Deși neregulile inregistrate anul acesta la alegerile legislative nu se apropie de legendele urbane despre frauda și mita electorala din alți ani, telefoanele puse la dispoziție de poliție, birourile electorale și organizațiile non-guvernamentale au sunat non-stop. A fost cazul și la Cluj, unde partidele s-au reclamat reciproc direct presei locale.

Inca de la primele ore ale dimineții, birourile electorale județene și organizațiile care au supravegheat alegerile au fost asaltate cu sesizari din partea cetațenilor și comisiilor electorale. Fie ca este vorba de incercari de mita electorala sau de turism electoral, fie ca sesizarile se refera la evenimente petrecute in secțiile de votare, nici un scrutin nu trece in Romania fara episoade demne de cascadorii rasului.

Sute de sesizari

Asociația Pro Democrația (APD) a anunțat ca, doar pana la ora 16:00, a primit peste 500 de sesizari și intrebari privind procesul electoral pe pagina www.alegericorecte.ro și prin serviciul gratuit TelVerde. Chiar observatorii trimiși de asociație au avut de infruntat dificultați in exercitarea atribuțiilor lor. Observatorilor APD le-a fost interzis sa intre in secția de votare inainte de ora 7.00 in județul Brasov. In judetul Prahova, in localitatea Ploiești, la Sectia 105 observatorii nu au fost lasați sa intre in sala de vot și obligați sa „staționeze pe holul secției de votare”, astfel fiind impiedicați sa-și desfașoare activitatea.
Posibilitatea de frauda electorala a reprezentat una din cele mai grave abateri reclamate de cetațeni. Astfel, un observator de la o secție din București a sesizat poliția cu privire la un incident in care un membru al biroului electoral al secției de votare a inmanat unei persoane neautorizate mai multe buletine de vot cu care acesta a ieșit din secția de votare. Poliția nu a soluționat incidentul și exista riscul ca respectivele buletine de vot sa fi fost folosite pentru fraudarea scrutinului.
In mai multe localitați din țara au fost observate probleme legate de sigilarea improprie a urnelor și de calitatea indoielnica a materialelor electorale. In plus, in județul Brasov, mai mulți observatori ai Asociației Tineretul Roman pentru Națiunile Unite s-au plasat langa urne, cu justificarea ca ajuta alegatorii, au impachetat buletinele de vot și le-au introdus in urne. Din cauza acestor abuzuri, observatorii organizației au fost avertizați cu retragerea acreditarilor de catre autoritațile electorale județene.

Campania continua in ziua alegerilor

Deși pe 8 decembrie, la ora 7.00 s-a incheiat campania electorala, atat in ziua premergatoare scrutinului, cat și in cea in care acesta a avut loc, au fost inregistrate sesizari legate de faptul ca cetațenii au fost indemnați sa voteze pentru sau impotriva competitorilor electorali prin distribuire de fluturași, afișarea de bannere, prin SMS-uri sau prin apeluri telefonice. De asemenea, cetațenii au fost incurajați sa voteze și prin intermediul spoturilor de campanie sau declarațiilor politice din mass-media sau de la televiziunea cu circuit inchis de la metrou.
Astfel de incidente au fost reclamate in București, dar și in județele Brașov, Neamț, Dolj, Arad, Salaj. In majoritatea cazurilor autoritațile publice locale, primarii, consilierii locali și județeni au fost acuzați ca ar fi fost implicați in aceasta campanie electorala ilegala. Totodata, in judetul Dambovita, localitatea Niculești, s-a semnalat transportarea alegatorilor la secția de votare cu mijloace de transport aparținand unor competitori electorali.

