SC Fip Consulting, firma lui Radu Andronic, fost consilier ministerial al lui Valerian Vreme, fost ministru al Comunicațiilor, a câștigat în urma unei contestații contractul de modernizare a zonei Expo Transilvania. Inițial, lucrările au fost câștigate de asocierea dintre compania de arhitectură belgiană, Metapolis Architects, și firma clujeană Prodeco Arhitectură și Inginerie. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a anulat rezultatul licitației și a dispus reevaluarea ofertelor.

CNSC a anulat rezultatul licitației pentru modernizarea zonei Expo Transilvania din cartierul Mărăști. Inițial, contractul a fost adjudecat de asocierea dintre compania de arhitectură belgiană, Metapolis Architects, și firma clujeană Prodeco Arhitectură și Inginerie, care se ocupă și de proiectul de modernizare a Cetățuii.

Compania Fip Consulting a contestat licitația pe motiv că Primăria Cluj Napoca a favorizat oferta depusă de asocierea dintre firma olandeză și cea clujeană, iar CNSC a dispus reevaluarea ofertelor.

”Ofertantul care a declarat ca fiind confidențiale anumite documente din cadrul ofertei sale, avea obligația, conform art 19 al 3, să le marcheze sau să le indice ca atare, în mod explicit și vizibil, ca fiind confidențiale. Or nu acesta este cazul ofertei asocierii Metapolis Architects – Prodeco Arhitectură și Inginerie, care nu și-a declarat în niciun fel oferta sau documente din ofertă ca fiind confidențiale. Cu toate acestea, deși a adresat numeroase solicitări autorități contractante, atât prin cerere scrisă, cât și prin e-mail, contestatorul menționează că aceasta nu i-a acordat accesul la documentele achiziției, justificând, cu încălcarea prevederilor art 217 din Legea 98/2016, că dosarul achiziției se finalizează abia după semnarea contractului, motiv pentru care nu îi poate pune la dispoziție niciun document, cu excepția raportului procedurii. Contestatorul consideră că atitudinea autorității contractante încalcă în mod grav principiul transparenței, scopul final fiind de a „proteja” și avantaja ofertantul asocierea SC Metapolis Architects – Prodeco Arhitectură și Inginerie. Astfel, contestatorul consideră că a fost grav încălcat principiul nediscriminării și al tratamentului egal”, arată motivarea CNSC din cadrul contestației.

În final, cei de la CNSC au decis reevaluarea ofertelor

”Dispune anularea deciziei de desemnare câștigătoare a ofertei depusă de Asocierea SC METAPOLIS ARCHITECTS SRL – SC PRODECO ARHITECTURĂ ȘI INGINERIE SRL, anularea raportului procedurii nr. 227751/06.04.2021, în partea care privește oferta depusă de Asocierea SC METAPOLIS ARCHITECTS SRL – SC PRODECO ARHITECTURĂ ȘI INGINERIE SRL precum și a tuturor comunicărilor subsecvente acestora. Dispune continuarea procedurii prin reevaluarea ofertei depusă de Asocierea SC METAPOLIS ARCHITECTS SRL – SC PRODECO ARHITECTURĂ ȘI INGINERIE SRL conform motivării și desemnarea ofertei câștigătoare dintre ofertele admisibile, în termen de 10 zile de la comunicarea prezentei decizii”, arată decizia Consiliului.

Cei  de la FIP Consulting s-au ocupat și de proiectul pentru modernizarea str. Moţilor, din Cluj-Napoca

Consilier al unui fost ministru implicat în dosarul Microsoft

Firma Fip Consulting le aparține lui Victor Radu Andronic, care are pachetul majoritar și ocupă funcția de administrator, și soției lui, Elena. Pentru anul 2020, firma a declarat o cifră de afaceri de 4,4 milioane lei, un profit de 2,2 milioane lei și 7 angajați.

Andronic a fost DIRECTOR FINANTARI PROIECTE. EUROPENE la CN CF CFR S.A. și consilier al fostului ministru al Comunicațiilor Valerian Vreme.

