Pe strada Republicii 105, în locul unde CASAROM a reuşit să construiască o casă ”model”, Primăria municipiului Cluj-Napoca a eliberat o autorizaţie de construire având ca obiectiv reamenajarea, refaţadizarea, extinderea şi etajarea casei unifamiliale, refacerea împrejmuirilor şi amenajări exterioare. Însă, nu se pomeneşte nicăieri că beneficiarul investiţiei, SC NAPOCA TREK SRL, firmă care este administrată de afaceristul clujean, Russo Laurenţiu Mihai, are vreo autorizaţie de demolare – actul de autoritate al administraţiei publice locale pe baza căruia este permisă executarea lucrărilor de demolare a construcţiilor. Cu toate acestea, imobilul de pe Republicii 105 s-a demolat şi culmea, s-a împrejmuit terenul cu o folie neagră. Oare pentru a se ascunde ce se construieşte de fapt?

 

Terenul de pe Republicii 105 a fost drept de proprietate al Statului Român. În baza Hotărârii nr. 457/1999 a Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca, s-a aprobat concesionarea, prin încredinţare directă pe o perioadă de 49 ani, în favoarea SC ”CASAROM” SA pentru construcţia unei case model, pentru tineri până la 35 ani, a terenului situat în municipiul Cluj-Napoca, strada Republicii (fosta Gh. Bilaşcu) nr. 105. Practic, CASAROM a primit terenul gratis, ei beneficiind de o reducere de 95% la taxa de concesiune. Cu toate acestea, ştim deja că proiectul imobiliar CASAROM, proiectul lui Funar (n.n. fostul primar al Clujului) a ţepuit cu acte în regulă Primăria. Pentru a se despăgubi, CASAROM a vândut în 2002 casa de pe Republicii firmei CLAUFABIS. Aceştia din urmă au închiriat căsuţa, unde în 2011 funcţiona un salon de înfrumuseţare.

republicii 105 1

Poştă cu proprietatea statului

Despre Laurenţiu Russo ştim că are o pasiune pentru imobiliare. Se mai spune despre el că este proprietarul unor case foarte valoroase şi scumpe din Cluj şi că îşi cumpără toate sediile de birouri. Astfel, în 2004, prin contractul de vânzare-cumpărare, SC ”CLAUFABIS” SRL prin asociat şi administrator Baciu Ştefan-Călin şi asociat Baciu Finica, transmit întreg dreptul de proprietate pe care-l au asupra imobilului-construcţie edificat pe terenul obiect al concesiunii, teren situat în municipiul Cluj-Napoca, str. Republicii nr. 105, în favoarea SC ”NAPOCA TREK” SRL, reprezentată prin administrator Russo Laurenţiu-Mihai, firmă care a înregistrat în 2014 o cifră de afaceri de aproape 6.500.000 de lei.

Prin urmare, beneficiarul construcţiei de pe Republicii 105 este SC NAPOCA TREK SRL, iar constructorul, TOTAL INVEST SRL Cluj-Napoca, administrator fiind Gheorghe Funar, fostul primar al Clujului. Termenul de execuţie al lucrărilor, prevăzut de autorizaţie este de cinci luni, iar construcţia a început în data de 15.02.2016, deci se va finaliza în 15.07.2016.

 

Lipseşte autorizaţia

Imaginile vorbesc de la sine. Se vede clar că fosta casă model de pe Republicii a fost demolată şi o nouă construcţie i-a luat locul,

deşi Primăria municipiului Cluj-Napoca a eliberat autorizaţia de construire având ca obiectiv doar reamenajarea, refaţadizarea, extinderea şi etajarea casei unifamiliale, refacerea împrejmuirii şi amenajarea exterioară. Executarea lucrărilor de demolare este permisă numai pe baza unei autorizaţii de demolare emisă în condiţiile legii 50 din 1991, cu modificările şi completările ulterioare, la solicitarea titularului unui drept real asupra unui imobil – teren şi/sau construcţii – identificat prin număr cadastral, însă autorizaţia respectivă nu există.

În cazul în care nu există autorizaţie şi s-a demolat construcţia sau s-a început lucrările de desfiinţare înainte de obţinerea acesteia, potrivit articolului 24 din Legea 50/1991, se aplică sancţiuni cu închisoare de la trei luni la trei ani sau cu amendă de la 100 RON la 5.000 RON.

republicii 105 2 

Afacerile Russo

Laurenţiu Russo este un om de afaceri de origine clujean, dar cu cetăţenie americană. Potent din punct de vedere financiar, cu numeroase proprietăţi imobiliare, Russo este unul dintre cei mai importanţi antreprenori români din IT-ul autohton. Pe lângă numeroasele proprietăţi imobiliare pe care le deţine în toată ţara, principala lui afacere este firma de IT SoftVision unde este unic asociat şi administrator al societăţii.Una dintre cele mai mari din domeniul outsourcing-ului din ţara noastră, cu clienţi ca Microsoft, Yahoo, Google sau IBM, entitatea are peste 1000 de angajaţi şi care în 2014 a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 45.000.000 lei. În 2004, 80 dintre 164 de angajaţi de la SoftVision au ajuns sa lucreze indirect la Nokia, între SoftVision şi Intellisync, companie achiziţionată ulterior de Nokia, existând un transfer de oameni.Angajaţii lui Laurenţiu Russo sunt printre cei mai răsfăţaţi. Printre lucrurile puţin mai „altfel” pe care le-a făcut SoftVision pentru angajaţii săi, se numără organizarea unei croaziere pe Mediterană, cu ocazia împlinirii a zece ani de când a fost înfiinţată compania pe plan local.

De asemenea, Laurenţiu Russo a stins datoriile firmei lui Sorin Dan şi a preluat din proprietatea acestuia, hotelul de cinci stele City Plaza din centrul Clujului. Russo nu a achiziţionat hotelul printr-o tranzacţie de vânzare-cumpărare, ci printr-o preluare de credite, deoarece unitatea deţinută de Sorin Dan era îngropată în datorii. Potrivit unui ziar local, Russo ar fi achitat către Veneto Banca o datorie de peste 10 milioane de euro pentru City Plaza, garantând prin “active” cu mai multe apartamente, case şi clădiri de birouri din toată ţara.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.