Prin Decizia Consiliului Concurentei nr.12 din data de 3 martie 2008 s-a stabilit încalcarea unor prevederi ale Legii Concurentei de catre SC Fresenius Medical care SRL, SC Alsifcom Intermed SRL si SC Opremi Medfarm SRL si a art.9 din lege de catre Ministerul  Sanatatii Publice. Întelegerea a condus, potrivit Raportului Consiliului la eliminarea concurentei de pe piata nationala a dializoarelor. Fapta a fost considerata ca fiind foarte grava, iar firmele au fost sanctionate cu amenzi în sume de pâna la 10% din cifra de afaceri totala realizata de contravenienti în anul anterior sanctionarii.

SC Alsifcom Intermed SRL a fost sanctionata cu 6% din cifra de afaceri  realizate în 2006, adica 212.140 RON, SC Fresesnius cu 5.441.096 RON iar Opremi Medfarm SRL cu 288.000 RON. Sumele vor trebui platite în maximum 30 de zile de la aplicarea amenzii. SC Fresesnius a declarat pentru Rompres ca vor contesta în instanta decizia Consiliului Concurentei, iar celelate doua firme implicate nu au dat declaratii pe aceasta tema.

Marii se vorbira si se sfatuira…

La data de 9 septembrie 2005, prin ordinul presedintelui Consiliului Concurentei nr. 215 s-a declansat o investigatie din oficiu pe piata produselor si serviciilor de dializa din România. În urma analizei efectuate în cursul investigatiei si a documentelor au rezultat urmatoarele: participarea SC Fresenius Medical Care România SRL si SC Opremi Medfarm SRL la licitatia din anul 2003 cu produse apartinând companiei Gambro Suedia si comercializate pe piata româneasca, pâna în acel moment numai de concurentul sau SC Alsifcom Intermed  SRL care a câstigat licitatia pentru produsele respective.
SC Alsifcom Intermed  SRL a participat la licitatie cu un produs apartinând companiei Fresenius Medical Care Deutschland ND GmbH, reprezentata în România de SC Fresenius Medical Care România SRL, societate care era singurul comerciant al produsului pe piata româneasca, si care, de altfel, a si câstigat licitatia pentru produsul respectiv. De asemenea, Consiliul Concurentei noteaza ca societatea clujeana Alsifcom a participat la licitatie cu doua produse pentru care nu a depus oferta tehnica, ci numai oferta financiara electronica, asigurând, astfel, numarul minim necesar de 2 participanti la licitatie si, în final, câstigarea licitatiei de catre singurul sau concurent SC Fresenius Medical Care România SRL.
Concluzia Consiliului a fost ca între  Fresenius, Alsifcom si Opremi Medfarm s-a încheiat o întelegere de participare, în mod concertat, cu oferte trucate la licitatia din anul 2003, în cadrul Programului, pentru unele tipuri de dializoare. Aceasta întelegere a condus la eliminarea concurentei pe piata licitatiei nationale din 2003, organizata de catre Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate în cadrul Programului.
De asemenea a fost considerata suspecta descalificarea firmelor concurente, SC Renamed Farma SRL si a SC Polisano SRL în perioada premergatoare licitatiei, ceea ce a favorizat firmele actualmente sanctionate de Consiliul Concurentei.

Ministerul Sanatatii- implicat din lene

Desi Ministerul Sanatatii a fost vizat si el de ancheta Consiliului, reprezentantii acestuia nu par a fi îngrijorati din acest motiv. Reprezentantii acestuia au declarat ca „ministerul nu este în niciun fel vizat de ancheta. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate s-a ocupat de licitatii si contracte”.
Contrar acestei opinii a Ministerului, Consiliul a constatat încalcarea legii si de catre minister, în calitate de autoritate a administratiei publice centrale si ca nu a organizat licitatii între 2004-2006 si a înlaturat posibilitatea de manifestare a concurentei pe piata pentru dializa din România. De asemenea s-a atras atentia ministerului si CNAS sa nu ia decizii care ar putea avea ca efect restrângerea, împiedicarea sau denaturarea concurentei. Avertizarile Consiliului vin la numai o saptamâna dupa ce sectorul medical a fost lovit de un alt scandal, cel al insulinei.

Nume cunoscute în Cluj implicate în „mica întelegere”

