Politistii clujeni se joaca cu AN-urile

Chiar daca lucreaza sub deviza “Lege si Ordine” politistii au momente in care fac gafe de zile mari. In caz particular, politia clujeana s-a facut remarcata, de-a lungul timpului, in a da cu stangu-n dreptu’, de cateva ori chiar jucandu-se cu viata oamenilor. Pornind de la cazul extrem de mediatizat “Jaf la BT”, trecand prin cazuri cu autori Necunoscuti care sunt puse in carca recidivistilor si ajungand pana la politisti care fura sau adorm instantaneu in timpul serviciului in putine dintre aceste cazuri reprezentantii politiei recunosc greseala. Fara a aduce acuze, Gazeta de Cluj propune o succinta trecere in revista a unora dintre cele mai rasunatoare gafe “bifate” de politia clujeana.   

In urma cu doi ani, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, a fost “calcat” de hoti care, dupa ce i-au spart casa, au furat bunuri in valoare de circa 20.000 de lei. In aceeasi perioada de timp a fost sparta si o casa de schimb valutar din Cluj Napoca, Macrogrup (de unde au fost furati 160.000 de lei). Interesant este, la spargerea casei de schimb valutar, ca alarma nu a functionat si ca, din actionariatul firmei face parte Melinda Muresan, sotia sefului Politiei rutiere Cluj, Alexandru Muresan. Dupa indelungi cercetari, politistii au descoperit ca principalul suspect pentru spargerea casei lui Tise este Mihai Razvan Petrescu, din Ilfov, care dupa ce a fost judecat a primit pentru aceasta fapta 4 ani si 8 luni de inchisoare. Insa, politistii clujeni, pentru a rezolva cazurile cu Autori Necunoscuti (AN) obisnuiesc, uneori, sa le puna pe seama infractorilor recidivisti. Pe de o parte, infractorii nu au ce comenta pentru ca sunt calificati pozitiv de anchetatori si, oricum, pedepsele nu se cumuleaza, iar politistii isi “rezolva” AN-urile pentru ca la sfarsitul anului sa primeasca din partea superiorilor calificative pozitive care ii ajuta sa avanseze in functie. Insa, politistii care au anchetat spargerea casei de schimb valutar nu au luat in calcul ca in aceeasi perioada de timp mai fusese sparta o alta casa de schimb valutar, Grand Exchange House (de unde au fost furati 614.800 de lei) si ca, inainte cu cateva saptamani a avut loc talharia “Jaf la BT”. Doar ca, in acest caz, Petrescu nu a recunoscut ca a spart casa de schimb valutar si, mai mult, a adus si martori care sa ii sprijine sustinerile. Cazul a ajuns pe masa judecatorului Lucian Buta, de la Judecatoria Cluj Napoca, care l-a si achitat pe Petrescu pentru aceasta acuzatie.
In acest caz, ghinionul politistilor a fost ca, in timp ce a avut loc spargerea casei de schimb valutar Macrogrup, Petrescu era in Bucuresti pentru a-si ridica permisul de conducere. In sprijinul afirmatiilor lui Petrescu, pe langa aproape 10 persoane a depus marturie si receptionerul hotelului bucurestean unde Petrescu a fost cazat in acea perioada de timp( 2-6 martie 2009). Pe langa aceste dovezi, care ar fi putut contestate, Ministerul de Interne a pus la dispozitie o serie de inregistrari telefonice care au aratat ca in noaptea spargerii Petrescu era in Bucuresti. In motivarea sentintei de achitare, judecatorul Buta a scris, vizavi de probele acuzarii,  “absoluta insuficienta a probatoriului in raport de fapta comisa”, adica “probe subtiri”. Mai mult, prin nu se stie ce metoda, politistii clujeni au prezentat ca probe faptul ca ar fi gasit ADN-ul lui Petrescu la locul spargerii. In acest caz, IPJ Cluj nu a recunoscut ca a gresit. "In urma anchetei demarate de noi, in cazul spargerii comise in data de 4 martie, la casa de schimb valutar de pe strada Iuliu Maniu, am retinut un tanar de 31 de ani, din judetul Ilfov. Din cercetarile politistilor, tanarul este suspectat si pentru comiterea altor furturi pe raza judetului, prin acelasi mod de operare: ruperea butucului yalei usii de acces. In noaptea de 21 spre 22 martie, barbatul a spart un apartament situat pe strada Dorobantilor, de unde a luat bijuterii, ceasuri si bani, in valoare totala de 20.000 de lei. La aceasta infractiune, suspectul a fost ajutat de inca trei persoane, Sergiu Radu M., de 28 de ani, din Turda, Victor Martin S., de 30 de ani, din Cluj-Napoca si V. Ovidiu Manuel, de 42 de ani, din Turda", a declarat la vremea respectiva Ioan Pacurar, seful Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Cluj.

