“Situaţia actuală a Loteriei este una bună”. “În acest moment eu supraveghez derularea contractelor, întrucât acestea au fost încheiate anterior venirii mele la conducerea Loteriei”. “Loteria Română nu se află într-o situaţie de criză. “Câştigul la 6 din 49, ca şi la celelalte jocuri, ţine de noroc. Hazardul îşi spune cuvântul de fiecare dată”, a declarat clujeanul Gheorghe Benea într-un interviu acordat Gazetei de Cluj.  

Reporter: Aveţi atât studii, cât şi o vastă experienţă în management. Are nevoie în acest moment Loteria Română de experienţa dvs.? Care este situaţia actuală a Loteriei Române?

Gheorghe Benea: Sunt onorat că am fost numit să conduc această instituţie. Vă mărturisesc că nu este uşor. Loteria Română nu este o instituţie oarecare. Este altceva. Sunt foarte multe lucruri noi faţă de celelalte instituţii pe care   le-am condus, cu care mă familiarizez în fiecare zi. Anul trecut, am văzut o analiză economică în presă cum că Loteria Română era pe primul loc în 2007, ca instituţie a statului, din punct de vedere al profitului înregistrat. Tot din mass-media am aflat că, în anul 2008, Loteria Română a fost desemnată pentru a doua oară consecutiv cel mai valoros brand. M-am bucurat că munca mea a fost apreciată şi am fost ales să conduc Loteria Română. Cred că, pentru orice persoană cu experienţă în management, este un lucru bun ca, la un anumit nivel profesional să te poţi bucura de încredere. Situaţia actuală a Loteriei este una bună. Sper să o ţinem în continuare tot aşa.


Reporter:
În ce stadiu aţi preluat Loteria Română de la vechea conducere? Spuneaţi că o să analizaţi contractele încheiate de vechea conducere. Aţi reuşit să consultaţi măcar o parte din ele? Care sunt concluziile verificărilor?

G.B.: O analiză economică nu s-a făcut încă. Auditul pe care îl face Ministerul Finanţelor Publice este în desfăşurare chiar acum. În acest moment, eu supraveghez derularea contractelor, întrucât acestea au fost încheiate anterior venirii mele la conducerea Loteriei.

Reporter: Declaraţi, la numirea dvs. în această funcţie, că aveţi experienţă în situaţii de criză. Se află Loteria Română într-o asemenea situaţie?

G.B.: Nu, Loteria Română nu se află într-o situaţie de criză. Compania se bucură de încrederea jucătorilor şi acesta este lucrul cel mai important. Toată atenţia noastră se îndreaptă, în primul rând, spre jucători. Venind în întâmpinarea aşteptărilor lor, ne-am dat seama că le putem oferi nu numai satisfacţia marelui premiu la 6/49, care este jocul lor preferat. Avem în derulare mai multe proiecte care, cu siguranţă, vor fi atractive pentru jucători. Jocurile loteristice reprezintă activitatea în spatele căreia o infrastructură solidă lucrează intens. E muncă, nu glumă. Vă mărturisesc că şi eu am de învăţat multe lucruri noi de la colegii mei din Loterie, dar şi ei de la mine.

Reporter: Numele dvs. a fost vehiculat la formarea Guvernului pentru mai multe funcţii, printre care şi cea de ministru al Industriei sau de secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Locuinţei. Vi s-a propus vreo funcţie la vremea respectivă? V-ar fi plăcut o altă funcţie, la nivel guvernamental?

G.B.: Acum sunt directorul Loteriei. Consider că această provocare este suficient de serioasă încât să nu mă mai preocupe ce s-a vehiculat. Mi-e greu să spun că mi-ar fi plăcut o funcţie sau alta.

Reporter: Aţi candidat la alegerile parlamentare, dar aţi pierdut. Având în vedere situaţia actuală, faptul că aţi fost numit şef peste Loteria Română, vă pare rău că nu aţi ajuns în Parlament?

G.B.: Consider că experienţa de parlamentar poate fi utilă pentru orice persoană  ajunsă la o maturitate profesională. Nu a fost să fie, poate altă dată. Nu o să-mi pară niciodată rău că am fost numit şef la Loterie, aşa cum nu-mi pare rău pentru niciuna dintre experienţele pe care le-am avut la instituţiile la care am lucrat.

