La puțin timp după declarațiile care vizau strategia pentru centralele termice de apartament, ministrul Mediului, Tanczos Barna, pregătește o altă reformă care va schimba radical viața românilor. În prim-plan apar fosele septice, normele Uniunii Europene (UE) și pericolul distrugerii pânzei freatice în minimum 50 de ani.

Astfel, conform angajamentelor stipulate în PNRR, România trebuie să își mărească gradul de conectare la rețelele de canalizare centralizată și să reducă soluțiile individuale, printre care se află și fosele septice.

Prin urmare, ministrul Mediului dorește ca fosele septice să devină treptat o soluție la care majoritatea românilor să renunțe. În acest sens, Tanczos Barna s-a referit la localitățile din jurul Bucureștiului.

Conform spuselor ministrului Mediului, multe dintre acestea au fose septice care au reprezintă o amenințare pentru pânza freatică și pentru sol. Există informații despre numeroase cartiere noi din jurul Capitalei în care nu sunt respectate regulile de mediu cu privire la apa menajeră.

Aici s-a ajuns din cauza faptului că multe construcții noi au fose septice. Cei care au ridicat casele și blocurile au apelat la această soluție pentru că în momentul obținerii autorizațiilor nu exista rețea centralizată de apă și canal în acele zone.

Ministrul Mediului vrea schimbarea legislației

Prin urmare, Tanczos Barna susține că legislația pentru construcțiile noi ar trebui schimbată. El își dorește ca autorizațiile să fie eliberate doar dacă atât constructorii, cât și autoritățile locale ajung la un acord în pentru racordarea la canalizare.

„Sunt cartiere întregi în jurul Bucureștiului în care nu știm ce fac cu apa menajeră. Este foarte greu să urmărim dacă o fosă septică construită în urmă cu 10 ani este în regulă din punctul de vedere al normelor de mediu.

Chiar și așa, prin supraaglomerare, chiar dacă acum se realizează controlul apelor reziduale, pe termen lung, de 50-100 de ani este clar că pânza freatică și solul vor fi afectate.

Și Uniunea Europeană (UE), prin angajamntele din PNRR, ne cere să mărim gradul de conectare la rețelele de canalizare centralizată și să reducem soluțiile individuale”, a declarat ministrul Mediului la Realitatea Plus.

Planurile guvernanților sunt clare. Finalul va fi interesant

Altfel, amintim că în urmă cu două luni, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei anunța un obiectiv major. În prim-plan apărea dezvoltarea armonioasă dintre regiunile României, recuperarea decalajelor de dezvoltare între judeţe şi creşterea calităţii serviciilor publice la care să aibă acces cetăţenii.

Potrivit documentului, prin fondurile structurale europene pentru dezvoltare regională, este prevăzută susţinerea unor proiecte care generează valoare adăugată, prosperitate şi o creştere a calităţii vieţii în comunităţile în care vor fi implementate.

Conform programului, urmează să se construiască 200 de microstaţii de tratare, fose septice şi sisteme de alimentare cu apă. Ele vor deservi toate categoriile de utilizatori.


sursa: evz.ro

Citește și: Cumnatul șoferului de autobuz ucis cu pietre: „Trei dintre agresori sunt încă în libertate”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here