În ediția de săptămâna trecută am dezvăluit cum Primăria Cluj-Napoca este martoră la o nouă șmecherie prin care dezvoltatorii imobiliari din orașul de cinci stele se folosesc de sistemele de tip lift/elevator pentru a dubla numărul locurilor de parcare aferente ansamblurilor pe care le construiesc. De această dată, Gazeta de Cluj vă prezintă un caz concret în care a fost folosit acest artificiu. Este vorba despre ansamblul imobiliar construit pe strada Lunii 2A din Cluj-Napoca, de societatea deținută de frații Sptimiu și Victor Mărghitaș, Romdesign SRL. 

Între anii  2018-2019, societatea Romdesign SRL, deținută de Liviu Septimiu Mărghitaş şi Octavian Victor Mărghitaş – fii fostului rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole, Liviu Alexandru Mărghitaş, a edificat un imobil cu funcțiuni mixte, cu un regim de înălțime de 2S+P+Mez+2E+Er, pe strada Lunii 2A din Cluj-Napoca. Potrivit proiectului, imobilul urma să aibă 12 apartamente, 3 spații comerciale, 2 birouri, 16 parcări la subsol 2 în sistem elevator, adică 32 de locuri de parcare în total. Pentru cele 12 apartamente, constructorul a fost obligat să asigure un număr de 13 locuri de parcare, deoarece un apartament are o suprafață mai mare de 100 mp, iar pentru birouri și spațiile comerciale trebuia să asigure 21 de locuri de parcare, iar dacă activitățile comerciale implică relații cu publicul era nevoie de un număr de 42 de locuri de parcare. De asemenea, constructorul avea obligația să asigure un spaţiu verde în proporție de 20%, mai exact o suprafață de teren de 237 mp.  

Sistemele de tip elevator pentru parcări, eficiente sau inexistente?

Potrivit surselor noastre, frații Mureșan ar fi închiriat cele 16 sisteme de tip elevator, care trebuiau să asigure un număr de 34 de parcări,  pentru a trece cu bine de vizita comisiei de recepție a lucrărilor din cadrul Primăriei Cluj-Napoca. După ce s-a văzut cu certificatul de recepție în mână, societatea Romdesign SRL ar fi renunțat la sistemele de tip elevator, iar în prezent au rămas 16 locuri de parcare funcţionale, la care se adaugă alte 6 locuri de parcare neautorizate situate în apropiere, dar pe o altă proprietate. Mai mult, din spațiul verde de 237 mp, ar mai fi rămas numai o fâșie de aproximativ 30 mp, deoarece oamenii care au cumpărat apartamente în imobil nu au unde să-și parcheze mașinile. 

Reporterii Gazeta de Cluj au luat legătura cu Liviu Septimiu Mărghitaş pentru a-i solicita un punct de vedere în legătură cu situația locurilor de parcare aferente imobilului de pe strada Lunii 2A. Acesta a infirmat informațiile potrivit cărora societatea Romdesign a închiriat sistemele de tip elevator pentru a primi certificatul de recepție a lucrărilor și ne-a comunicat că cele 16 sisteme au fost cumpărate, există și sunt funcționale. 

„Nu este adevărat. Aceste sisteme de tip elevator pentru parcare există, au fost cumpărate.”, a declarat Liviu Septimiu Mărghitaş. 

Patronul Romdesign SRL ne-a comunicat că sistemele pe care le-a cumpărat sunt gândite în așa fel încât este necesar ca locul de parcare inferior să fie întotdeauna liber pentru ca platforma superioară să poată fi coborâtă. Cu toate acestea, Mărgitaș susține că locatarii nu au întâmpinat probleme din acest punct de vedere. 

„Nu au fost probleme în legătură cu acest aspect. Atâta vreme cât oamenii se înțeleg unii cu ceilalți și se pot contacta telefonic, vecinii se anunță între ei când trebuie să-și scoată mașina ca să intre un alt proprietar în parcare.”, susține  Liviu Septimiu Mărghitaş. 

