Anul trecut, deputații au adoptat un proiect de lege care vine ca o binecuvântare pentru personalul din instituțiile și autoritățile publice. Mai exact, funcționarii publici, nominalizați în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile şi fonduri externe rambursabile, în implementarea Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat,  primesc o majorare salarială de până la 50%. 

Actul normativ prevede că  „personalul din instituţiile şi/sau autorităţile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile şi/sau fonduri externe rambursabile, precum şi personalul implicat în implementarea Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat.”

Gazeta de Cluj a făcut o cerere către Primăria Cluj-Napoca la începutul lunii decembrie pentru a afla numele persoanelor care care au muncit în proiecte cu fonduri europene în perioada 2021-2023 și au avut o creștere salarială. Evident, cum era de așteptat, răspunsul l-am primit abia acum, la jumătatea lunii ianuarie 2024. 

Administrația locală de la Primăria condusă de Emil Boc ne-a oferit lista cu numele angajaților care au beneficiat de majorări salariale, potrivit Hotărârii Guvernului României nr.234 din 15 martie 2023, în perioada de implementare a proiectelor din a căror echipă de proiect au făcut parte, cu precizarea că unele proiecte au fost finalizate în anii 2021, 2022 și 2023, iar alte proiecte sunt în implementare. 

Astfel, veniturile încasate de către persoanele nominalizate, care au beneficiat de majorarea salariului de bază în perioada 2021-2023 sunt în valoare de 5.253.936 lei, bani de care s-au bucurat un număr de 152 de funcționari publici de la Primăria Cluj-Napoca. 

Dintre cei peste 150 de funcționari publici, în acest material am ales câțiva care s-au bucurat de o creștere salarială, datorită implicațiilor lor în proiecte cu fonduri europene. 

Vrășmaș G. Adela, consilier la Primăria Cluj-Napoca, a înregistrat în declarația de avere din 2022 un venit de 76.367 de lei. Cu toate acestea, în 2023, venitul său a cunoscut o creștere remarcabilă, ajungând la suma de 77.779 de lei, reprezentând o creștere de 1.412 lei. Această evoluție poate ridica întrebări cu privire la schimbările sau noile responsabilități asumate de către consilierul municipal în ultimul an.

O altă figură notabilă este Vincze Ioana Maria, care, conform declarației de avere din 2022, deținea funcția de Inspector de specialitate la Primăria Cluj-Napoca. În acel an, singurul venit al său provenea din indemnizația de creștere pentru copil, în valoare de 50.772 de lei. 

Însă, potrivit declarației de avere din 2023, Vincze Maria a fost numită într-o nouă poziție, ca personal responsabil cu administrarea sau implementarea proiectelor finanțate din fonduri externe sau din fonduri bugetare. 

Acest lucru a fost reflectat și în veniturile sale, care au atins suma de 65.333 de lei în 2023. Nu doar veniturile au suferit schimbări notabile, ci și averea sa. Vincze Maria deține acum cinci bunuri mobile, trei apartamente, două case de locuit și nu mai puțin de șapte terenuri în intravilan.

Un alt funcționar public care și-a sporit veniturile este Balaj Cosmin Adrian, responsabil cu achizițiile publice la Primărie. Conform declarației sale de avere din 2022, acesta a avut un salariu de 69.059 de lei. Un an mai târziu, în 2023, salariul său a înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la suma de 77.938 de lei, reprezentând o majorare de aproape 9000 de lei.

Bisericaru Liea, având funcția de responsabil tehnic la Primăria Cluj-Napoca, a raportat în declarația sa de avere din 2022 un venit anual de 76.687 de lei, echivalent cu aproximativ 6.400 de lei lunar. În declarația de avere din 2023, doamna Liea a înregistrat un venit de 96.143 de lei, adică aproximativ 8.011 lei lunar, reflectând o creștere semnificativă a salariului de aproape 19.500 de lei în total. 

Această majorare remarcabilă a venitului reprezintă o schimbare notabilă pentru un funcționar public. În plus, în ultima declarație de avere, doamna Liea și-a modificat și funcția, ocupând acum un post în cadrul personalului responsabil de administrarea sau implementarea programelor sau proiectelor finanțate din surse externe sau bugetare.

ACCESEAZĂ MAI JOS LISTA CU NUMELE CELOR CARE AU AVUT CREȘTERE SALARIALĂ!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.