Un jucător profesionist din Bundesliga, prima divizie a campionatului german, s-a dus recent la doctor, plângându-se de scăderea libidoului şi a vigorii sexuale. Urologii au constatat la sportivul de 27 de ani un nivel insuficient al hormonului LH şi de testosteron. Primul este produs de hipofiză şi declanşează producerea de testosteron, responsabil de dorinţa sexuală şi de ‘virilitatea’ masculină.

Medicii de la Institutul Max Planck din Munchen au găsit în cele din urmă explicaţia: lovirea mingii cu capul în mod repetat au afectat atât de mult hipofiza jucătorului, încât hormonii menţionaţi nu mai sunt produşi în cantitate suficientă.

Pacientul german joacă fotbal de la şapte ani. De-a lungul carierei, el a lovit mingea cu capul de circa 500 de ori pe săptămână, lucru care i-a provocat micro-leziuni ale hipofizei. ‘Mai multe mici traumatisme cranio-cerebrale pot duce la pierderea funcţiilor cerebrale, ceea ce poate afecta şi hipofiza şi, prin urmare, funcţia testiculară’, spune Michael Wolff, şeful departamentului ginecologie, endocrinologie şi medicina reproducerii la Spitalul universitar din Berna.

Urologii îi avertizează pe împătimiţii balonului rotund că loviturile de cap sunt periculoase şi pot afecta funcţia erectilă. Se pare că practicarea regulată a fotbalului este uneori riscantă, scrie 20minutes.ch.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.