Fiscul propune Legea turnatorilor

Statul vrea sa ii transforme pe toti romanii in turnatori pentru a recupera impozitele pe care unii le-ar datora. Romanii care vor transmite Fiscului informaţii privind fapte de evaziune ale unor persoane sau companii ar putea primi stimulente fiscale sau facilitaţi, aşa cum se intampla şi in alte state, a declarat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Liviu Voinea, care va studia legislaţia "denunţatorului" din Suedia.

Oficialii din cadrul Ministerului Finantelor Publice vor sa introduca o norma potrivit careia platitorii de taxe si impozite care vor informa Fiscul despre eventualele omisiuni facute de vecini fata de Finante, turnatorii vor fi recompensati prin diferite stimulente.
Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Liviu Voinea, a aratat ca in Suedia populaţia este stimulata fiscal sa dea informaţii despre averea vecinilor, a cunoştinţelor sau operaţiunile unor companii. "Acolo oamenii primesc la poşta scrisori in care sunt informaţi ca au platit un impozit X, dar li se transmite şi daca unii dintre vecini au declarat valori de impozitare mult mai mici. Fiscul se bazeaza pe faptul ca oamenii ştiu cel mai bine situaţia vecinilor şi pentru cei care transmit informaţii corecte despre aceştia se aplica scutiri, sau li se da o recompensa şi mai platesc doar diferenţa", a explicat Voinea. Secretarul de stat va pleca peste doua saptamani in Suedia pentru a prelua normele de aplicare a plaţii TVA la incasare din aceasta ţara şi pentru o analiza a modelului suedez de impozitare a proprietaţii. "Cred ca reforma proprietaţii este foarte importanta. Noi colectam 0,7% din PIB, pe cand Polonia colecteaza 1,1% din PIB, iar media europeana este undeva la 3%. Sunt prea multe exceptari in Romania", a mai spus Voinea.
Fiscul din Statele Unite, Internal Revenue Service, are un program pentru denunţatori prin care aceştia pot caştiga o recompensa de pana la 30% din veniturile recuperate de stat datorita informaţiilor astfel obţinute.  Recent, un fost bancher de la divizia americana a bancii elveţiene UBS a primit o recompensa de 104 milioane de dolari pentru ca a divulgat "ingineriile" prin care grupul financiar ajuta clienţi bogaţi din SUA sa-şi mascheze veniturile pentru a plati taxe cat mai mici. Informaţiile oferite de Bradley C. Birkenfeld au ajutat Fiscul din Statele Unite sa recupereze taxe neplatite de 5 miliarde de dolari, precum şi sa ajunga la o inţelegere cu UBS prin care banca a acceptat plata a 780 milioane de dolari şi cedarea informaţiilor privind conturile a 4.500 de clienţi americani pentru inchiderea investigaţiei. In ultimii ani, autoritaţile fiscale din Germania au cumparat in mai multe randuri, de la angajaţi ai bancilor elveţiene, baze de date cu informaţii despre clienţii germani bogaţi care işi ascund averea in conturi off-shore. Cel mai recent, in acest an, un informator al Fiscului german a fost recompensat cu 3,5 milioane euro in schimbul unui CD cu astfel de informaţii.
 
Romani, ascundeti-va piscinele!

Pe langa aceasta noua norma, pe care multi o pot cataloga drept abuziva, statul va impozita şi piscinele construite pe proprietaţile individuale, la fel cum se taxeaza cladirile sau terenurile, Finanţele fiind decise sa elimine cat mai multe din excepţiile privind impozitul pe proprietate, pe venit şi pe profit, afirma Liviu Voinea "La reforma proprietaţii ne intereseaza in primul rand sa reducem excepţiile, de fapt şi la impozitarea proprietaţilor, şi la venituri şi profit, şi la TVA. Incepem cu proprietatea şi vedem pe urma", a declarat Voinea. Oficialul MFP a aratat ca peste doua saptamani va efectua o vizita in Suedia, unde va studia, pe langa normele privind TVA la incasare, sistemul de taxare a proprietaţii şi masurile de stimulare a incadrarii in munca a tinerilor şi persoanelor de peste 55 de ani.
"Ca un exemplu de scutiri, noi impozitam casa, impozitam terenul, dar nu impozitam piscina. Dupa parerea mea, ar trebui, şi se va introduce un impozit pe piscina. Ma repet, o reforma a bazei de taxare a proprietaţii, care sa vizeze reducerea excepţiilor şi principiul solidaritaţii nu va afecta cetaţeanul de rand", a menţionat secretarul de stat.
Deşi sistemul de impozitare a proprietaţii a fost modificat de mai multe ori in ultimii ani, veniturile colectate la buget din aceasta sursa raman inca reduse, a adaugat Voinea.
"Cred ca reforma proprietaţii este foarte importanta. Noi colectam 0,7% din PIB, pe cand Polonia colecteaza 1,1% din PIB, iar media europeana este undeva la 3%. Sunt prea multe exceptari in Romania", a mai spus oficialul MFP.

BNR sustine Legea Denuntatorului PLUS FOTO vasilescu
In opinia oficialului Bancii Nationale a Romaniei, Adrian Vasilescu, ideea unei asa-numite legi a denuntului, dupa model suedez si american este binevenita. In Romania, unde evaziunea fiscala este cuprinsa intre 20% si 35%, un astfel de sistem este bun pentru ca vecinii sunt mult mai bine informati decat Fiscul in legatura faptele ilegale ale celor din apropierea lor. Punand in balanta partile pozitive si negative ale acestei legi, Vasilescu este de parere ca o asemenea initiativa fiscala este necesara in Romania.
"Sigur ca nu suna bine in limba romana (legea denuntatorului), dar suna bine o evaziune fiscala care saraceste tara?".

Penalitati mai mari
De asemenea, si penalitatile au crescut, contribuabilii fiind pusi sa plateasca penalitaţi de 30% din principal pentru obligaţiile fiscale nedeclarate şi stabilite de organele de inspecţie fiscala, sancţiune care se adauga dobanzilor şi penalitaţilor aplicate in prezent pentru intarzierile la plata. "Pentru obligaţiile fiscale de plata nedeclarate de contribuabil şi stabilite de organele de inspecţie fiscala, contribuabilii sunt sancţionaţi cu o penalitate de 30% din obligaţiile fiscale principale de plata individualizate in decizia de impunere. Aplicarea penalitaţii nu inlatura obligaţia de plata a dobanzilor, penalitaţilor de intarziere sau majorarilor de intarziere prevazute la titlul VIII (din Codul de procedura fiscala – n.r.)", se arata intr-un proiect de ordonanţa publicat de Ministerul Finantelor Publice.

Stefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.