Un fost bancher elveţian, Rudolf Elmer, i-a înmânat luni fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, două CD-uri care conţin, potrivit acestuia, numele unor clienţi care au încercat să scape de Fisc, relatează Agerpres.

 
Rudolf Elmer, care a lucrat opt ani pentru bancă în Insulele Cayman, un paradis fiscal din Caraibe, a spus că vrea să aducă la cunoştinţa publicului practicile ascunse legate de conturile offshore.
Fostul bancher i-a înmânat CD-urile unui Julian Assange zâmbitor, la clubul de presă internaţional Frontline din Londra, care l-a găzduit pe fondatorul WikiLeaks timp de câteva săptămâni înainte de arestarea sa.
 
„Sunt aici pentru a-l susţine”, a declarat în faţa ziariştilor Julian Assange, cu prilejul unei acestei rare apariţii în public de la inculparea lui pentru infracţiuni sexuale în Suedia.
 
Vor fi necesare mai multe săptămâni pentru publicarea informaţiilor bancare, după verificarea lor de către site-ul WikiLekas, a precizat Assange.
Fostul bancher nu a dezvăluit luni nici numărul, nici numele persoanelor suspectate de evaziune fiscală. El a declarat însă duminică pentru ziarul elveţian Sonntag că în jur de 40 de oameni politici şi de miliardari din SUA, Elveţia, Germania şi Marea Britanie s-ar afla pe liste.
 
Datele provin „de la cel puţin trei instituţii financiare şi acoperă o perioadă care merge din 1990 şi până în 2009”, a spus el.
 
„Speranţa mea este să aduc la cunoştinţa societăţii ceea ce se petrece în realitate. Am fost acolo, am văzut ce se petrece zi cu zi (…) sunt împotriva acestui sistem. Vreau ca societatea să ştie cum funcţionează, pentru că acest sistem face rău societăţii”, a mai spus fostul bancher, concediat de Julius Baer în 2002.
 
Elmer, fost şef al sucursalei Julius Baer din Insulele Cayman timp de opt ani, urmează să compară miercuri în faţa unui tribunal din Zurich pentru a răspunde acuzaţiilor de violare a secretului bancar după ce a mai transmis nume ale clienţilor săi WikiLeaks în 2007. Potrivit presei elveţiene, unii dintre clienţii săi au fost urmăriţi în instanţă pentru evaziune fiscală în mai multe ţări.
 
Fostul bancher a spus luni că i s-au propus bani pentru a-i cumpăra tăcerea. De asemenea, el a dezvăluit că s-a oferit să-i furnizeze gratuit aceste dosare fostului ministru al finanţelor Peer Steinbrueck, dar că nu a primit niciun răspuns din partea acestuia.
 
Fondatorul WikiLeaks a precizat la rândul său că numai 2,3% dintre cele 250.000 de documente diplomatice americane deţinute de site-ul său au fost publicate.
 
Julian Assange, inculpat în Suedia pentru infracţiuni sexuale, este în prezent eliberat condiţionat. Audierile în procedura sa de extrădare se vor derula la 7 şi 8 februarie.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.