Autorităţile sanitar-veterinare au identificat un focar de rabie în comuna Nucşoara din nordul judeţului Argeş, după depistarea virusului turbării la o bovină care fusese muşcată de o vulpe, a anunţat luni prefectul Cristian Soare.

„În urma analizelor făcute pe cadavrul bovinei, rezultatele au ieşit pozitive, aceasta fiind infestată cu virusul rabic. În acest context, s-a convocat Centrul local pentru combaterea bolilor al judeţul Argeş, stabilindu-se un plan de măsuri privind combaterea focarului de rabie raportat, cu acţiuni şi termene imediate”, a spus prefectul judeţului Argeş.

Prima măsură dispusă de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş a fost vaccinarea preventivă a celor şase persoane, membre ale aceleiaşi familii, care au intrat în contact cu vaca bolnavă.

Inspectorii sanitar-veterinari au instituit o zonă de protecţie de trei kilometri şi o zonă de supraveghere de zece kilometri, în paralel fiind efectuată identificarea şi vaccinarea tuturor carnasierelor domestice existente în comuna Nucşoara.

„Toţi cetăţenii trebuie să fie atenţi la comportamentul atipic al animalelor domestice sau sălbatice, evitând contactul direct cu acestea din urmă. Se impune solicitarea examenului veterinar la cele mai mici semne de suspiciune, precum şi evitarea sacrificării animalelor care au muşcat alte animale sau persoane”, a declarat Cristian Soare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here