În urma unui sondaj realizat de către SWG Research Institute, s-a demonstrat faptul că încrederea italienilor față de Uniunea Europeană se prăbușește, iar printre țările considerate cele mai „prietene” sunt Rusia și China.

La fel de șocant este faptul că între țările considerate „inamice”, pe primul loc este Germania. Scopul sondajului, realizat în perioada 20 martie – 12 aprilie, a fost testarea modificărilor percepțiilor, după marea încercare a pandemiei.

După cum era previzibil, Uniunea Europeană a fost percepută ca „surdă” la problemele cu care se confruntă Italia. Încrederea în instituțiile europene se prăbușește: UE scade de la 42% în septembrie anul trecut la 27% actual, comisia UE de la 41 la 24, iar BCE de la 43 la 25. Datele cu privire la partenerii europeni sunt și mai drastice: 45% dintre italieni consideră acum germanii ca fiind cei mai răi dușmani. Franța urmează pe locul doi cu 38 la sută, apoi Marea Britanie, indicată de 17%.

Sondajul semnalează o „îndrăgostire” bruscă a italienilor de China, preferată acum ca aliat, mai degrabă decât Statele Unite. Swg explică: „Criza legată de pandemie schimbă, de asemenea, percepția scenariilor politice la nivel global. Empatia datorată faptului că au fost cele mai afectate două realități din faza inițială a epidemiei, dar și ajutorul reciproc, produc o apropiere considerabilă a italienilor față de China, până la punctul de a o prefera ca un aliat, comparativ cu partenerul istoric american “.

În detaliu, 36% dintre italieni consideră China ca un partener internațional preferabil, în timp ce doar 30% alege SUA, aliatul istoric al Italiei.

Sondajul Swg spune că printre țările considerate „prieteni” de opinia publică italiană, China iese în evidență cu 52% din simpatii, urmată pe locul doi de Rusia la 32% și de SUA cu 17%. Comparația cu datele din 2019 este impresionantă. Într-un an, Beijing a câștigat 42%, Moscova 17%. Washington a pierdut 12%. Nu este totul. La întrebarea „cu cine ar trebui să se alieze Italia în viitor”, 36% dintre respondenți au răspuns China, doar 30% din Statele Unite.

sursă: flux24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here