Fostul primar al Comunei Luna din județul Cluj a reușit să învingă în războiul cu ANI. Cei de la Agenția Naționala  de Integritate l-au acuzat pe Laurențiu Tor, fostul edil din Luna de conflict de interese pentru că într-o iarnă, când firma ce a câștigat licitația pentru deszăpezirea drumurilor comunale nu putea să presteze serviciile, iar acesta a contractat  Societatea Agricolă Luna pentru a rezolva situația de urgență cu care se confrunta.

 

Inspectorul Agenției Naționale de Integritate, Dan Dumitru Laurențiu a întocmit în 2015, un raport defectuos prin care îl acuza pe Laurențiu Tor, la vremea aceea primar al Comunei Luna, de conflict de interese pentru  atribuirea directă a unui contract de prestări servicii efectuat de Societatea Agricolă Luna.

Astfel că, la mai bine de un an de când Tor era blamat pentru încălcarea legii, avocatul Mihnea Iuoraș a reușit să construiască apărarea în instanță pentru fostul edil și Curtea de Apel Cluj le-a dat câștig de cauză.

 

Ani s-a ”autosesizat”

Sursele Gazetei de Cluj ne-au comunicat că cei de la ANI au primit o anonimă întocmită de actualul primar din Luna, prin care Laurențiu Tor era pârât pentru ca le-a cerut ajutorul celor de la Societatea Agricolă Luna pentru iarna 2012-2013, pentru deszăpezirea străzilor din comună, dat fiind faptul că cei de la Berna nu mai aveau utilaje disponibile, iar zăpada de pe drumuri nu era îndepărtată. Substratul acestei sesizări consta în faptul că soția lui Laurențiu Tor era președinte la Societatea Agricolă din comună. Însă, în ciuda faptului că aceasta activa acolo, ea nu a fost recompensată financiar pentru acel contract și nici Laurențiu Tor nu a avut un beneficiu personal din această acțiune.

În raportul întocmit în 2015 de către inspectorul ANI, Dan Dumitru Manțu se susținea că cercetările au provenit din autosesizarea instituției, iar ulterior, aceștia au considerat că prin modul în care Tor a soluționat problema cu deszăpezirile a încălcat legea.

„Agenția Națională de Integritate s-a sesizat din oficiu în lucrarea 9645 din 2015 cu privire la faptul că Laurențiu Tor nu a respectat dispozițiile legale privind regimul juridic al incompatibilităților…În perioada deținerii de către Laurențiu Tor, a funcției de primar al Comunei Luna, județul Cluj, Societatea Agricolă ”Arieșul Luna”, societate în cadrul căreia soția acestuia deține funcția de președinte, a contractat prin achiziție directă cu Primăria Luna servicii de deszăpezire a drumurilor comunale în valoare totală de 5.059 lei. Laurențiu Tor a semnat și aprobat acte administrative în exercitarea funcției sale și nu a respectat prevederile legale privind regimul juridic al conflictelor de interese în materie penală” preciza inspectorul ANI, Dan Manțu.

deszapezire city news

Dacă nu proceda așa, lumea nu putea circula

Din nefericire pentru Laurențiu Tor în perioada decembrie 2012-ianuarie 2013 au existat multiple ninsori în județ, iar firmele de deszăpezire ce au câștigat contractele cu UAT-urile aferente, nu mai făceau față în lupta pentru curățirea drumurilor.

Prefectura Cluj, implementa atunci un ordin la nivel de județ și declara ”situație de urgență”, îndemnându-i pe primari să ”se descurce cum pot mai bine”. În momentul în care străzile din Luna se umpleau de zăpadă, iar cetățenii nu mai puteau circula, Tor i-a sunat pe cei de la Berna pentru a-i întreba de ce se întâmplă acest lucru. Fostului edil i s-a spus de la firma respectivă că au utilaje defecte și că nu pot efectua deszăpeziri în comună, astfel că acesta a luat o decizie rapidă.

Prin atribuire directă și la prețuri mult mai scăzute decât de avea firma ce câștigase inițial contractul, Laurențiu Tor a semnat un contract cu Societatea Agricolă ”Arieșul Luna”, unde într-adevăr, soția sa era angajată ca președinte.

Cei de la Societatea Agricolă au intrat în teren, și timp de două luni s-au ocupat constant de deszăpezirile din comună.

 

Laurențiu Tor: Nu exista altă variantă

În concluziile scrise depuse la dosar, de avocatul Mihnea Iuoraș, pentru Laurențiu Tor se menționează că acel contract cu Societatea Agricolă reprezenta singura variantă disponibilă la acel moment pentru a soluționa o situație critică a comunei.

„Prin raportul de evaluare întocmit de către Agenția Națională de Integritate, mi-au fost vătămate drepturile și interesul public. Având în vedere funcția pe care am deținut-o în cadrul Primăriei Luna și anume cea de primar, am respectat în totalitate principiile prevăzute de lege. Astfel la momentul în care s-a solicitat intervenția Societății Agricole ”Arieșul Luna”, nu exista altă variantă viabilă. Pentru sezonul rece 2012-2013, Primăria Luna a avut încheiat un contract de prestări servicii de deszăpezire cu societatea Berna Prodcom SRL, societate care asigura aceste contracte de prestări servicii și pentru alți beneficiari. Acești beneficiari erau administratorii drumurilor naționale și județene” argumentează Laurențio Tor.

În continuare acesta a explicat că în 6 decembrie 2012 s-a emis primul cod galben de ninsori și viscol în județul Cluj. Trei zile mai târziu aveau loc alegerile parlamentare, iar cei de la Bema Prodcom l-au sunat pe Tor spunându-i că în astfel de situații prioritățile lor erau drumurile județene și naționale și că aveau și utilaje defecte.

În aceeași perioadă Comitetul local pentru Situații de Urgență a decis să apeleze la Societatea Agricolă Luna, care nu doar că le-a sărit în ajutor, dar le-au emis facturi mult mai mici pentru prestările de serviciu efectuate, astfel s-a creat o economie la bugetul primăriei.

„Societatea Agricolă Luna a emis doar două facturi în valoare totală de 4429 lei, când de fapt aceasta a intervenit de mai multe ori fără a factura toate serviciile. Astfel aceștia și-au îndeplinit obligațiile fără a solicita o remunerație mai mare. Nu s-a obținut nici un beneficiu materia, doar s-a achitat motorina consumată. Soția mea nu a fost remunerată mai bine prin existarea acelui contract. Eu mă aflam într-o situație de urgență, având în vedere starea vremii din perioada respectivă, mai precis, stratul de zăpadă era de circa un metru. Nu puteam să las comunitatea, de a cărei siguranță răspundeam în mod direct, să fie pusă în pericol în condițiile în care cetățenii știau de existența în comuna noastră a Societății Agricole Arieșul Luna ce avea în patrimoniu utilaje de deszăpezire, și îmi cereau să acționez repede. La fel mi-au cerut și cei de la Instituția Prefectului Cluj cât și Serviciul de Ambulanță Cluj” mai spune Tor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.