Mediul bancar este în continuare foarte reţinut în sprijinirea IMM-urilor, iar transportatorii români nu pot achiziţiona – în acest moment – vehicule noi din profitul afacerilor lor, a declarat luni, pentru AGERPRES, Florinel Andrei, secretarul general al Asociaţiei Române pentru Transporturi Rutiere Internaţionale (ARTRI).
‘Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), înmatriculările noi de vehicule rutiere şi cele pentru transportul pasagerilor au crescut, în primele şase luni ale anului, cu 17,8%, faţă de aceeaşi perioadă din 2012. Din nefericire, înregistrările vehiculelor pentru transportul mărfurilor au crescut cu numai 0,1%. Procentul foarte redus al achiziţiilor de vehicule de transport marfă sugerează cel puţin două lucruri importante: mediul bancar este în continuare foarte reţinut în sprijinirea IMM-urilor, iar transportatorii români nu pot achiziţiona vehicule noi din profitul afacerilor lor’, a afirmat Florinel Andrei.

Conform acestuia, trendul situaţiei statistice a vânzărilor de vehicule rutiere reprezintă un reper important pentru evaluarea dezvoltării industriei transporturilor.

‘Cu un parc auto destul de precar, transportatorii români de mărfuri suportă numeroase constrângeri. Acestea sunt determinate pe de o parte de ritmul alert al inovaţiilor din domeniu, iar pe de altă parte sunt impuse de legislaţia rutieră şi de instituţiile de control interne şi internaţionale. Toate aceste lucruri provoacă mult stres în industria transporturilor. Ca urmare, supunem atenţiei Guvernului identificarea operativă de facilităţi şi scutiri de impozite pentru societăţile care îşi asumă efortul înzestrării cu autovehicule noi în anii următori. Absenţa unor astfel de măsuri nu doar că va genera o scădere a achiziţiilor pe termen lung, dar poate provoca, pe termen mediu, un blocaj semnificativ în mediul de afaceri autohton”, a precizat secretarul general al ARTRI.

Conform datelor INS, înmatriculările noi de autobuze şi microbuze au scăzut, în primele şase luni ale acestui an, cu 27,9% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor au scăzut la toate categoriile, respectiv cu 6,2% la categoria autocamioane şi cu 2,9% la remorci şi semiremorci.

În comparaţie cu primele trei luni din acest an, în intervalul aprilie-iunie, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scăzut cu 1,8%, iar cele pentru transportul mărfurilor cu 0,5%.AGERPRES/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.