Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, a fost numit de Sfântul Părinte între membrii celui de-al XII-lea Consiliu al Secretariatului General al Sinodului Episcopilor. Dintre cei 15 membri aleşi sau numiţi, este singurul Episcop din Europa Centrală şi de Răsărit şi singurul de rit oriental cooptat în Consiliu.
În deschiderea Congregaţiei de după-amiază, din ziua de vineri, 24 octombrie 2008, secretarul general al Sinodului, Arhiepiscopul Nikola Eterovic, a comunicat numele celor 12 membri aleşi ai celui de-al XII-lea Consiliu al Secretariatului General al Sinodului Episcopilor şi numele celor 3 membri numiţi de Sfântul Părinte. Membrii acestui Consiliu rămân în funcţie până la începutul următoarei Adunări Generale a Sinodului Episcopilor (cf. CIC can. 348), informează Radio Vatican.
După ce a citit lista celor 12 membri, Arhiepiscopul Eterovic a spus: "şi acum, Sfântul Părinte a decis să mai completeze membrii Consiliului General – cei care trebuie să preia documentele şi să le dea o formă finală – cu încă 3 membri pe care el doreşte să îi propună". Prima persoană, un Cardinal din Brazilia, a doua persoană, un Episcop din India şi "a 3-a persoană este din Europa, mai precis, din România". După aceea, a rostit numele Episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla.
Despre acest moment, PS Florentin a declarat: "Când s-a făcut anunţul, sigur, mi-am înclinat capul spre Sfântul Părinte, toţi au privit spre mine, m-au felicitat… Este o mare onoare şi o mare bucurie, nu atât de mult pentru mine, cât pentru Biserica noastră Română Unită cu Roma, Greco-Catolică,  pentru Domnul şi pentru martirii Bisericii."

Sesiunile de lucru ale Sinodului mondial al Episcopilor despre Cuvântul lui Dumnezeu s-au încheiat în ziua de sâmbătă, 25 octombrie 2008, cu aprobarea a 55 de propuneri pe care adunarea sinodală le-a prezentat Papei Benedict al XVI-lea. Propunerile au fost votate într-un sistem electronic de către cei 244 părinţi sinodali prezenţi în Aula Paul al VI-lea. Pentru a fi aprobată, fiecare propunere avea nevoie de două treimi dintre voturi. Toate propunerile care au fost prezentate au fost aprobate, confirmând evaluarea acestui sinod ca prezentând poate mai mult consens decât orice alt Sinod, de când Conciliul Vatican II a reinstituit această adunare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.