“Crima din lift”- ancheta contestata

Un alt caz interesant rezolvat de politistii clujeni este cel al unei crime care s-a petrecut in urma cu cativa ani in liftul unui bloc din centrul orasului. Florin Emanuel Bodrog, un clujean care acum se afla in Penitenciarul de Maxima Siguranta Gherla sub acuzatia de talharie si crima, isi sustine si acum nevinovatia in cazul crimei.
In primavara anului 2001, o tanara clujeanca a fost ucisa cu bestialitate in cabina unui lift din blocul in care locuia. E A. Demeter, de 21 de ani, a fost impinsa de catre un necunoscut in lift, unde a fost talharita si omorata in bataie. Chiar daca fata a tipat, nimeni nu i-a sarit in ajutor, toti locatarii blocului crezand ca sunt doi vecini care se cearta. In urma cercetarilor, dupa aproximativ un an de zile, politistii l-au acuzat pe Florin Emanuel Bodrog, de comiterea talhariei si a crimei, care a fost condamnat la peste 19 ani de inchisoare. Cu toate acestea, in fata politistilor si a procurorilor, cat si pe parcursul procesului, Bodrog a sustinut ca el nu ar fi ucis-o pe tanara de 21 de ani, ci doar i-a furat poseta si telefonul mobil, dupa care ar fi mers intr-un bar. In sprijinul sustinerilor sale, Bodrog i-a dat in judecata pe care l-au anchetat si pe care ii acuza ca i-au pus “in spate” crima, dar instantele nu i-au dat dreptate pana acum.
“Condamnatul a formulat o plangere penala solicitand tragerea la raspundere penala a fostului procuror in cadrul Parchetului de pe langa  Tribunalul Cluj, a fostului comisar sef de politie si a fostului sef al Politiei Municipiului, pentru infractiunile de arestare nelegala si cercetare abuziva, retinerea sau sustragerea de inscrisuri si fals intelectual, comise prin aceea ca, in cursul urmaririi penale efectuata in dosarul penal nr. 143/P/2002 al Parchetului de pe langa  Tribunalul Cluj, fostul magistrat, impreuna cu politistii, ar fi exercitat acte de constrangere asupra inculpatului pentru a recunoaste infractiunea comisa si ar fi intocmit in fals unele acte de urmarire penala, sustragand, totodata, din dosarul penal unele mijloace de proba care ar fi dovedit ca inculpatul nu ar fi comis acte de violenta asupra victimei tanatogeneratoare si ca decesul acesteia s-ar fi produs prin actele si faptele agresive ale altor persoane, indicate de faptuitor in cursul urmaririi penale si a judecatii. Actele premergatoare efectuate in cauza demonstreaza ca urmarirea penala si cercetarea judecatoreasca fata de inculpati s-au efectuat de procuror si instantele de judecata cu respectarea dispozitiilor Codului de procedura penala si, in baza probelor legal administrate, pertinente, concludente si utile, judecatorii instantei de fond, de apel si recurs au hotarat condamnarea penala a inculpatului pentru savarsirea infractiunii de talharie urmata de moartea victimei, neretinandu-se participarea altor persoane in calitate de autor, complice sau instigator la savarsirea faptei penale”, arata sentinta instantei clujene care a respins procesul lui Bodrog.
Din spatele gratiilor, Bodrog spune ca, pe parcursul cercetarii penale, nu s-a facut reconstituirea faptei si nici teste ADN care, in opinia lui, i-ar fi demonstrat nevinovatia.

