Judecătoria Cluj Napoca a anunțat că luna viitoare se va pronunța în dosarul penal de abuz în serviciu deschis împotriva fostului rector UMF Cluj, Marius Bojiță, și a patru profesoare (FILIP LORENA ANGELA, MIERE DOINA, HEGHEŞ SIMONA CODRUŢA și BANC ROXANA) de la catedra de Bromatologie, Igienă și Nutriție din cadrul universității clujene.

Sunt mari sansele ca soluția dată de judecătoarea dosarului, Ruxandra Piteiu, să fie de încetare a dosarului penal pe motiv de… prescripție a faptelor.

În cazul inculpaților termenul de prescripție este de 5 ani, iar faptele pentru care inculpații din dosar au fost trimiși în judecată s-au întâmplat în 2016.

Potrivit procurorilor, „În perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat de disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Conform catalogului cursului de perfecţionară postuniversitară, participanţii la acest curs au fost persoanele din tabelul (ANONIMIZARE). Acestea au achitat o taxă de înscriere şi au fost declaraţi admişi la examenul din 06.12.2016(…).

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii. Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Cursuri fantomă la UMF Cluj Napoca

Potrivit rechizitoriului, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor. Totodată, rezultă că numai pentru 2 persoane fişa de înscriere completată în parte de către reprezentanţii UMF Cluj-Napoca şi în parte de către participant a fost completată şi semnată la data înscrierii.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise. Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate. De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate.

Acţiunea universităţii de emitere a acestor înscrisuri oficiale este săvârşită fără vinovăţie datorită necunoaşterii unor împrejurări esenţiale privind modul de săvârşire al faptelor, respectiv modalitatea concretă de efectuare a cursului şi de evaluare a participanţilor”, arată procurorii.

Două judecătoare de la Tribunalul Cluj au ”netezit” calea dosarului

Judecătoarele Ramona Mornăilă și Badea Cristina Maria de la Tribunalul Cluj au decis că ancheta în care sunt vizați fostul rector UMF Cluj Napoca, Marius Bojiță, și șefa catedrei Bromatologie, Igienă, Nutriţie din cadrul UMF, Doina Miere, conf. univ. Simona Hegheş, din cadrul Catedrei de Farmacie, conf. Angela Filip şi Roxana Banc, din cadrul Catedrei de Nutriţie să se întoarcă la procuror. Cele două judecătoare au anulat și exclus mai multe probe adunate de procurori, dar și declarația unui martor. Ținând cont de probele ”dizolvate”, procurorii vor trebui să anunțe instanța dacă își mențin sau nu acuzațiile și dispoziția de trimitere în judecată.

Motivul principal invocat de judecători a constat în faptul că ancheta a fost făcută de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj care nu ar fi avut competența necesară pentru dosarul respectiv.

1 COMENTARIU

  1. Oo Doamne!nimic nu rămâne nepedepsit. E doar un pic al vârfului eisbergului. Situația dezastruoasa a sănătății e datorata și lipsei de profesionalism din farmacii. Creatorii de mici monștri sunt „profesorii” lor iar „discipolii” i au depășit. Din pacate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.