Colonelul Gavril Neciu, agent al poliției politice comuniste, având gradul de Căpitan în cadrul Inspectoratului Județean de Securitate Cluj a fost șeful UM 0215 Cluj, unitate cunoscută și sub numele ”Doi și-un sfert”. După desființarea structurii, Neciu nu a rămas pe dinafară și s-a cuibărit la IPJ Cluj. După ce a fost emisă decizia de pensionare, colonelul nu a vrut să părăsească branșa, motiv pentru care a contestat în instanță această decizie. Zilele trecute, Curtea de Apel Cluj a soluționat definitiv cauza!

Cazul colonelului Gavril Neciu

Până în 22 decembrie 1989, Gavril Neciu a fost secretar de partid în Securitatea Cluj. A fost și comandant al Serviciului Independent de Informații UM 0215 cu zona de activitate în Nord-Vest. Neciu a absolvit Școala de Ofițeri de Securitate de la Băneasa, promoția 1973, fiind coleg de clasă cu șeful de personal al UM 0215 București, col. Constantin Constantin, cumnatul lui Viorel Hrebenciuc, și cu alți șefi de servicii județene. În Cluj a lucrat în cadrul Compartimentului Antiiredentiști al Securității până la Revoluție, afirmându-se prin duritate în anchetarea reprezentanților minorității maghiare sau a celor nemultumiți de regimul ceaușist. Neciu a lucrat timp de peste 15 ani în același compartiment cu doi buni prieteni, col. Valer Rus, fost șef în exercițiu al SPP Cluj și lt. col. (r) Ioan Stan, fost secretar al filialei Cluj a Partidului Național Român Cluj.

 Prin forța împrejurărilor și a sistemului de represiune a manifestanților din 21 decembrie 1989 de la Cluj, col. Neciu a fost un personaj important în calitate de secretar de partid în Securitatea Cluj. Conform unor surse din cadrul fostei Securități, citate de presa locală, în zilele de 19-21 decembrie 1989, Neciu le-a cerut colegilor săi să nu aibă milă față de manifestanți, pentru ca, în 22 decembrie, să se ascundă, fiind prezentat la BBC ca fugar și ca terorist la Radio Kossuth. Numele lui Gavril Neciu a fost pomenit la știrile de la Radio Kossuth, din 23 decembrie 1989, ca fiind ofițerul de Securitate care a amenințat că sparge barajul de la Tarnița și inundă Clujul.

Din poziția în care se afla din 1993, cea de șef al UM 0215 Cluj, colonelului Neciu i-a fost la îndemână să dirijeze sau să controleze probe și mărturii despre evenimentele din 21 decembrie. Semnificativ este că Neciu a fost încadrat abia în toamna lui 1991, până atunci ascunzându-se, ca jurist, în zona Câmpia Turzii, mai spun jurnaliștii.

Sursele citate de aceștia mai spuneau că, în perioada 1993-1996, împreună cu generalul Dan Gheorghe, Neciu i-a „lucrat” pe membrii marcanți ai CDR Cluj, fiind zărit, în campania electorală, alături de candidații PDSR și PUNR.

Colonelul Neciu Gavril a fost avansat de două ori la excepţional, de către generalul de divizie (r) Dan Gheorghe, fostul şef al UM 0215, şi de fostul ministru al Internelor, Doru Ioan Tărăcilă, pentru informaţiile pe linie de iredentism, culese din tabăra UDMR.

Colegiul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a concluzionat în 2007 că Gavril Neciu a fost agent al poliției politice comuniste, având gradul de Căpitan în 1986, 1987, în cadrul Inspectoratului Județean de Securitate Cluj. Decizia a rămas definitivă și irevocabilă prin neatacare în instanță.

Neciu nu a rămas pe dinafară!

Reforma Poliției și a serviciilor secrete rămân simple povești. O dovedește și cazul lui Gavril Neciu, care în ciuda evenimentelor menționate mai sus i s-a găsit un loc la IPJ Cluj. El a fost numit la Serviciul Judiciar, compartimentul Furturi Auto.Destituit în urma unui control al Ministerului de Interne, Neciu a fost reangajat. După patru luni petrecute în postura de „la dispoziția ministrului”, el a fost încadrat într-o funcție de execuție în structurile Ministerului Afacerilor Interne. Asta, până în anul 2017 când a fost emisă decizia de pensionare. Neciu nu a vrut să părăsească branșa, motiv pentru care a dat în judecată Inspectoratul Județean de Poliție Cluj, Ministerul Afacerilor Interne și Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Afacerilor Interne. Neciu a contestat în instanță decizia de pensionare.

În aprilie 2019, Tribunalul Cluj a respins cererea!

”Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei Casa de Pensii Sectorială a M.A.I. Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului I.P.J Cluj şi respinge cererea de chemare în judecată formulată şi precizată de reclamantul Neciu Gavril în contradictoriu cu acesta, ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală. Respinge, ca neîntemeiată, acţiunea formulată şi precizată de reclamantul Neciu Gavril în contradictoriu cu pârâta Casa de Pensii Sectorială a M.A.I. şi Ministerul Afacerilor Interne. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare”, se arată în soluția pe scurt.

Împotriva acestei decizii, Neciu a făcut apel, care a fost respins zilele trecute de către Curtea de Apel Cluj, astfel că se păstrează sentința pronunțată de Tribunal. Decizia este definitivă!

Colonelul epigramist

Între timp, aflăm că Neciu s-a apucat de scris, fiind coordonator al lucrării umoristice „C.T.P. Cluj-Napoca în penița „Satiriconului” și membru în comitetul de conducere al Cenaclului „Satiricon” din Cluj-Napoca.

Potrivit prezentării, Gavril Neciu este și membru al Uniunii Epigramiștilor din România din anul 2011; Președinte al Asociației Rurale „Turism Someș – Cluj”, cu sediul în Someșu Rece. Potrivit satiricon.ro, colonelul colaborează la mai multe reviste de epigramă și publicații din țară, fiind inclus în 19 antologii de epigramă și câștigător al unor concursuri pe profil. De menționat și că Neciu a fost distins cu Titlul de „Cetațean de Onoare” al comunei Gilău.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.