În 2019, Valerian Vreme a fost achitat definitiv de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) în dosarul Microsoft. El a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție în septembrie 2017 pentru abuz în serviciu și a fost achitat și în primă instanță.

Conform rechizitoriului procurorilor, în perioada septembrie 2010 – februarie 2012, Vreme Valerian, în calitate de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, era acuzat că a încheiat, fără organizarea unei licitaţii publice, cu D.Con-Net AG, lider al unei asocieri de firme, un contract „ce avea ca obiect închirierea, pe o durată de 16 luni şi 13 zile, cu opţiune de cumpărare, a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft în şcoli”.

Anul trecut, fostul ministru a fost numit temporar administrator la Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR), companie de stat controlată integral de Ministerul Transporturilor.

În ultimii doi ani, firma FIP Consulting a câștigat peste 30 de licitații publice în valoare de aproximativ 20 milioane lei.

Modernizarea Expo Transilvania presupune și un parking cu 350 de locuri

Spaţiul verde va fi nu doar reabilitat, ci şi extins. Vor fi plantaţi arbori, vor fi realizate facilităţi sportive (baschet, minifotbal, aparate de fitness, jogging), zone de plimbare / promenadă, o zonă de joacă pentru copii în care se doresc instalații creative, incluzive, ecologice. Finanţarea investiţiei va fi realizată în prima fază din fonduri de la bugetul local, urmând ca ulterior să fie accesate surse de finanțare europene nerambursabile, după aprobarea programelor Uniunii Europene aferente următoarei perioade programatice. Un alt punct de atracție îl va reprezenta teatrul în aer liber, respectiv spațiul amenajat pentru workshop-uri și evenimente. Proiectul include zone adaptate persoanelor cu dizabilități.

Componenta aceasta a investiției include amenajare de zone pietonale / shared-space, infrastructură rutieră, trotuare, piste de biciclete, semnalizări, refacerea reţelei de iluminat public stradal, lucrări edilitare, montare mobilier urban, amenajarea spaţiilor publice prin echipamente cu tehnologie smart.

Arterele vizate sunt str. Dâmboviţei – tronsonul dintre str. Ialomiţei şi calea ferată; str. Ialomiţei – tronsonul dintre str. Dâmboviţei și intersecția cu str. Fabricii de Zahăr; str. Tribunul Vlăduţiu – tronsonul dintre str. Dâmboviţei și Răsăritului; aleea Dâmboviţei – tronsonul dintre str. Dâmboviţei și Cojocnei.

De asemenea, primăria lucrează la identificarea amplasamentului pentru un nou parking, de minimum 350 locuri, în această zonă (Expo Transilvania / IRA). Ținând cont de avize și exproprieri, timpul estimat până la lansarea procedurii de execuție este de 16-18 luni. Valoarea estimată a serviciilor de proiectare: 2,2 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată.

Cine au fost membrii comisiei de licitație

Pentru proiectul de modernizare al zonei Expo Transilvania, membrii comisiei de licitație au fost:

– EMIL BOC, președinte cu drept de vot al comisiei de evaluare

-BOGDAN REVESZ,

membri comisiei de evaluare: RAMONA GABOR, TITUS POP, RUXANDRA FAUR, NICOLETA PETRULE, RAMONA GARDA, FLORIN BUDA.

Ce presupune modernizarea Expo Transilvania

Primăria Cluj Napoca vrea să modernizeze suprafața de 17 ha de la Expo Transilvania, prin regenerarea și extinderea Parcului Aurel Vlaicu, amenajarea străzilor și spaţiilor publice adiacente și dotarea acestora cu echipamente cu tehnologie de tip Smart City, realizarea unui parking și reglementarea viziunii urbanistice pentru viitor.

Principalele obiective de investiţii ale proiectului:

– Modernizarea Parcului Aurel Vlaicu (suprafață parc: 10 ha)

– Aplicarea principiilor Walkable City, pentru îmbunătățirea calității spațiului public

– Construirea unui parking în zona de intervenţie (minimum 350 locuri)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here