Reporter:  La alegerile parlamentare, pe colegiul unde aţi candidat, aţi obţinut cele mai multe voturi. Totuşi, Marius Nicoară a fost declarat învingător în urma redistribuirii voturilor. Consideraţi că ar trebui schimbat sistemul electoral? Care sistem electoral consideraţi că este cel mai eficient sistem electoral?

G.B.: Sunt convins că putem avea un sistem electoral mai bun. Totdeauna e loc de mai bine, nu-i aşa? Ca să fiu diplomat, pot să vă spun că cel mai eficient sistem electoral este acela votat de Parlament. Aşa este democratic. Pentru anul trecut, legislativul a votat sistemul care m-a defavorizat pe mine. Asta nu înseamnă neapărat că este cel mai ineficient sistem electoral.

Reporter:  Aţi fost membru al PSD până la alegerile parlamentare. Aţi renunţat la PSD pentru o candidatură la Senat din partea PDL. Dacă aţi fi rămas în PSD, aţi fi avut aceleaşi satisfacţii?
 
G.B.: Da, este adevărat, m-am bucurat de aprecierea PSD, aşa cum cum mă bucur acum şi de aprecierea PDL. Cred că este un lucru bun pentru mine. Este ideal pentru un om politic să aibă satisfacţii, în primul rând din punct de vedere profesional. Cum nu ne naştem politicieni, atunci când devenim politicieni sau renunţăm la politică, singura satisfacţie este legată de rezultatele concrete pe care le-ai avut.

Reporter: În ultimii ani frecvenţa câştigurilor la 6 din 49 a scăzut mult, contrar legilor statisticii. Câştigurile sunt din ce în ce mai rare. Este o strategie a Loteriei Române pentru a-şi mări câştigurile sau, pur şi simplu, este vorba de ghinion?
 
G.B.: Câştigul la 6 din 49, ca şi la celelalte jocuri, ţine de noroc. Hazardul îşi spune cuvântul de fiecare dată, credeţi-mă. Şi eu joc la loto şi nu am câştigat, dar nu mi-am pus problema că am avut ghinion, ci că nu am avut noroc. Ştiţi câţi jucători norocoşi avem? Numai în luna mai, am oferit o gramadă de premii. Aproape 77 milioane de lei la toate jocurile automatizate, iar pentru jocul 6/49, la categoriile a II-a şi a III-a, s-au înregistrat 18.680 de câştiguri în valoare de peste 22 milioane de lei.

Reporter: Cine câştigă din faptul că nimeni nu reuşeşte să ghicească cele şase numere norocoase? Cum se împart încasările de la Loto 6 din 49?

G.B.: Din suma totală a vânzării pe întreaga ţară pentru o tragere loto 6/49 se repartizează minimum 40% din vânzare fondului de câştiguri, minimum 40% merge la cota Loteriei, iar 2% către fondul special administrat conform regulamentului Loteriei.

Reporter:  Are Loteria Română în acest moment doi directori (cel puţin pe statele de plată)? Conform unor declaraţii făcute de fostul director Liliana Minca, aceasta îşi va primi salariul de director încă un an, datorită faptului că a fost destituită înainte de termen. E normal ca statul să plătească două salarii pentru aceeaşi funcţie? Cum credeţi dvs. că ar fi trebuit soluţionată această problemă?
 
G.B.: Din punctul meu de vedere, ceea ce s-a întâmplat constituie o chestiune care s-a rezolvat. A fost tranşată legal la vremea respectivă de Adunarea Generală a Acţionarilor, reprezentată de Ministerul Finanţelor Publice.


Reporter: 
Imaginea Loteriei Române a fost afectată de scandalul în care au fost implicaţi George Copos şi familia Voiculescu în dosarul „Loteria”. Din perspectiva dumneavoastră, ce ne puteţi spune despre acest dosar?

G.B.:
Nu pot comenta în niciun fel un dosar, indiferent la cine se referă. Instituţiile abilitate care se ocupă trebuie lăsate să-şi facă datoria.  Veniturile Loteriei Române depind de jucători. Treaba noastră este să le oferim jucătorilor cele mai sigure jocuri. Încrederea jucătorilor mă obligă să adopt un management eficient, prin care compania să raspundă tuturor exigenţelor.

Simona Curcian

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.