În teorie există două locuri de parcare, cel de la sol și cel de pe platforma mobilă, însă „norocosul” care va primi locul de pe platforma mobilă riscă să-și piardă accesul la mașină dacă vecinul parcat la sol nu binevoiește să elibereze parcarea pentru a-i da voie să-și coboare mașina.

Imobilul construit de frații Mărghitaș are în spate o istorie zbuciumată 

Pentru ridicarea imobilului de pe strada Lunii 2A, Liviu Septimiu Mărghitaş şi Octavian Victor Mărghitaş au fost nevoiți să demoleze o casă care a aparținut în trecut Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR). Fostul șef al CNADNR, Dorin Debuceanu a vândut, în numele instituției, teren în suprafața de 38.000 mp situat în Oradea și a unor construcții situate în localitățile Cluj-Napoca și Feleac, jud. Cluj către o societate comercială, în schimbul sumei de 4.146.918 lei (1.115.702 euro), în condițiile în care valoarea de piață reală a imobilelor era de aproximativ 2.335.306 euro, cauzând companiei un prejudiciu în valoare de 1.219.604 euro. Printre imobilele înstrăinate de Dorin Debuceanu se numără și casa de pe strada Lunii 2A, care a ajuns în proprietatea unei firme din Oradea, iar la scurt timp a fost vândută către familia Mărghitaș. Ulterior, patronii Romdesign SRL au obținut de la Primăria Cluj-Napoca autorizația de a demola casa și de a construi un imobil cu funcţiuni mixte cu patru etaje (două subsoluri + parter + mezanin + 2 etaje + etaj retras).

Proiecte imobiliare ale fraților Mărghitaș au stârnit valuri în Cluj-Napoca

Fii fostului rector USAMV Cluj-Napoca, Liviu Septimiu Mărghitaş şi Octavian Victor Mărghitaş, au fost implicaţi în mai multe scandaluri legate de proiectele imobiliare pe care le implementează la nivelul municipiului. Societatea Romdesing SRL și-a făcut de cap și pe strada Dâmboviţei din Cluj-Napoca, unde  a construit un bloc de şapte etaje pe un spaţiu care era considerat de locuitori ca fiind spaţiu verde. La acea vreme, clujenii erau revoltați că blocul, de pe strada Dâmboviţei, deşi are şapte etaje, se construieşte la câţiva metri de un alt bloc, fără a se respecta distanţa minimă impusă.

Un alt proiect imobiliar realizat de frații Mărghitaș la adresa Observatorului nr. 109 a provocat un scandal de proproții. Oamenii erau atât de revoltați încât au început să amenințe  că vor merge la Primăria Cluj-Napoca și îi vor linşa pe funcţionarii din cadrul Serviciului de Urbanism, pentru că au emis o autorizaţie de construire pentru ridicarea unui bloc chiar pe parcarea unui imobil şi pe spaţiul verde.

„Noi ne-am mutat aici înainte de 1989 şi de când locuim aici în zona a fost o parcare construită chiar de comunişti şi un spaţiu verde cu sute de trandafiri. Noi chiar nu înţelegem cum se dau asemenea autorizaţii de construire? Chiar nu vine nimeni de la Primărie să vadă că zona nu mai suportă încă un bloc cu cinci etaje? Chiar trebuie să sufocăm cartierele cu blocuri peste blocuri, lipite unele de altele. Noi nu vom tolera şi mergem şi peste Boc dacă trebuie”, a spus la acea vreme un locuitor al blocului 109 de pe strada Observator, potrivit unui ziar local.

1 COMENTARIU

  1. Noi nu vom tolera şi mergem şi peste Boc dacă trebuie”, a spus la acea vreme un locuitor al blocului 109 de pe strada Observator, potrivit unui ziar local. DE CE DOMNUL RESPECTIV SI LOCUITORII BLOCULUI NU AU CUMPARAT TERENUL??? AU FOST OFERTATI DE PROPIETARUL TERENULUI. EI VROIAU TOTUL GRATIS…<> ACESTA ERA REFRENUL. CU REFRENUL AU RAMAS…………..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.