Mașina partidului va duce la vot

De altfel, și la Cluj-Napoca a fost sesizat un incident similar. ”PSD Cluj revine la tacticile securiste care au consacrat partidul in anii 90”, arata ”Clujul Liber” intr-un email trimis presei locale. Potrivit acestei surse, ”in noaptea de 8-9 decembrie, Gabriel Oniga, consilierul Ministrului de Interne, Mircea Dușa, alaturi de Horea Nasra, purtatorul de Cuvant al PSD Cluj au pregatit fraudarea alegerilor prin mobilizarea și patrularea prin oraș a mașinilor societații de paza PP Protect, firma deținuta de Teodor Pop Pușcaș, iubitul candidatului PSD in colegiul 3, Aurelia Cristea. Agenții de paza ai PP Protect vor superviza aducerea clujenilor la vot cu diverse autovehicule, cei doi lideri ai TSD Cluj preluand și coordonarea unui autocar cu 8 bodyguarzi trimiși de Dumitru Samson de la București. Cei doi au coordonat și activitatea de distrugere a panourilor electorale ARD din Municipiul Cluj-Napoca, alaturi de  bodyguarzii fiului vitreg al ministrului Apararii Corneliu Dobritoiu, Dumitru Samson”.
Amintim ca numele lui Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului MApN, a mai aparut in prim-plan in cadrul unui scrutin la Cluj. Mai mulți boși din PNL au fost audiați de DNA intr-un dosar in care același Samson este acuzat de trafic de influența, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze in cadrul referendumului și asociere pentru savarșirea de infracțiuni. Atunci presa clujeana scria despre Samson ca ar fi exercitat aceste ”presiuni” cu ajutorul unor interlopi din zona, de care liberalii s-au lepadat ca de dracu.
O ancheta Evenimentul Zilei arata ca noile acuzații la adresa intențiilor de presiuni electorale din parte USL nu sunt chiar atat de deplasate. Potrivit acesteia, mai mulți clujeni au fost sunați de la un call center aparținand USL, oferindu-le sa fie transportați cu mașina la vot, in condițiile meteorologice dificile din ziua scrutinului. Reporterii au acceptat, fiind transportați cu mașina unei forme de dezinsecție din Cluj. Șoferul recunoaște ca este membru USL și ca inițiativa de a transporta alegatorii este pentru a scapa de ”hidra” PDL. Ulterior, confruntat de jurnaliști, a negat ca ar face turism electoral.

Ștampile și fluturași

Din tabara USL au fost reclamate presei clujene și alte nereguli din secțiile de votare din județ. Biroul de presa al PSD a sesizat ca ”PDL Cluj continua sa caute metode de fraudare masiva a acestui scrutin electoral. In Secția 65 din cadrul Liceului Teoretic Gheorghe Șincai din Cluj-Napoca o ștampila a disparut fara urma. USL Cluj cere reprezentanților PDL Cluj sa respecte legea, cetațenii clujeni și voința acestora și sa renunțe la orice forma de frauda electorala”. Pana la urma, același birou de presa anunța ca ștampila a fost recuperata, și ca era la un observator PDL.
De cealalta parte, nici democrat-liberalii nu se lasa și arata ca USL Cluj a continuat campania electorala inclusiv in ziua votului, 9 decembrie. ”Astfel, actiunea de distribuire a scrisorilor false folosind imaginea primarilor PDL Cluj, a continuat si astazi, in ziua votului,  in orasul Huedin, prezentandu-l pe primarul Mircea Moroșan ca fiind un sustinator al candidatilor USL Cluj. Consideram inadmisibila toata aceasta mascarada promovata in majoritatea comunelor din zona de munte  si mai nou in orasul Huedin, care reprezinta un fals si evidentiaza disperarea competitorilor electorali de a castiga puncte electorale prin orice mijloace”, arata biroul de presa al PDL. ”Mentionam faptul ca membrii USL Cluj s-au  folosit in mod  ilegal de  imaginea primarilor Mircea Moroșan si Petru Coldea care, in nici un moment nu și-au exprimat susținerea fața de vreun alt candidat cu exceptia celor ai Aliantei Romania Dreapta Cluj”, adauga reprezentanții partidului.

Președintele beat s-a trezit cu amenda

Insa episodul cel mai demn de cascadorii rasului a fost facut public de polițiștii clujeni. Locțiitorul președintelui Secției de votare nr. 97 din Cluj-Napoca a fost amendat de polițiști cu 1.500 de lei dupa ce a fost gasit beat in toaleta, acesta fiind inlocuit de Biroul Electoral Județean (BEJ) Cluj, relateaza Mediafax.
Reprezentanții BEJ Cluj au declarat ca locțiitorul președintelui Secției de votare nr. 97 Cluj-Napoca a disparut o perioada de timp, fiind descoperit ulterior sub influența alcoolului. ”Președintele Secției de votare nr. 97 Cluj-Napoca ne-a sesizat ca locțiitorul secției a disparut o anumita perioada de timp, dupa care acesta a fost descoperit sub influența alcoolului, in toaleta. A fost sesizata și Poliția, care a facut cercetari la fața locului și l-a amendat. Locțiitorul va fi inlocuit cu o alta persoana”, au precizat duminica reprezentanții BEJ Cluj.
Purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Poliție Cluj, Anca Bolba, a declarat, la randul sau, ca persoana in cauza a fost amendata cu suma de 1.500 de lei pentru ”refuzul de a se conforma dispozițiilor președintelui secției de votare cu privire la asigurarea ordinii in localul de vot”. Locțiitorul ar fi incasat duminica 367 de lei pentru activitatea electorala, iar din acești bani ar fi cumparat bautura.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.