Până acum, Loteria română a avut încheiate contracte preferenţiale cu o serie de firme cu capital grecesc pentru furnizarea de jocuri de noroc cunoscute popular sub numele de “păcănele”. Cum contractele respective se apropie de final, Tal Silberstein, fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu şi actual consilier al lui Traian Băsescu, s-a asociat cu Remus Truică şi Benny Steinmetz, acţionar în proiectul Roşia Montană, pentru a prelua contractele respective. Firma Novotalica, în care cei trei investitori se ascund, este înregistrată în Cipru şi este dată ca şi câştigătoarea contractelor cu Loteria română.

Loteria Română deţine monopolul pe tipul de jocuri de noroc slot machine care se găsesc doar în oficiile loto din ţară. Guvernul a emis un ordin prin care aparatele cunoscute generic sub denumirea de “păcănele” sunt taxate preferenţial. Ordinul specifică că pentru “păcănele” Loteriei Naţionale nu i se percepe nicio taxă, pentru că se cheamă “aparate tip videoloterie”, iar păcănelele privaţilor sunt taxate pentru că se cheamă “aparate tip slot machine”. În realitate nu există absolut nicio deosebire între aceste aparate.

Însă, problema spinoasă a Loteriei române se regăseşte în contractele păguboase încheiate cu grecii de la Intracom, Intralot şi Lotrom care urmează să expire zilele acestea. Chiar dacă se ascund sub semnul confidenţialităţii economice, contractele respective au fost reclamate chiar şi de premierul Victor Ponta, care a declarat că Loteria ar trebui să evite încheierea viitoarelor contracte cu societăţi aflate sub acest acţionariat grecesc. Conform unor surse, în cursa pentru obţinerea acestor contracte s-ar fi înscris şi o societate cu un nume asemănător, SC Novotalica, care are în acţionariat grupul Novomatic şi un off-shore cipriot, NOVOTALICA GAMING LTD. conform surselor, în cadrul acestui off-shore s-ar regăsi Remus Truică, Tal Silberstein, fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu şi consultant al lui Băsescu şi Benny Steinmetz, unul dintre acţionarii proiectului Roşia Montană.

 

Norocul şefilor de cabinet

Conform unui reportaj publicat de ziuanews.ro, Truică şi Silberstein au cumpărat drepturile litigioase ale Casei Regale a României, iar vânzătorul a fost Prinţul Paul de România. “Societatea Reciplia fiind deţinută de un offshore, Reciplia LTD, în spatele căruia stă chiar Tahal Group, deţinut de Kardan, un holding israelian de investiţii. Foştii consilieri ai lui Tăriceanu, Tal Silberstein şi Arthur Finkelstein, conduc companii din acest grup, fiind şi asociaţi cu Truică în mai multe companii. Suma pentru care Paul şi-a cesionat toate drepturile: patru milioane de euro. Valoarea reală a bunurilor înstrăinate de acesta: peste patru miliarde de euro.

După ce prinţul s-a declarat nemulţumit de banii pe care i-a primit, a încercat să rupă contractul cu cei de la Reciplia, introducând în joc o altă firmă, Lot Invest, o companie apropiată de fraţii Nicolae şi Florin Adi Caval. Aceştia din urmă sunt vechi parteneri cu fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, dar şi cu actualul preşedinte, Traian Băsescu”.

Remus Truică este şi el un şef de cabinet al unui fost prim ministru: Adrian Năstase.

 

Păcănele cu monopol

La nivelul Clujului există cereri pentru câteva sute de aparate de tip slot machine.

Taxa de autorizare pentru fiecare joc este de 2.000 de lei/ trimestru, iar emiterea licenţei de funcţionare pentru un an costă 30.000 de lei.

Acest oficiu funcţionează în subordinea Guvernului şi „acordă dreptul de organizare şi funcţionare, monitorizează, supraveghează şi controlează activităţile din domeniul jocurilor de noroc”, iar oficiul are dreptul şi de a „anula, revoca şi suspenda efectele documentelor privind dreptul de organizare şi funcţionare în domeniul jocurilor de noroc şi ale deciziilor emise”. Conform statisticilor Ministerului Finanţelor, la nivelul ţări sunt înregistrate peste 60.000 de jocuri de noroc de tip “păcănele”, iar în această afacere sunt implicate aproape 500 de societăţi comerciale. La nivelul Clujului sunt înregistrate, până acum, aproape 3.000 de “păcănele” gestionate de 19 societăţi comerciale.

Aceste jocuri de noroc trebuiesc autorizate acum de o nouă autoritate înfiinţată de curând de Guvernul Ponta în primăvara acestui an, Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, însă până acum membrii acestei instituţii nu s-au întâlnit niciodată pentru a autoriza cererile depuse de firmele din domeniu.

Reprezentanţii unei asociaţii a patronatelor din industria românească a jocurilor de noroc se plâng de discriminare. ei acuză că, în timp ce Loteria Română nu este taxată pentru jocurile tip slot-machine, cunoscute sub denumirea populară de “păcănele”, firmelor de profil care au jocuri de acest tip li se percepe o taxă. Consiliul Concurenţei s-a sesizat în legătură cu faptul că Loteria Română este protejată în detrimentul celorlalte societăţi.

 

CIFRĂ

19 firme cu 2.619 slot machine sunt în judeţul Cluj

 

Loteria Română ia caimacul

Loteria Română este cea mai mare afacere românească de pe piaţa jocurilor de noroc din ţară, cu afaceri de 262 milioane de euro în 2010 şi un profit de 28 milioane de euro. Anul trecut, aproape 60% din veniturile Loteriei Române au fost aduse de videoloterie. Compania Naţională Loteria Româna este una dintre cele mai profitabile companii de pe piaţa românească şi deţine cel mai valoros brand local, potrivit unui studiu european asupra brandurilor realizat de Institutul European al Brandurilor din Viena. Înfiinţată în 1906, compania Loteria Naţională, la care statul român deţine pachetul majoritar de acţiuni, activează în actuala formă juridică din anul 1999.

 

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.