În urmă cu trei ani de zile, Gazeta de Cluj atrăgea atenţia asupra faptului că o investiţie imobiliară care s-a realizat în cartierul Zorilor, în imediata apropiere a şcolii Waldorf, nu respecta regulile urbanistice impuse. Beneficiarul investiţiei era firma de IT Garessio SRL, controlată de familia Rus. Gazeta de Cluj a dezvăluit faptul că Doreta Rus, de profesie contabil şi unul dintre administratorii firmei, era investigată de procurorii DIICOT Cluj în cadrul unui dosar de cercetare care viza o reţea evazionistă care se ocupa de vânzarea maşinilor de lux. Au urmat trei ani de procese finalizate definitiv luna trecută la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu un verdict favorabil Gazetei de Cluj.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat o soluţie definitivă în procesul intentat de GARESSIO SRL şi Rus Doreta împotriva ziarului Gazeta de Cluj şi a ziaristului Răzvan Robu.

Sentinţa dată de Înalta Curte menţine, cu titlu definitiv, verdictul dat de Curtea de Apel Cluj prin care se respinge acţiunea demarată de Rus şi firma Garessio. Curtea de Apel Cluj a dat o hotărâre diametral opusă faţă de cea emisă de judecătoarea Crina Capotă de la Tribunalul Cluj care considerase că pentru datele reale publicate ziarul şi ziaristul trebuie să plătească daune morale în valoare de 15.000 de lei şi articolul să fie retras

După încheierea afacerilor imobiliare cu blocul ridicat lângă gardul şcolii din cartierul Zorilor, firma Garessio a fost radiată. Decizia a fost luată în condiţiile în care societatea avea 15 ani de activitate, cifre de afaceri în ultimii ani de activitate cuprinse între 3 şi 4 milioane lei, profituri serioase, etc. Însă, Rus Doreta şi Rus Flaviu mai au deschise şi alte societăţi comerciale: 

PRANA VENTURES SRL (dezvoltare imobiliară) – în patru ani nu a declarat nicio cifră de afaceri, însă a declarat datorii, anual, de peste un milion de euro.

ALPHA VENTURES SRL (dezvoltare imobiliară) – în afară de anul 2020, când a declarat o cifră de afaceri de peste 1,5 milioane lei, nu a declarat nicio cifră de afaceri. Constant societatea a înregistrat datorii şi pierderi de ordinul milioanelor şi zecilor de milioane.

BLOCK FRAUD SRL (activităţi software) – alături de Rus Flaviu este acţionar şi un cetăţean american. Din 2018 societatea nu a mai depus niciun bilanţ.

LONGITUDE VENTURES SRL (dezvoltare imobiliară) – firma este înfiinţată de patru ani, dar a depus un bilanț fiscal doar în anul 2022. Firma este administrată de Rus Doreta şi Rus Flaviu. La capitolul acţionari, pe lângă două off-shore-uri din Malta (RUS VENTURES LTD (46%) şi DEEP WELL HOLDING LTD (46%)) se află şi Baidoc Andrei Marius, om de afaceri asociat în firma Hermes Properties SRL, cu Forna Călin Vasile, directorul adjunct al Direcția de Evenimente Publice și Informare Cetățeni din cadrul Primăriei Cluj Napoca.Soţia lui Forna, Maria, șefa de cabinet a europarlamentarului PNL, Daniel Buda. Maria Forna este consilier județean PNL și președintele Autorității Teritoriale de Ordine Publică.

Raza Zorilor Sud SRL (dezvoltare imobiliară) – înfiinţată de doi ani, nu a declarat nicio cifră de afaceri. Bilanţul arată că firma, administrată de Rus Doreta şi Rus Flaviu, a acumulat datorii de peste un milion de euro.

Raza Zorilor Nord (dezvoltare imobiliară) – societatea nu a declarat nicio cifră de afaceri, însă datoriile sunt de 23,7 milioane lei. Firma este administrată de Rus Flaviu şi de Tomoiaga Nicola Cristian Virgil, fiul milionarului clujean Tomoioagă şi ginerele altui milionar local, Valentin Nicola. Tomoiaga Nicola Cristian Virgil face parte dintr-o firmă de credite imobiliare care l-a împrumutat pe fostul şef SRI, Eduard Hellvig. Mai multe detalii despre acest subiect pot fi citite AICI.

