Apar din nou multe articole în presa centrală şi regională, despre locuri, fapte şi oameni din Ardeal şi Banat, articole în care, indiferent de autori, revine mereu, obsesiv, aceeaşi întrebare, “a cui este Transilvania?”. Primesc prin facebook, de la un reprezentant român sută la sută, al comunităţii baptiste din România, un articol apărut în Blogurile Adevărul, Oradea, scris de Claudia Bonchiş, la 28 august, 2015, cu titlul: “România sau Ungaria? A cui este, de fapt, Transilvania, un ţinut atât de controversat. Argumentele istoricilor”. Am citit mii de cărţi, documente, declaraţii ale istoricilor din România şi Ungaria, a multor istorici străini, aceştia din urmă fiind nepărtinitori şi cei mai obiectivi. Am ajuns la aceeaşi concluzie: Transilvania, regiune din centrul Ardealului, aparţine tuturor celor care locuiesc în ea, mulţi dintre noi, inclusiv subsemnatul, cu moşi şi strămoşi de sute, poate mii de ani pe acest pământ.

 

Din aceeaşi sursă apare un frumos articol/interviu cu Emese Csiki, de 44 de ani, economist cu un master în dezvoltarea comunităţii, care a renunţat la o carieră de succes în Budapesta, pentru a cultiva ceaiuri şi mirodenii secuieşti lângă un conac vechi de 300 de ani, din localitatea Avrămeşti, judeţul Harghita. Soţul ei, un olandez care după ce a călătorit în peste 40 de ţări, declară că “Transilvania este cel mai frumos loc de pe toată planeta”. Alături de cei doi copii, sunt deja cunoscuţi în România şi Ungaria. Fac din ce în ce mai greu faţă la cererea de ceaiuri şi produse bio, cerere venită de la mai toate hypermarketurile. La nivel de Ardeal şi Banat astfel de cazuri au ajuns cu miile. În majoritatea din ele este vorba de străini din vest care s-au stabilit definitiv pe acest pământ. Şi acestora le aparţine Transilvania.

 

Fotbal. Chestiunea apartenenţei Transilvaniei a fost întotdeauna transpusă şi pe terenul de fotbal. Meciurile de fotbal dintre români şi unguri au avut loc printr-un apelativ de “opincari” a ungurilor către români. Iar din partea românilor către unguri cu strigăte de “bozgori”.  Meciul dintre Ungaria şi România, programat pe data de vineri, 4 septembrie, 2015, ora 21:45 la Budapesta, se va disputa cu casa închisă. Românii au cumparat în câteva ore toate cele 1500 de bilete rezervate lor. Meciul contează pentru preliminariile Euro 2016. Sunt sportivi români care joacă în Ungaria fără a avea nicio problemă. Clasamentul în grupa de calificare în acest moment este net în favoarea României care ocupă locul 1, cu 14 puncte. Ungaria este pe locul 3, cu 11 puncte. Nu ştiu care va fi scorul acestei întâlniri iar cele scrise în acest moment vor fi deja depăşite la aflarea rezultatului. Transilvania, noi toţi, ardeleni şi bănăţeni, ne vom bucura pentru un joc cinstit al celor două echipe. “Este mai onorantă o înfrângere cinstită decât un câştig prin hoţie”, spunea Abraham Lincoln, unul din preşedinţii foarte cunoscuţi ai Statelor Unite.

 

Secuime. Băile Tuşnad. Cel mai mic oraş din România. Când în 1968 localitatea a fost transformată în staţiune atunci a fost declarată şi oraş. În prezent oraşul are 1512 locuitori. Unica activitate economică este turismul. Băile Tuşnad încă atrage 500 000 de turişti anual. Iarna este anotimpul cel mai aglomerat. Cu o capacitate de cazare de 2 500 de locuri, la Băile Tuşnad vin turişti, mai ales pentru tratament, din toată ţara, dar şi din Anglia şi Germania. De staţiune se leagă numele împăratului Franz Joseph care în 1852 comandă reamenajarea staţiunii. Astfel s-au construit 40 de vile în stil elveţian iar zona devine cunoscuta ca “Mica Elveţie”. In apropiere se află lacul Sfânta Ana, Miercurea Ciuc cu Cetatea Miko, Şumuleul cu Mănăstirea Franciscană în stil baroc şi una din cele mai mari instalaţii de orgă din Ardeal. Tot în vecinătate este oraşul Sfântu Gheorghe cu Biserica Reformată şi Muzeul Naţional Secuiesc. Dacă mai adăugăm la ofertă şi un gulaş secuiesc şi un papricaş, toate fac ca Băile Tuşnad să fie locul ideal pentru liniştea şi sănătatea milioanelor de turişti din întreaga lume. Avem în Ardeal şi Banat câteva sute de locuri asemănătoare. Toate astea sunt şi aparţin Transilvaniei.

 

O simplă întrebare: Privind infrastructura (autostrăzi, şosele, canalizare etc.), şi deschiderea Transilvaniei, Ardealului şi Banatului spre lume, ar fi fost altfel dacă această regiune ar fi aparţinut Ungariei? Fără nici o ezitare, DA. Poziţia geografică a Budapestei, istoria fostului imperiu, religia, şcoala, mentalitatea occidentală a Ungariei de azi, face ca ungurii să fie mai eficienţi în oferta de soluţii spre progres şi bunăstare în secolul 21. România nu are resursele de mentalitate, istorie, cultură, şcoală, religie, dar mai ales civism, într-un cuvânt VALORI, care să ofere soluţii compatibile cu progresul rapid al societăţilor vestice. Un editorial publicat de subsemnatul în urmă cu vreo patru ani, a fost “Fără Bucureşti şi fără Budapesta”. Rămâne încă foarte actual.

 

Transilvania NU este un ţinut controversat. Politicienii, aventurierii, securiştii, şmecherii, fac intenţionat şi în mod artificial un subiect controversat privind Transilvania. Ăştia nu se gândesc niciodată la consecinţe. Oamenii obişnuiţi, români şi maghiari, din Ardeal şi Banat, deci implicit şi din Transilvania, doresc o convieţuire în pace ca cetăţeni ai Uniunii Europene. Iar ţinutul nostru, Transilvania, să fie democratică, cu o economie bazată pe cerere şi ofertă, să fie parte integrată în structurile NATO.

 

Prof. Emil  Aluaş                                                                  31 august, 2015

Preşedinte                                                                             Cluj-Napoca, RO

Fundaţia  PRO  WEST

Prezentare autor:

Cadru universitar în Europa şi SUA, refugiat politic în SUA în 1986, publicist cu peste 600 de editoriale/articole/interviuri, publicate în România, Germania (Stuttgart), SUA, profesorul Emil Aluaş este fondatorul şi preşedintele Fundaţiei PRO WEST, Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.