Gata cu casele fara drum de acces!

Consiliul Local reglementeaza haosul urbanistic

Consilierii locali au aprobat un proiect de hotarare potrivit caruia nu se vor mai elibera autorizatii de construire in zonele in care drumurile prevazute in documentatie nu exista in realitate. Cei care vor sa construiasca pe aceste terenuri trebuie sa elaboreze o noua documentatie, care sa reglementeze circulatia in zona.

O hotarare de Consiliu Local (CL) votata saptamana trecuta prevede ca nu se vor mai elibera autorizatii de construire in zonele in care drumurile prevazute in documentatie nu exista in realitate. Daca vor sa construiasca pe parcelele din aceste zone, clujenii trebuie sa elaboreze o noua documentatie in care sa fie detaliata situatia circulatiei, pentru ca in noile zone rezidentiale ale Clujului sa nu se repete situatiile de pana acum, in care drumul de acces este sub minimul prevazut de Planul Urbanistic General. In zonele in care exista deja locuinte, noii veniti vor fi nevoiti sa plateasca pentru aceste documentatii, chiar daca vina pentru situatia actuala o poarta vecinii care au construit haotic.

PUD-uri din 2003

Proiectul prevede ca in cazul in care nu exista drumurile configurate conform documentatiilor de urbanism, sa nu se elibereze autorizatia de construire inainte ca situatia sa fie corectata printr-o noua documentatie.  „Exista cazuri in care aceste documentatii sunt numai la nivel de principiu. Cu totii stim cazul de pe strada Campului, in care s-a construit in baza unui Plan Urbanistic de Detaliu aprobat in anul 2003. S-au construit mai multe blocuri, dar era prevazuta si construirea unui drum. Noi impunem de doi ani si jumatate sa existe dinainte o autorizatie pentru drumuri, iar modul in care se da dovada de luare in folosinta este in ordinea eliberarii autorizatiilor. Adica prima data se elibereaza autorizatia de drumuri, deci prima data se va elibera dovada de luare in folosinta a drumurilor si ulterior a constructiilor. Deci din acest punct de vedere astazi am rezolvat cu documentatiile din ultimii trei ani de zile”, a explicat primarul Sorin Apostu consilierilor locali.
Vina pentru aceasta situatie o poarta cei care nu au respectat planul din momentul in care au primit autorizatiile. „Vin din spate documentatii mai vechi in care sunt prevazute strazi care nu s-au mai realizat. Dar nu s-au realizat nu numai pentru ceea ce se cere acum, ci pentru tot ce s-a construit. Aceste cazuri sunt la nivelul anilor 2004-2005, in care au fost date autorizatii in baza acelui plan urbanistic, care au fost construite fara sa existe drumul. Si in Comisia de Urbanism, inclusiv in fata dumneavoastra, a Consiliului local, vin si spun: „Dar vis-a-vis de mine este construit un P+3, pe mine pe o suprafata de teren mai mare, de ce nu ma lasati sa fac la fel?”.
Si atunci, in Comisia de Urbanism, si inclusiv in Consiliul Local, fiecare dintre arhitecti si cei care ii angajeaza iau dintr-un plan urbanistic numai ceea ce le convine, adica procentul de ocupare, sau coeficientul de utilizare a terenului, sau inaltimea, uitand de cel mai important lucru, si anume circulatia. Adica daca nu exista drum de acces, poti sa obtii autorizatie de constructie, dar fa-ti un nou plan urbanistic, care sa fie aprobat de comisie, sa ia la cunostinta ca nu a fost realizat drumul acela si nici nu se mai poate realiza, si daca nu se mai poate realiza drumul, gasesti alta solutie pentru ca sa fie construibila parcela. Deci numai despre asta este vorba. O hotarare de Consiliu Local. Peste 90% din planurile urbanistice aprobate sunt cu drumurile deja facute, dar sunt si cele care vin din spate, mult mai din spate, care ne pun in situatia in care suntem acum”, a mai adaugat edilul.

