Guvernul o face din nou lata printr-o alta alocare de fonduri pe criterii preferentiale, dupa ce doar cu o luna in urma a procedat in acelasi fel ,cand a distribuit bani pentru localitatile din judetul Cluj. Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, considera ca aceasta este o incercare a liberalilor de a atrage capital politic pentru alegerile generale care bat la usa. Intr-un acces de sinceritate, unul dintre deputatii clujeni, Horia Uioreanu, a recunoscut ca Guvernul Tariceanu adopta tactica alocarii de fonduri pe criterii politice. In replica, Tise considera ca singura solutie care ar putea scoate Clujul de sub dominatia liberala este descentralizarea regionala.

Guvernul Tariceanu a alocat noi fonduri pentru comunele din judet, insa, ca si data trecuta, au fost preferate comunele care au la conducerea primariilor membri ai Partidului National Liberal. Prin intermediul hotararii de guvern nr. 1 din 22 octombrie 2008, privind repartizarea pe proiecte a sumelor defalcate din taxa pe valoare adaugata pentru finantarea Programului de dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive din spatiul rural, guvernul liberal a alocat 5.741.000  de lei.
Insa, din acesti bani, mai mult de jumatate, adica 60% din fonduri (3.453 mii lei) au fost acordate primariilor conduse de primari liberali. Acest lucru s-a intimplat, chiar daca primarii democrat-liberali gestioneaza interesele a peste 70% din populatia judetului. Astfel, primariile conduse de democrati au primit doar 21% din suma totala, adica 1194 de mii de lei. Reprezentantii UDMR au primit 15% din fonduri (870 mii lei), in timp ce localitatilor cu primari PSD le-au revenit resturile, adica 4% (224 mii lei).
 
Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Cluj, Alin Tise, crede ca alocarile sunt preferential politice, aceasta alocare fiind o incercare a liberalilor de a atrage capital electoral. ”Prin aceste practici Guvernul continua sa-i sfideze pe clujeni continuand, intr-un evident interes electoral, sa favorizeze zonele unde exista reprezentanti ai PNL. In aceste conditii, imi exprim protestul public fata de astfel de practici, care duc la scindarea locuitorilor judetului in clujeni de categoria I si clujeni de categoria a II-a. Consider ca folosirea banilor publici in acest mod, in plina campanie electorala, demonstreaza inca odata necesitatea descentralizarii administrativ-financiare a judetului Cluj”, sustine presedintele CJ Cluj.
 
Sa glumim in Famiglie!
Unul dintre liderii “importanti” ai PNL Cluj a recunoscut ca fondurile guvernamentale impartite in ultimul timp au fost acordate pe criterii politice. Viceliderul grupului PNL din Camera Deputatilor, Horia Uioreanu, a afirmat ca fondurile guvernamentale impartite la ultima rectificare bugetara au fost alocate in functie de partidul destinatarilor. Deputatul liberal a spus ca banii guvernamentali au fost dati pe criterii politice pentru a reechilibra dezechilibrele provocate de “mafia portocalie” din administratia locala. In acelasi context, Horia Uioreanu l-a acuzat pe presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise si pe fostul ministru al Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, ca i-ar fi favorizat pe primarii PD-L. Aceste declaratii au fost facute pe fondul unor proteste de amploare ale primarilor PD-L din orase precum Cluj-Napoca, Alba Iulia, Arad, Targu-Mures si Petrosani, care sunt nemultumiti de modul in care sunt tratati de guvern.
Pentru a stopa “mafia portocalie”, Guvernul a alocat primarilor, care sunt inregimentati in partidul lui Tariceanu, sume de bani care nu se compara cu cele primite de primariile care nu au norocul de a “gindi” liberal. Spre exemplu, primariile din comunele Belis (1,300 de locuitori) si Capusu Mare (3.400 de locuitori), conduse de primari liberali, au primit 700 de mii de lei. Pe de alta parte, primarii democrati din Floresti (8.600 locuitori) sau Bontida (peste 5.000 de locuitori) au primit de la guvernul liberal cite 10 mii de lei. In acest fel, se doreste echilibrarea bugetara cu iz de campanie electorala.
Descentralizare de sageata lui Tariceanu
De altfel, decentralizarea Clujului este unul dintre principalele proiecte ale lui Tise, care ar dori ca judetul sa se inscrie intr-un program pilot de “autonomizare”. Aceasta decizie survine si ca urmare a faptului ca la Cluj nu este prima data cand s-au acordat fonduri guvernamentale pe criterii politice. Spre exemplu, la alocarile din cote defalcate prin HG 1155 din 24 septembrie 2008, publicata in 17 octombrie 2008, in Monitorul Oficial, judetul Cluj, care a contribuit la nivelul anului 2007 cu suma de 3.057,9 milioane de lei la bugetul de stat, a primit doar 10 milioane de lei, in conditiile in care judete precum Arges au primit 33 de milioane (contributia pe anul 2007 fiind de 1.548,6 milioane), Valcea primeste 20 de milioane (contributia pe 2007 – 764,59 milioane), etc. Alin Tise doreste sa solicite Guvernului Romaniei si Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene nominalizarea judetului Cluj ca judet pilot in procesul descentralizarii, asa cum este aceasta definita prin Constitutia Romaniei, prin Legea  nr. 215 din 23 aprile 2001 privind Administratia Publica Locala  si prin Legea Cadru a Descentralizarii nr. 195/2006. In situatia in care proiectul presedintelui CJ Cluj ar avea succes, toate serviciile deconcentrate ar trece in subordinea administratiei judetene, care ar avea putere de decizie atat asupra numirii sau schimbarii directorilor, cat si a identificarii celor mai bune strategii de management.
La alocarea unor fonduri guvernamentale, care a avut loc luna trecuta, judetul Cluj a primit doar 10 milioane de lei, desi contribuie la bugetul central cu 3.000.000.000 de lei. Judetul Arges, care contribuie cu doar jumatate din aceasta suma, a primit de trei ori mai multi bani decat Clujul. Judetele Bacau si Constanta, care au populatii comparabile cu cea a Clujului, au primit de trei ori mai multi bani decat Clujul, dupa principiul ca acele judete sunt conduse de prietenii prietenilor Guvernului Tariceanu.
Inca din momentul in care lista cu alocarile de sume de la rezerva bugetara a fost facuta publica, aceasta a fost contestata vehement. Atat la nivel local, cat si la nivel national, Guvernul a fost acuzat ca a facut aceste alocari pe criterii politice, primarii PSD si PNL fiind avantajati, iar primarii PD-L, lasati pe dinafara. Deputatul PD-L Daniel Buda a facut o analiza a modului in care au fost alocate aceste sume. Potrivit deputatului clujean, pentru cele 908 primarii pe care le conduce PD-L au fost alocate 31 de milioane de euro, iar pentru cele ghidate de primari PNL , adica pentru 706 comune s-au alocat 96 de milioane de euro. PSD a primit 146 de milioane de euro pentru 1.100 de primarii, iar UDMR, pentru 184 de primarii, a primit 26 de milioane de euro. La un calcul simplu, Guvernul a alocat din acest fond aproape 136 de mii de euro pentru fiecare primarie a PNL, 141 de mii pentru UDMR, 132 de mii pentru PSD si doar 34 de mii de euro pentru fiecare primarie a PD-L.
Stefan Trandafir

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.