Fostul primar al municipiului Cluj Napoca, Gheorghe Funar, a câștigat la ÎCCJ procesul în care contesta amenda de 2.000 lei pentru că a comparat maghiara cu limba cailor. Amenda a fost dată de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), transmite portalul Maszol.

Funar a făcut declarația într-o emisiune electorală din 2014 la TVR și a fost atunci amendat de CNCD. Fostul primar al Clujului a atacat în instanță amenda.

Dosarul vechi de aproape opt ani a ajuns la Curtea Supremă de Justiție, care, în ordonanța publicată săptămâna trecută, l-a catalogat ca nefondat și a respins recursul CNCD. În acest fel, decizia Tribunalului Cluj din mai 2020, care i-a dat dreptate lui Funar, a devenit obligatorie din punct de vedere juridic.

Potrivit motivării instanței districtuale de atunci, fostul primar nu a avut intenția de a-i jigni pe reprezentanții Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), de a crea o atmosferă ostilă și de intimidare pe motive lingvistice sau etnice, ci și-a exprimat opiniile politice în „maniera exagerată și provocatoare obișnuită în emisiunile de dezbateri”, „într-o lumină proastă, arătându-și adversarii”.

„Asocierea unei alte minorități cu o anumită pasăre (cioara) este în mod evident ofensatoare, dar în acest caz este vorba de un animal care este asociat doar cu laude pozitive în mentalul public, astfel încât utilizarea expresiei „limba cailor” nu poate fi folosită pentru a incita la intoleranță etnică”, a citat JustNews justificarea judiciară a deciziei de bază, potrivit Maszol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here