Opozitia cere clementa pentru nevinovati

Consilierii din opozitie au atras atentia ca proiectul ii afecteaza si pe clujenii care nu au culpa pentru nerealizarea circulatiilor si care, de exemplu, s-au trezit cu o casa amplasata de vecin pe drumul din Planul Urbanistic Zonal sau cel de Detaliu si au fost lasati fara accese, iar in prezent acestia trebuie sa scoata bani din buzunar ca sa rezolve problema.
Consilierul PSD Claudia Anastase a intrebat despre cate cazuri este vorba, insa primarul i-a raspuns ca nu exista o evidenta pentru ca aceste cazuri sunt semnalate abia atunci cand solicita o noua autorizatie de constructie. Colegul sau de partid, Gheorghe Vuscan, a atras atentia ca trebuie avuti in vedere cei care, in limitele legii, au obtinut niste autorizatii. Acesta considera ca o asemenea decizie va fi greu de pus in aplicare, pentru ca in acele zone in care constructorii nu au respectat certificatul de urbanism sunt si oameni de buna-credinta. „In ce masura putem sa zicem, da, domnilor cetateni, cei care sunteti afectati intr-un anumit fel, va restituim costurile care le-ati facut in legatura cu acest lucru, vorbesc de legalitatea demersului lor, iar pe ceilalti sa-i asiguram ca investitia facuta in acest teren nu va fi una in pierdere, sau sa le spunem ca drumul nu mai trece prin fata casei lor, ci mai in dreapta. De aceea trebuie sa vedem pe zone, pe Campului, pe… De aceea ii zice PUZ, ca afecteaza o zona. Poate ca era mai bine pregatit acest demers daca luam si asta in considerare”, a declarat Vuscan.
Edilul i-a raspuns ca exista cazuri in care CL, in baza unui PUD mai vechi, nu mai trebuie sa-si dea acordul. „Si vin la autorizare si invoca planul urbanistic si hotararea de Consiliu Local din 2004-2005, si atunci colegii ii fac autorizatia. Dar in teren planul acela nu exista aplicat in realitate, adica nu ai cum sa ajungi la terenul acela. El are plan urbanistic, insa acela nu si-a produs efectul. Si el doreste sa ia doar procentul de ocupare daca se poate maxim, PUT-ul daca se poate peste. Deci pe noi asta ne intereseaza, nu ne referim la o anumita zona. Pe noi ne intereseaza sa protejam din punct de vedere al constructiei, din punct de vedere urbanistic”, arata Apostu.

Arhitectii isi asuma documentatii gresite

Consilierul UDMR Csoma Botond a explicat ca acest proiect se referea doar la acele PUD-uri si PUZ-uri in baza carora inca nu s-au eliberat autorizatii de construire. „Dar in documentatia respectiva apar drumuri de acces. Si atunci nu am putea, in loc sa faca o alta documentatie, daca in documentatia initiala exista drumuri de acces, sa le cerem sa faca si in realitate acest lucru, sa luam in folosinta drumul, si numai dupa aceea sa le eliberam autorizatia de construire?”, propune acesta.
„Exista o singura problema. O parte din aceste drumuri nu se mai pot realiza sau n-au putut fi realizate niciodata. Sunt proiecte care sunt prezentate in Comisia de Urbanism. Pe semnatura si raspunderea arhitectului respectiv, spun ca se poate. In realitate nu se poate. Si atunci mergem pe principiul bunei-credinte”, i-a raspuns Sorin Apostu.

„Haos urbanistic”

Viceprimarul Laszlo Attila a venit cu un exemplu. „Chiar azi am avut un caz, a venit in audienta. E vorba de terenurile acordate revolutionarilor si veteranilor. La vremea respectiva s-au acordat parcele de o anumita suprafata, s-a facut un PUZ care prevedea tot ce trebuie. Intre timp s-au schimbat proprietarii si acolo unde trebuia sa fie drum, acum este casa si invers. Deci sunt o serie de mutatii, unde nu se mai poate face drum. E vorba de un PUZ aplicat in 2003. Din 2003 s-au eliberat autorizatii de constructie pe anumite terenuri, dar nu toate, pentru 50 sau 100 de proprietari pe aceasta suprafata de 2-4 hectare. Si atunci trebuie sa reglementam si sa vedem ce facem in aceasta situatie”, a povestit acesta.
Steluta Cataniciu, consilier PNL, a afirmat ca toate aceste probleme trebuiau rezolvate din Comisia de Urbanism, dar cum „aceasta faimoasa Comisie” a creat un haos urbanistic, oamenii „asteapta ca politicul sa rezolve”. In replica, arhitectul Serban Tiganas a declarat ca este de datoria Consiliului Local sa instituie disciplina din acest punct de vedere. „Suntem pusi sistematic in aceasta comisie in fata unor situatii in care s-a emis o autorizatie de construire, dupa care din proprie initiativa si increzatori ca lucrurile se vor rezolva, aceasta nu e respectata de proiectanti, constructori si beneficiari si suntem puti in fata faptului implinit. Toti construiesc cum considera si vin apoi in comisie si spun ca «e bine si asa» si CL spune ca s-a creat haos urbanistic. Sa va aprobe CL asa ceva! Asta e parerea mea, daca atata disciplina exista in orasul acesta in constructii ca fiecare isi pune casa cum vrea si vine aici si spune «e bine si asa»”, a declarat Tiganas pentru citynews.ro.

Diana Gabor

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.