Zilele trecute am fost martorii unei mârşăvii, ai unui act care demonstrează pentru a nu ştiu câta oară că justiţia este influenţată şi, mai mult decât atât, influenţabilă. Finanţatorul clubului de fotbal CFR 1907, Arpad Paszkany, a fost trimis în judecată pentru şantaj şi susţinerea  unui grup infracţional în deja celebrul, aşa-numit, „Dosar Gazeta”. Decizia magistraţilor vine la trei ani de la debutul dosarului Gazeta, fiind foarte curios de ce procurorii au decis abia acum trimiterea în judecată a acestuia. Dar aceasta este o altă problemă pe care o vom analiza pe larg în alte pagini ale Gazetei.  Subiectul cu pricina a apărut în toată mass-media, atât locală, cât şi centrală. Nu doresc să fiu nici avocatul şi nici călaul lui Paszkany. Singura problemă care mă interesează este faptul că majoritatea ziarelor care au relatat acest subiect au fost extrem de tendenţioase, mai ales în raport cu Gazeta de Cluj. Singurul ziar care a reuşit cel mai mult să relateze obiectiv şi imparţial, prezentând adevărul, a fost Foaia Transilvană, ziar pentru care, din acest punct de vedere, am tot respectul.   

 
Mai mult decât atât, în ultimii ani, o mare parte a „colegilor” mei de breaslă au acuzat faptul că Gazeta de Cluj ar fi răul întruchipat, că am distrus presa, că suntem mai diabolici decât Belzebut. Profesionişti, am încercat să trecem peste toate jignirile venite din partea unor ziarişti care nu meritau, de cele mai multe ori, atenţia noastră. Ne-am făcut datoria, am devenit, pe zi ce trece, tot mai buni. Traficul pe pagina electronică a crescut, retururile pe print au atins cote infime în comparaţie cu ale altor publicaţii clujene. Aceasta demonstrează, în primul rând, că Gazeta de Cluj a devenit din nou, în ciuda „bocancului în gură” primit din partea justiţiei, un ziar de referinţă pe piaţa media clujeană. Şi nu o spunem noi, o spun cititorii noştri. Cititori în faţa cărora ne închinăm. Dar nu acesta este subiectul editorialului din această săptămână.   
    
În toama anului 2006, o cireadă de procurori şi mascaţi au devastat redacţiile Gazetei de Cluj şi ale cotidianului Bună ziua, Ardeal. Au luat calculatore, arhive, foi… tot. Ne-au lăsat, practic, în posteriorul gol. Cu efortul câtorva persoane, Gazeta de Cluj a rezistat şi continuă să publice şi în momentul de faţă. La momentul respectiv, o serie de aşa-numiţi deontologi au afirmat că dosarul Gazeta a însemnat sfârşitul presei de investigaţii. Spuneau că, odată cu arestarea colegilor mei, niciun ziar nu va mai avea tupeul să scrie „de rău” despre persoanele publice, sub ameninţarea unei vizite scurte la carceră. Nu, domnilor. Dosarul Gazeta nu a însemnat moartea presei de investigaţii ci din contră, naşterea ei. Şi, atât timp cât Gazeta de Cluj va supravieţui, presa de investigaţie va dăinui. Dacă ne-am fi închis ca publicaţie, aşa cum doreau mai mulţi obscuri lideri politici şi afacerişti de carton, niciun ziar, fie el local sau naţional, nu ar mai fi putut scrie investigaţii. Am fi fost precedentul periculos pe care orice mafiot/baron local/politruc/afacerist dubios l-ar fi invocat când un reporter l-ar fi sunat să-i ceară o declaraţie referitoare la un presupus act de corupţie. Haideţi să ne imaginăm un scenariu. Reporterul X de la ziarul Y descoperă că politicianul/omul de afaceri Z ar fi atentat grosolan la banul public. Îl sună pe acesta să-i ceară un punct de vedere. Politicianul, în loc să se disculpe, să prezinte dovezi ale nevinovăţiei sale, îi spune reporterului „să-şi vadă de treabă” că altfel îl va acţiona în instanţă pentru şantaj şi îi va închide ziarul, pe modelul Gazeta. Reporterul nostru pune spăşit telefonul în furcă, merge la redactorul şef, îi povesteşte cele întâmplate. Şeful îi spune să lase baltă subiectul, că deh, nimeni nu vrea o noapte, o săptămână, o lună, un an în spatele gratiilor. La celălalt capăt al firului, politrucul îşi aprinde un trabuc pe care-l savurează tacticos, în cinstea victoriei obţinute şi a faptului că nu va mai fi deranjat niciodată de ziarişti. Discuţia ipotetică pe care am prezentat-o mai sus ar fi fost cât se poate de plauzibilă în cazul în care Gazeta de Cluj s-ar fi închis. Din fericire, această discuţie, sper, nu va avea loc niciodată. Dintr-un singur motiv. Gazeta de Cluj continuă să existe. Atât timp cât Gazeta de Cluj funcţionează, nicio „viperă” nu va putea să şantajeze reporterii. Atât timp cât Gazeta de Cluj va continua să tipărească, presa este în siguranţă. Că celelate ziare nu au tupeul, informaţiile, sângele în instalaţie să scrie anchete, este partea a doua. Noi vom continua să scriem anchete, cât de bine putem. Iar când vom fi nevoiţi să punem pixurile şi agendele în cui, veţi putea începe să vă stresaţi. Atunci, cu adevărat, presa de investigaţii va muri. Până atunci, baftă maximă. Problema este că nu ne vom închide. Mai mult decât atât, din toamnă vă vom pregăti câteva surprize extrem de interesante.     

Augustin Stanciu

2 COMENTARII

  1. Doamne, Stanciule draga cat de nevinovati sunteti. Asculta la mine: tot ce e construit pe minciuna si santaj, nu rezita. Inclusiv ziarul vostru si celelalte din trust. Paszkany a fost omul din umbra, iar voi niste biete unelte platite de el. Ati actionat la comanda, dar asta nu va exonereaza de raspundere. Mercenarii – inclusiv cei de presa ca voi – trebuie sa fie solidari pana la capat cu cei ce i-au platit. Asta este.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.