SC Alsifcom SRl a fost înfiintata în anul 1993 de catre Viorica si Dorin Ilies, fost director al Combinatului de Utilaj Greu din Cluj-Napoca si avea ca obiect de activitate comertul cu ridicata de produse farmaceutice. Începând din 2007 SC Alsifcom Intermed SRL a fost declarata în stare de faliment, fiind numita ca lichidator judiciar casa de Insolventa Transilvania SPRL Cluj.
SC Fresenius Medical România a fost înfiintata în iunie 2000 si are ca asociat unic compania Fresesnius Medical Care Ag&co. Societatea este lider pe piata de profil. Aceasta a participat la licitatia nationala din 2003 ca lider de asociatie, din cadrul asociatiei facând parte si cea de-a treia firma penalizata de catre Consiliul Concurentei, Opremi Medfarm SRL.
Ancheta Consiliului Concurentei s-a bazat pe mai multe documente prin care este demonstrata colaborarea dintre firmele implicate, mai ales dintre Frresenius si Alsifcom. Unul dintre acestea este o adresa a Alsifcom Intermed catre Gambro Suedia prin care se preciza ca „ Sc Alsifcom Intermed SRL a oferit informatii reprezentantilor Gambro cu privire la întelegerea dintre Fresenius Baxter si Gambro (Alsifcom) referitoare la licitatia nationala organizata de Ministerul Sanatatii din România în cadrul Programului, prin aceasta întelegere urmând ca numai aceste  societati sa furnizeze consumabile pentru dializa pe piata româneasca”.
Partile implicate au sustinut, ulterior, ca adresa mentionata contine doar pareri personale ale Vioricai Ilies si nu este dovada unei întelegeri de natura anticoncurentiala.
De asemenea firmele vizate au contestat si cel de-al doilea document important al Comisiei, adica procesul verbal al comisiei de evaluare din 26.06.2003 privind eliminarea SC Renamed Farma din licitatie, sustinând ca „singurul lor scop a fost acela de a asigura legalitatea procedurilor”, întrucât societatea în cauza a „furnizat informatii false cu privire la unele din produsele cu care a participat la licitatie”. Actiunea partilor  nu a fost una individuala, ci una comuna, SC Renamed Farma fiind unul din principalii lor concurenti.

Alsifcom-vândut cu greutate, amendat si dupa moarte

Firma clujeana Alsifcom se confrunta, de câtiva ani cu probleme serioase. Aceasta a fost declarata falimentara în 2007, iar Casa de Insolventa Transilvania a fost aleasa ca lichidator judiciar de catre Tribunalul Comercial Cluj prin decizia nr. 240 din 26.01.2007.
Cei de la Ferrosan s-au aratat interesati de compania clujeana si au transmis lichidatorului o nota de acceptare care nu se încadra în conditiile impuse de catre creditori si, în acest context, lichidatorul a refuzat încheierea contractului în conditiile date. La o zi dupa expirarea termenului dat, reprezentantii Ferrosan s-au prezentat la sediul lichidatorului invocând faptul ca nu cunosteau în integralitate starea juridica a bunurilor debitoarei, existând în acest sens un proces prin care sotilor Dorin si Viorica Ilies li se cerea o parte din terenul proprietate personala, de aproximativ 490 mp pe care a fost ridicat un imobil apartinator debitoarei. Dupa alte discutii dintre Dorin si Viorica Ilies si reprezentantii Ferrosan, firma a acceptat conditiile adunarii generale a creditorilor din 12.04.2007 în data de 25.04.2007, adica dupa expirarea termenului de 7 zile lucratoare stabilit de adunarea în cauza, lichidatorul a convocat comitetul creditorilor care a prelungit termenul de încheiere a contractului.Prin adresa de acceptare a conditiilor adunarii creditorilor, Ferrosan s-a angajat la semnarea contractului autentic pâna în data de 4 mai 2007, ulterior termenul a fost prelungit pâna la 7 mai.
Ulterior, desi Ferrosan afirmase ca doreste sa semneze contractele, reprezentantii firmei nu s-au prezentat la semnarea contractului de vânzare-cumparare, motivând ca litigiul legat de terenul sotilor Ilies nu a fost rezolvat. În cele din urma, familia Ilies a demonstrat ca problema terenului a fost rezolvata o data pentru totdeauna iar Ferrosan a oferit firmei lichidatoare 3,4 milioane de euro, fata de 3,5 cât a aprobat adunarea creditorilor.
Astfel Clujul a devenit singurul centru de productie Ferrosan, din afara danemarcei, dupa preluarea Alsifcom în iunie 2007. iar reprezentantii companiei daneze anuntau o investitie de cca. 5 milioane de euro pentru noul centru, în 2008.

Ligia Popa

Ministerul Sanatatii- Biroul de Presa- „ Nu este vina noastra. Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate se ocupa de licitatii si contracte. Ministerul nu este amestecat în aceasta poveste”.

Viorica Ilies, fostul director al firmei clujene Alsifcom a candidat în 2004, din partea PUR, la Primaria Clujului. Cea de la care a pornit unul dintre documentele care a incriminat cele trei firme era, în urma cu patru ani cel mai bogat candidat pentru aceasta functie. Ea era, potrivit presei locale de la acea data  „singurul candidat cu o condamnare penala – în 1998, 1 an si 4 luni de închisoare pentru folosirea în mod ilicit a unui credit de la BDF – însa pedeapsa i-a fost gratiata”. Ea ,alaturi de sotul ei, Dorin Ilies, avea la acea data o avere impresionabila, si se preciza ca avea o „firma în domeniul farmaceutic evaluata la 5 milioane de euro”, desi aceasta a fost vânduta, mai târziu cu 3,4 milioane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.