La Spitalul  Clinic de Pneumoftiziologie ”Leon Daniello” din Cluj-Napoca, Fundația Metropolis a reușit să construiască 14 noi grupuri sanitare, atât de necesare, în condițiile în care nu s-au prea făcut modificări în ultimele trei decenii la spital. 

Georgiana Vlădescu, marketing manager la Fundația Metropolis, a precizat că  spitalul a transmis că este nevoie de construirea celor 14 grupuri sanitare în cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie ”Leon Daniello”. 

„Spitalul funcționează într-o clădire veche, construită la începutul secolului XX (1900-1904), care a suferit puține modificări în ultimii 30 de ani. Practic, în unul dintre pavilioane, care nu a fost supus nici unui proces de modernizare serioasă, la un număr de 98 de paturi existau doar 8 grupuri sanitare. În această situație, dacă nu aveai o boală cu adevărat severă, evitai spitalizarea. Așadar, era o urgență ca în secolul XXI să încercam să ameliorăm aceasta situație”, a precizat Georgiana Vlădescu. 

De asemenea, Georgiana a mai declarat pentru Gazeta de Cluj că ideea construirii de grupuri sanitare nu era una nouă, singura problemă a Spitalului fiind găsirea fondurilor necesare în condițiile restricțiilor bugetare existente. Mai mult, spitalul a avut anumite limitări care țineau de derularea în paralel a unor proiecte cu fonduri europene pentru Fluidele Medicale. 

Georgiana Vlădescu: Găsirea de fonduri a fost adevărata provocare 

„Finalizarea acestui proiect derulat cu fonduri europene ar fi împiedicat spitalul să mai facă modificări ulterioare, respectiv băi, în următorii 5 ani. Găsirea de fonduri, de soluții tehnice dar și coordonarea în aceeași locație a diferitelor echipe de muncitori alese de către spital, cu timp de execuție relativ scurt, a reprezentat o adevărată provocare, adăugând un plus de dificultate proiectului”, a spus Georgiana. 

Pentru construirea celor 14 grupuri sanitare în cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie ”Leon Daniello” din Cluj-Napoca s-a solicitat sprijinul unor sponsori existenți și al unor potențiali donatori, care au răspuns pozitiv la solicitarea Fundației Metropolis de a îmbunătăți condițiile în care pacienții de la spital sunt tratați. Evident, o parte din bani s-au adunat prin SMS, iar primul partener care a venit cu „banii jos” a fost Untold Universe, care a fost aproape de Fundația Metropolis încă de la începutul inițiativei Spitale Publice din Bani Privați. 

Întrebată ce facilități și standarde noi au fost implementate în cadrul celor 14 grupuri sanitare pentru a asigura un mediu sigur și confortabil pentru pacienți și personalul medical, Georgiana Vlădescu a declarat pentru Gazeta de Cluj că grupurile sanitare construite de Fundația Metropolis, la solicitarea spitalului, oferă pacienților confort suplimentar și adresează una din nevoile primare în timpul internării lor în spital. 

„Controlul infecțiilor este vital pentru siguranța pacienților și a personalului în orice spital. Băile comune folosite de un număr mare de pacienți pot deveni rapid focare de infecție, deoarece multiple persoane intră în contact cu aceleași suprafețe. Prin construirea unei băi pentru fiecare salon sau pentru maximul 2 saloane este limitat acest contact și controlată mai eficient curățenia și dezinfectarea spațiilor. Mai mult decât atât, confortul și intimitatea reprezintă, de asemenea,  aspecte esențiale ale îngrijirii pacienților. Grupurile sanitare construite de Fundația Metropolis, la solicitarea spitalului, oferă pacienților confort suplimentar în timpul internării lor în spital. Intimitatea oferită de o baie personală ajută pacienții să păstreze un anumit grad de autonomie și de demnitate personală, aspecte extrem de importante în procesul de recuperare. Au fost construite 14 grupuri sanitare în Pavilionul 1.  În funcție de soluțiile tehnice găsite, aproape fiecare salon având astfel baie proprie sau o baie comună la 2 saloane”, a declarat Georgiana Vlădescu. 

Rezultatul final a fost unul peste așteptări, iar potrivit Georgianei, cuvintele de laudă din partea medicilor și pacienților Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie ”Leon Daniello” nu au lipsit. 

„Este important să știm, ca urmare a discuțiilor cu medicii și pacienții Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie ”Leon Daniello”, că am contribuit și noi prin derularea acestui proiect la îmbunătățirea condițiilor în care pacienții sunt tratați. Le mulțumim pentru încredere și mulțumim partenerilor și donatorilor noștri că ne ajută să ajutăm.  Pentru noi, echipa Fundației Metropolis (inițiativa Spitale Publice din Bani Privați), este important să evaluăm contextul specific al fiecărui proiect de renovare pentru care ni se solicită suport. Ne asigurăm astfel că resursele Fundației sunt utilizate în mod eficient și că se abordează în mod corespunzător atât nevoile pacienților, cât și ale personalului medical. 

Atât nevoia justificată, cât și urgența cu care trebuiau realizate aceste lucrări, urmare a termenelor impuse de finalizarea proiectului derulat de spital din fonduri europene, au făcut conducerea spitalului să contacteze Fundația Metropolis. Ne-am adaptat nevoilor Spitalului și condițiilor impuse de proiectul aflat deja în derulare și am găsit, cu ajutorul partenerilor și donatorilor noștri, soluțiile financiare și pentru acest proiect”, a conchis Georgiana Vlădescu. 

Metropolis contribuie de 20 ani la construirea unei lumi în care oamenii zâmbesc, prin crearea accesului acestora la sănătate, educație și dezvoltare emoțională echilibrată. Fundația se concentrează pe asistență socială pentru copiii vulnerabili din centrele proprii și partenere, pe renovarea spitalelor publice din bani privați, dar și pe susținerea cauzelor individuale verificate. 

Fundația Filantropică Metropolis este o organizație neguvernamentală, non-profit, cu personalitate juridică română, înființată pe data de 16 februarie 2007. Fundația are ca scop protecția copiilor separați de familie și integrarea lor în societate. Începând cu anul 2020, Fundația își asumă un nou obiectiv ambițios prin renovarea spitalelor publice.

1 COMENTARIU

  1. Povestea cu „Suzanna M., cetățean englez, care activa ca voluntar în centrele de plasament din București, încă din anul 1996, de la vârsta de 17 ani”, poveste luată de pe saitul fundației Metropolis, merita să treacă chiar dacă bănuiala mea că-n spate sînt serviciile, care?, de unde? ar fi bazaconie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.