Hoti si somnorosi

In unele cazuri, politistii clujeni au gafat si in afara granitelor tarii. Spre exemplu, in 2008 Liviu Popa Terec, a fost arestat in Austria cu acuzatia de furt calificat. El era comisar-sef la IPJ Cluj, dar a fost prins in timp ce fura haine dintr-un magazin. Un alt coleg de-al lui, tot din cadrul IPJ Cluj a fost prins la furat intr-un supermarket clujean. Agentul Gabriel Bocos a fost prins de agentii de paza dintr-un magazin cu mai multe prezervative, o pereche de chiloti tanga si un lubrifiant, toate indesate in haina. In loc sa recunoasca furtul, politistul s-a enervat pe agenti si si-a scos legitimatia pentru a ii intimida pe oamenii de la paza. Dar acestia au chemat un echipaj de politie care a fost nevoit sa faca un proces verbal.
O alta gafa cu politisti il prezinta pe un agent din comuna clujeana Frata care a adormit in timp ce se afla intr-o carciuma. In apararea lui au sarit colegii de la IPJ care au spus ca politistul somnoros sufera de o boala.
Anul trecut, a facut senzatie un filmulet care a circulat pe youtube. Mai multi tineri care se distrau intr-o discoteca din comuna Frata au filmat un politist care dormea, invaluit in ritmuri de manele, pe un scaun. Cei care l-au filmat pe politist au dansat in jurul lui facand gesturi obscene, dar politistul nu s-a trezit nici cand unul dintre petrecareti i-a atins chipiul. Ca reactie la aceste gesturi, pentru a inlatura suspiciunea ca agentul din Frata era beat, conducerea IPJ Cluj a luat apararea angajatului, sustinand intr-un comunicat ca omul legii ar suferi de o boala extrem de rara, anume apnee in somn. Aceasta afectiune actioneaza brusc asupra organismului, blocand anumite functii. „Intrucat in noaptea de 11/ 12.04.2009, s-a organizat discoteca intr-unul din localurile publice din localitate, pentru a preveni producerea unor evenimente, politistul a trecut de mai multe ori pe la discoteca. La un moment dat, agentul impreuna cu voluntarul care il insotea au intrat in discoteca, asezandu-se pe un scaun langa intrare. Din declaratiile martorilor, rezulta ca agentul nu se afla sub influenta bauturilor alcoolice. Din verificarile efectuate la Centrul Medical Judetean Cluj, s-a stabilit ca politistul sufera de apnee in somn”, arata comunicatul politiei clujene.

