salariale nici în domeniul public, dar nici în cel privat.
 
Profitul ţinut pentru supravieţuirea companiei

Analiştii economici consideră că banii rezultaţi din profitul unei companii vor trebui reinvestiţi în contextul crizei economice actuale. „Desigur, nu pot zice că fiecare companie din România ar trebui să procedeze la fel cu profitul realizat. Nu pot zice că este o reţetă comună. Însă în majoritatea cazurilor banii trebuie ţinuţi pentru a supravieţui pe o piaţă care suferă de o criză de lichidităţi”, a declarat Radu Limpede, analist economic şi asociat în cadrul firmei Initial Advisory. Economistul consideră că o altă posibilitate în cazul în care o firmă obţine profit este ca această să facă o investiţie rapidă care poate avea rezultate în dezvoltarea firmei. „Sunt cazuri în care profitul ar putea fi introdus într-o investiţie care ar putea avea un efect rapid asupra creşterii companiei. Atunci, în momentul în care o anumită firmă dispune de un anumit capital şi îi investeşte într-un lucru care le va crea succes pe termen scurt, ar face o decizie bună”, sugerează analistul. În ceea ce priveşte salariile, analistul consideră că sunt mici şanse ca acestea să crească anul acesta. „ Nu prea văd multe companii care ar putea să crească salariile în contextul în care profitul firmelor nu are în nici un caz cum să îl întreacă pe cel de anul trecut. Este foarte puţin probabil ca salariile să crească mai mult decât valoarea inflaţiei, în orice Caz”, a susţinut Limpede.

Investiţiile şi personalul, soluţii de investire a profitului

Analistul economic şi preşedintele Grupului de Economie Aplicată (GEA), Liviu Voinea, consideră că profitul trebuie folosit în două direcţii: investiţii şi în salariile oamenilor. „În primul rând, investiţiile sunt prioritate zero care trebuie luată în considerare în cazul în care o firmă reuşeşte să obţină profit. Oricum profitul unei companii din România este la fel de nesigur ca şi statusul economiei. Desigur, pentru a creşte rentabilitatea companiei şi pentru ca profitul să aibă un trend ascendent  şi acesta este influenţat de către angajaţi. Astfel, salariile angajaţilor ar trebui să crească şi ele însă este puţin probabil”, a declarat Voinea.  Economistul consideră că majoritatea companiilor din România nu vor reuşi să aibă profit mai mare decât în anul precedent. „În contextul crizei economie care se resimte în momentul de faţă la nivel pregnant în România putem spune că profitul unei firme nu are şanse să crească peste cel de anul trecut”, a susţinut analistul. Voinea susţine că salariilor nu vor creşte în acest an nici în domeniul public nici în cel privat. „Nu trebuie să negăm că este criză şi că afectează majoritatea domeniilor. În ceea ce priveşte salariile acestea nu vor creşte acest an atât în domeniul public, cât şi în cel privat”, a mărturisit Voinea.

Profitul ţinut până când economia se va linişti
Economistul şi preşedintele IMO Grup, Iosif Pop a susţinut că profitul trebuie ţinut în cadrul firmei în perioada crizei economice. „Dacă reuşesc să obţină profit companiile, în contextul în care criza economică a afectat România, ar trebui să ţină acei bani şi să îi investească până când situaţia economică se va linişti”, a declarat Pop. Analistul economic consideră că guvernatorul României, Mugur Isărescu a avut dreptate când a zis că soluţiile de criză sunt soluţii de bun simţ. „Chiar cred că în contextul crizei financiare nu ar trebui să existe metode spectaculoase, ci să se găsească soluţii de bun simţ, după cum a zis Isărescu”, a susţinut economistul. Pop consideră că în cazul în care economia se va stabiliza, banii vor putea fi uşor investiţi. „Dacă în mediul de afaceri românesc vom trece peste perioada crizei de lichidităţi, banii s-ar putea investi uşor pentru a crea un mediu economic prosper”, a declarat Pop. Până când mediul economic de la noi din ţară şi din regiune nu va deveni unul predictibil, companiile nu trebuie să îşi cheltuiască ultime resurse disponibile. „Profitul trebuie ţinut până când mediul economic din România devine predictibil, pentru că din cauza lipsei lichidităţilor se poate ajunge foarte uşor la falimentul firmei”, a susţinut Pop. În ceea ce priveşte salariile, Pop a susţinut că sunt domenii care nu sunt atât de afectate de criza financiară şi care pot prospera şi eventual angajaţii din aceste domenii pot primi şi măriri salariale. „Puţin probabil să crească salariul mediu în toată România, însă dacă acesta va creşte în domeniile neafectate de criză. Angajaţii din sănătate, dar şi din domeniul lichidării vor avea de câştigat în perioada următoare”,a menţionat analistul economic. Pop a declarat că un domeniu în care nu ar trebui să existe creşteri salariale este cel public. „În domeniile statului un lucru total nefiresc ar fi dacă guvernanţii ar creşte salariile. Nu poţi dansa cu salariile atâta timp cât te plângi că întreaga ţară este afectată de criză”, a menţionat Pop. Analistul economic susţine că actualii guvernanţi fac declaraţii publice,însă efectele nu se văd în economie. „Cei de la conducere fac declaraţii, însă nu se vede acest lucru şi în fapte. Economia ar trebui schimbată cu fapte şi nu cu declaraţii”, a declarat analistul.
Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.