Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Secția de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari, au dispus trimiterea în judecată a fostului șef al Inspectoratului de Jandarmi Satu Mare, colonel Gheorghe Avram, pentru infracțiunea de abuz în serviciu. Dosarul se va judeca la Tribunalul Militar Cluj.

 

Fostul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Satu Mare, colonelul Gheorghe Avram, va fi judecat, în stare de libertate, alături de adjunctul său, colonel Leucuța Petru-Radu și de administratorul Cazarmei Tășnad, plutonier adjutant Poptean Liviu-Virgil, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, ei fiind suspectați că au obținut, din funcțiile pe care le aveau, foloase necuvenite. Popteanu Liviu mai este cercetat și pentru instigare la săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals. În rechizitoriul întocmit procurorii militari s-a reținut faptul că, în perioada 2011-2012 inculpații colonel (r) Avram Gheorghe, col. Leucuța Petru-Radu și plt. Adj. șef (r) Poptean Liviu-Virgil, au dezafectat  Centrul de Jandarmi de la Tășnad, pe care practic l-au dezmembrat și au vândut la fier vechi tot ce se putea, creând un prejudiciu de 21. 000 de lei, suma băgată de ei în buzunar fiind de peste 17.000 de lei.

Cei trei inculpați, ”într-o conivență infracțională, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu și a legislației aplicabile în materie, la momentul derulării activității de predare-primire a patrimoniului aparținând Centrului de Perfecționare și Pregătire a Cadrelor de Jandarmi Tășnad către Inspectoratul Județean de Jandarmi Satu Mare, dar și ulterior, la momentul dezafectării și valorificării materialului feros rezultat în urma debitării în afara procedurilor prevăzute de lege, au creat un prejudiciu unității în sumă de 21.383,02 lei, asigurându-și totodată obținerea unor foloase necuvenite în cuantum de 17.149,02 lei — reprezentând contravaloarea materialului feros de care au dispus și care a fost valorificat în afara cadrului legal.” se arată în comunicatul DNA.

În plus, susțin procurorii, în sarcina lui Poptean Liviu Virgil, s-a mai reținut faptul că a determinat, cu intenție, reprezentantul unei societăți comerciale, să îl intermedieze valorificarea materialului feros, să întocmească în fals un bon de cântar ce evidenția, față de realitate, cantități mult mai mici de material feros predate de IJJ Satu Mare, document care ulterior a dobândit calitatea de document justificativ prin înregistrarea în evidentele financiar-contabile.

În cauză, procurorii militari au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra sumei de 1.867 lei, depistată în timpul cercetărilor asupra inculpatului col. Leucuța Petru-Radu ca provenind din valorificarea ilicită a materialului feros ce aparținea IJJ Satu Mare. La instrumentarea acestei cauze procurorii militari au colaborat și cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Satu Mare. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Militar Cluj-Napoca.

 

Un senator acuză

Senatorul PSD Valer Marian a transmis DGA Satu Mare, Serviciului DNA Oradea, Biroul Teritorial Satu Mare şi Inspectoratului General al Jandarmeriei din România un memoriu al cărui „actor principal” este inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Satu Mare, Gheorghe Avram. El scrie că, prin anii 2007, a fost angajat în unitate cu ajutorul Inspectorului şef Avram Gheorghe,  plutonierul adjutant Poptean Liviu, frate cu directorul adjunct al Trezoreriei Satu Mare, om al casei, care în decursul anilor s-a ocupat de confortul familie Avram.

 

O cazarmă la fier vechi

Odată cu desființarea Centrului de pregătire de la Tășnad, în 2011, Poptean Liviu a fost numit administrator al cazarmei Tăşnad, deși această funcție nu exista în nomenclator.  Încetul cu încetul, tot ce era de valoare a fost furat. Au fost golite depozitele de combustibil solid, lemne de foc – furate toate şi vândute. Ulterior s-a trecut la dezasamblarea instalaţiilor de încălzire şi  a centralelor termice, care au fost vândute, banii  ajungând la familia Avram. Au fost demontate și vândute în acest fel cazanele de încălzire, boilerele, instalația de apă și canalizarea din pavilionul vechi, șase bucăți marmizi de inox a câte 300 de litri bucata despre care senatorul spune că ”au fost duse la ţară în Valea Chioarului la pălincă”. Lista continuă cu 40 de chiuvete din fontă, hornul de la centrala veche, 8 foişoare de santinelă, toată pista alpină, capacele de canalizare, gardurile și bariera de la parcul auto, 50 de uşi metalice de la grajdurile de porci, gardurile de la padocul de câini, ușa grajdului de animale, pista de pregătire fizică şi psihică. Și ca profilul să se suprapună perfect peste al romilor care trăiesc din revalorificarea fierului vechi, 8 metri de tronson de cale ferată.

”S-a furat totul, dacă vedeţi cum arată această unitate vă speriaţi. Acestea au fost duse cu camioanele spre locurile de colectare a fierului vechi, iar contravaloarea acestora în buzunarul familiei Avram Gheorghe”, scrie senatorul  Valer Marian în plângerea sa.

 

Bucureștiul, păcălit

Toate acestea au ajuns să fie obiectul cercetării penale conduse de Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, care a fost urmată de trimiterea în judecată a celor care se fac vinovați de faptele descrise mai sus. Memoriul întocmit de senatorul Valer Marian nu se rezumă însă la acestea. El pune în lumină un comportament de baron a cărui moșie este Jandarmeria Satu Mare. Una dintre acuzațiile pe care senatorul i le aduce colonelului Gheorghe Avram este aceea că, cu ocazia evaluărilor psihologice organizate de Inspectoratul General al Jandarmeriei, șeful jandarmeriei a ordonat psihologului unităţii să-i fie duse toate testele, să vadă ce scrie lumea despre el, fapt interzis. Adevărul din fișele completate de subordonații nu era unul convenabil, dar mai ales nu trebuie să ajungă la București, așa încât, a trimis un subofițer fidel să aducă plicul cu chestionarele, l-au desigilat, au scos toate testele din plic şi au făcut altele, modificând acolo unde răspunsul nu era convenabil. Le-au introdus înapoi în plic, l-au sigilat şi dimineaţa le-au trimis, cu poșta militară, la Bucureşti. O problemă a fost însă: răspunsurile modificate nu mai aveau ştampila psihologului pe ele, căci, deşi colonelul Avram Gheorghe l-a chemat de acasă atunci, noaptea, pe psiholog, acesta nu a dorit să pună ştampila pe lucrările modificate, relatează în memoriul său senatorul Valer Marian.

3 COMENTARII

  1. Cand era inspector sef striga in gura mare „io is Dumnezo in unitatea asta !”. Intradevar asa a fost, taia si spanzura, isi batea joc de regulamente si legi, deoarece avea pile la Bucuresti. Ceea ce nu stia el, ii ca unii il au pila pe Dumnezeu, iar cum plateste El nu plateste nimeni.
    A mai fost un manipulant si mincinos care nu a apucat sa se bucure de pensie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.