“Jaf la BT” se pregateste sa ia medalia de aur la gafe

Pe departe, cea mai mare gafa a politiei clujene este pe cale sa devina cazul, extrem de mediatizat, “Jaf la BT”. In seara de 18 ianuarie 2010, Vasile Blaga, fostul ministru de Interne, a anuntat la televizor ca autorii jafului care a avut loc la unul dintre sediile BT din Cluj au fost prinsi. A doua zi, in dimineata zilei de 19 ianuarie, mascatii si procurorii i-au ridicat de la locuintele lor pe Bogdan Baciu si Andrei Hosu, doi tineri de 21 de ani. Niciunul dintre reprezentantii IPJ Cluj nu au raspuns in acea zi la telefon pentru a face o declaratie de presa, reprezentantii institutiei purtandu-se de parca nu ar fi stiut nimic de ce se intampla. De la arestarea lor si pana in momentul de fata, cei doi acuzati, rudele lui Hosu si Baciu, si majoritatea martorilor din acest caz au sustinut si sustin in continuare ca tinerii nu au spart sediu bancii. In cadrul dosarului, cea mai sustenabila proba a acuzarii a fost faptul ca ADN-ul prelevat de la locul faptei s-ar fi potrivit cu ADN-ul celor doi. Insa, recent a sosit o alta expertiza a ADN-ul de la un institut specializat din Germania care arata ca ADN-ul prelevat de la locul jafului nu are nimic de-a face cu ADN-ului lui Hosu si Baciu. Mai mult, una dintre cele mai elementare probe care ar fi trebuit facuta, inaltimea celor doi hoti, a fost stabilita abia spre finele anului trecut, la cererea avocatilor celor doi tineri. Verdictul stabilit de expertiza Serviciului Roman de Informatii (SRI) a fost ca diferenta de inaltime intre autorii jafului, surprinsi pe camerele de supraveghere, si cei doi acuzati care stau de un an in spatele gratiilor este de circa 10 centimetri. Cu cateva luni inainte ca cei doi tineri sa fie arestati, politistii le-au ascultat telefoanele, dar in convorbiri nu a putut fi depistata nici o referinta la faptul ca Hosu si Baciu ar fi autorii jafului. De asemenea, nici in urma perchezitiilor la domiciliile celor doi nu a fost gasit nimic care sa-i incrimineze. Chiar daca organele de cercetare au motivat mandatele de perchezitie pentru a gasi cagulele si armele de care Andrei Hosu si Bogdan Baciu, cei doi suspecti in caz, s-ar fi folosit pentru a jefui filiala BT din Manastur, politistii au gasit doar niste perechi de manusi, dintre care una pentru copii, mai multe telefoane uzate moral si fizic, un spray paralizant expirat de mai bine de 10 ani, doua laptop-uri, dintre care unul stricat, diferite acte, cd-uri cu manele, o poseta, doua perechi de adidasi, doua geci inchise la culoare si, piesa de rezistenta, un pistol artizanal. Dupa mai bine de un an in care cei doi tineri au stat in arest, Hosu si Baciu au fost eliberati. La scurt timp, dupa ce politistii i-au arestat pe Hosu si Baciu, seful politiei clujene, Ioan Pacurar a declarat: „sunt doi tineri de 21 de ani care au comis acest jaf din teribilismul varstei pentru ca nu au o viata care sa implice cheltuieli mari. Nu au antecedente penale, unul dintre ei, de doua saptamani lucra ca taximetrist, iar celalalt aducea masini din UE pe care le vindea aici. Pentru moment, probele care ii incrimineaza sunt secrete”, spunea Pacurar. Jaful a durat 66 de secunde si faptasii au fugit cu 246.000 de lei intr-un rucsac. Interesant este ca in aceeasi perioada a anului 2009, in Cluj au mai avut circa 5 jafuri si nici un suspect nu a fost condamnat pentru ca faptele au fost savarsite de autori necunoscuti. La cateva zile dupa comiterea jafului de la banca, seful Politiei Romane din acea perioada, Petru Toba, declara ca exista circa cinci suspecti in acest caz. Dupa o luna, in loc sa se stranga, cercul suspectilor s-a largit. In martie, Toba se declara optimist si sustinea ca sunt peste zece suspecti de comiterea acestui jaf.

Politisti fricosi

Un alt caz flagrant cu politisti a avut loc tot in comuna Frata, dar, de aceasta data, nu a fost deloc amuzant. Politistii din comuna au lasat in libertate un violator de batrane.  Ioan Tamas, de 24 de ani, este acuzat ca a violat pana acum trei batrane in comuna Frata, insa judecatorul turdean Vasile Botis a crezut de cuviinta ca violatorul sa fie cercetat in stare de libertate. Pe langa decizia ciudata a judecatorului, politistii din comuna sunt acuzati de sateni ca au stat mereu cu mainile in san. “Mie asta mi-a furat animale din curte si baiatul a spus ca-l omoara daca-l prinde. A auzit un vecin care i-a spus asta politaiului Muresan, care-i sef de post la noi. Dupa aia a venit Muresan sa-mi spuna ca el face legea in comuna, nu eu sau fiu-meu. Acuma unde-i sa faca legea?”, se intreaba un satean din comuna. La postul de politie lucreaza trei cadre: seful de post, Muresan, si subordonatii sai, Viorel Hoza si Lucian Dan. In noaptea violului, nici unul dintre ei a putut fi gasit ca sa raspunda la plangerea femeii, astfel ca prima echipa de politisti ajunsa la fata locului a fost din municipiul Turda in urma apelurilor de urgenta la 112.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.