Riva Force Invest (consultanta in tehnologia informatiei) – administrată de Rus Doreta şi Rus Flaviu, societatea a declarat o cifră de afaceri de 160.000 lei şi datorii de de 12,8 milioane lei. Acţionarul firmei este un off-shore din Malta, RUS VENTURES LTD.

Dacă, din întâmplare, vreunui funcţionar de la ANAF Cluj s-ar gândi să verifice activitatea acestoe societăţi mai trebuie menţionat că toate au acelaşi sediu social la adresa Aleea Slanic 1, Cluj-Napoca. 

Un an de zile pentru redactarea unei hotărâri date într-un dosar care nu a fost studiat

În prima fază a acestui proces, judecătorul Crina Capotă a dat câștig de cauză contabilului cercetat penal și i-a obligat pe cei care au publicat articolul respectiv să plătească daune morale în valoare de 15.000 lei.

Ce a frapat la decizia judecătorului Capotă a fost faptul că, din cuprinsul motivării sentinței respective, transpare faptul că nu a studiat dosarul. Mai mult, ea nici nu a dorit să îl audieze pe autorul articolului.

În motivarea ei judecătorul scrie că autorul articolului face referiri la trafic de trafic de carne vie, fără ca în cuprinsul textului să se facă referiri la acest tip de infracțiuni.

Pentru ca judecătorul Capotă să motiveze hotărârea respectivă a fost nevoie de o reclamație la Inspecția Judiciară și CSM pentru că a durat mai mult de un an de zile ca judecătorul să finalizeze sentința dată. Termenul limită este 3 luni. Inspecția Judiciară nu a dat nicio sancțiune pentru faptul că judecătorului i-a trebuit un an de zile pentru redactarea câtorva pagini.

”În continuarea articolului, pârâtul ţine să sublinieze că iniţial beneficiarul proiectului a fost Hassoun Sofyan Yosif, un sirian implicat, alături de fratele său, în traficul de carne vie din România, sugerând astfel, în mod indirect, că reclamantele ar avea legături cu persoane cercetate pentru fapte penale grave”, este scris, negru pe alb, în motivarea judecătorului Crina Capotă.

Dacă Hassoun Sofyan Yosif, persoana menționată în cadrul motivării, ar citi acest paragraf din cadrul motivării scrise de judecătoarea Capotă, ar câștiga, fără drept de apel, un proces de calomnie. În articolul de presă la care judecătorul face referire nu apare în niciun loc acuzația că sirianul ar fi implicat în vreo rețea de trafic de ființe umane, ci de carne destinată consumului.

Evaziune cu mașini protejată de un fost ministru PSD

 În cadrul articolului de presă pentru care contabilul a deschis acțiunea în instanță, se arăta că Doreta Rus avea legături cu Nicolae Nagy, cunoscut ca Miki de la Webcar, care conducea o rețea de traficanți de mașini de lux în cadrul căreia se șunta plata TVA-ului. Valoarea prejudiciului în cadrul acestui dosar a fost calculată la 4,5 milioane de euro.

Nagy conducea un ”grup structurat, constituit pentru o anumită perioadă de timp (2009 – 2015) şi care a acţionat în mod coordonat în scopul comiterii mai multor infracţiuni de evaziune fiscală prin intermediul unui circuit evazionist compus din societăţi comerciale structurate pe 4 paliere, având ca firme de „interfaţă” SC ELG MOTORS SRL, SC WEB MOTORS SRL  şi SC ECO-JOB SRL  şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În cadrul grupării conduse de Nagy, un rol important îl avea Cristina Ionela Dig.

În perioada 2013 – 2014, în baza unei rezoluţii infracţionale unice şi prin acte materiale repetate, inculpata Dig Ionela-Cristina, în calitate de administrator al SC GMT CONFORT CONSULTING SRL, a ajutat-o, cu intenţie, pe suspecta Rus Doreta, furnizându-i documente care atestă tranzacţii fictive emise în numele SC GMT CONFORT CONSULTING SRL să evidenţieze în actele contabile şi în celelalte documente legale ale SC RUS BUSINESS SUPPORT SRL cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, precum şi operaţiuni fictive provenind dintr-un lanţ de tranzacţii succesive de la un grup de societăţi comerciale structurate pe 4 paliere, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale şi cu consecinţa prejudicierii bugetului de stat”, se arăta în articol.

Ancheta bate pasul pe loc pentru că afacerea ar fi beneficiat de protecția unui PSD-ist notoriu din Cluj Napoca, fost ministru și implicat în mai multe afaceri cu cântec printre care și cele cu mașini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.