Cannabis este denumirea generică pentru drogul psihoactiv cunoscut ca marijuana, iarbă, ”dope”. Numele științific al plantei cannabis este cannabis sativa. Cannabisul a fost drogul cel mai produs, traficat si consumat în 2010. În acel an, între 119 si 224 de milioane de adulți din întreaga lume l-au consumat.

Parlamentul german se așteaptă să adopte vineri o lege care legalizează cultivarea și consumul unei cantități limitate de cannabis, reglementând astfel comportamentul a aproximativ 4,5 milioane de germani care se estimează că folosesc drogul. Conform propunerilor prezentate de coaliția de guvernare cu trei partide a cancelarului Olaf Scholz, cultivarea a până la trei plante pentru consum personal și deținerea a maximum 25 de grame de cannabis vor fi legalizate.

„Scopul este să combatem piața neagră și criminalitatea legată de droguri, să reducem traficul și numărul de consumatori”, a declarat ministrul Sănătății, Karl Lauterbach.

Această mișcare ar face din Germania a noua țară care legalizează consumul recreativ al drogului. Multe alte țări permit utilizarea sa medicală ca analgezic, o practică pe care Germania intenționează să o reglementeze printr-o lege separată.

Cannabisul va rămâne ilegal pentru minori și foarte restricționat pentru tinerii adulți. Consumul său în apropierea școlilor și locurilor de joacă va fi ilegal.

„Această restricție este necesară deoarece cannabisul este deosebit de dăunător pentru creierul aflat în dezvoltare”, a spus Lauterbach. „Nimeni nu ar trebui să înțeleagă greșit această lege: consumul de cannabis este legalizat, dar asta nu înseamnă că nu este periculos.”

Opoziția conservatoare se opune noilor reguli, pe care le consideră prea complicate pentru a fi aplicate de autorități și care ar putea duce la un consum mai mare.

„În loc să protejeze copiii și tinerii, coaliția acționează ca un dealer de droguri de stat”, a declarat legislatorul crestin-democrat Tino Sorge.

Legalizarea canabisului în Germania reprezintă un pas semnificativ spre o reglementare mai relaxată a drogurilor, dar ridică și întrebări despre potențialele sale efecte asupra sănătății publice și controlului asupra substanțelor interzise.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.