Un clujean se plânge de faptul ca Rompetrol i-ar fi încalcat drepturile. El afirma ca o benzinarie Rompetrol construita lânga una dintre proprietatile sale, face viata amara tuturor celor care locuiesc în zona. El afirma ca din cauza acesteia, nu poate “beneficia” de roadele pamântului sau

Dreptul de proprietate este sfânt, fiind consfintit de Constitutie. Totusi, de foarte multe ori, anumite firme sau persoane influente trec cu buldozerul  peste drepturile oamenilor construindu-si afacerile, de multe ori prin încalcarea legilor si a bunului simt. Un asemenea caz se înregistreaza în Cluj-Napoca pe strada Corneliu Coposu. Acolo, în anul 2003 a început constructia unei benzinarii de catre societatea Rompetrol. Totusi, respectiva constructie încalca mai toate normele de disciplina în constructie, fiind amplasata la o distanta mult prea mica de constructia învecinata. Mai mult decât atât, în urma erorilor legislative si a incompetentei unor functionari publici, un clujean nu poate sa beneficieze de terenul pe care si l-a achizitionat. Locatarii din imobilele învecinate se plâng de conditiile în care trebuie sa traiasca din cauza respectivei constructii.

Benzinarie ilegala?

Pe strada Corneliu Coposu la numarul 10 este amplasata o benzinarie Rompterol. Respectiva constructie le-a facut cosmaruri vecinilor. Astfel, la nici 6 metri de benzinarie se afla o casa de locuit care “beneficiaza” din plin de zgomotul si de gazele de esapament emise de masinile care alimenteaza la respectiva benzinarie. Totusi, aceasta nu este singura problema depistata. Conform spuselor lui Vincze Csaba Gheorghe, unul dintre vecinii benzinariei, pompa a fost construita fara ca legile în vigoare sa se respecte. Potrivit acestuia, chiar daca o parte dintre avizele necesare constructiei nu au fost obtinute, societatea Rompetrol a construit benzinaria.   

Dezastrul Rompetrol

„De mai bine de cinci ani nu se mai poate trai în acea casa. Masinile care merg la benzinarie zi si noapte fac un zgomot infernal. Eu am cumparat un teren la numarul 12. Conform legislatiei în vigoare la mai mult de 15 metri de o benzinarie nu se poate construi nimic sau sa cultive ceva. În aceasta situatie, practic eu am cumparat terenul aiurea. Conform legislatiei în vigoare, cei 15 metri de la benzinarie trebuie folositi ca zona de tampon, în cazul în care se întâmpla vreun accident, nimeni sa nu fie ranit. Dar, tot în conformitate cu legislatia în vigoare, o benzinarie nu poate fi construita la mai putin de 15 metri de un imobil. Totodata, când au construit respectiva statie, ei erau obligati sa ne ceara acordul, acesta fiind absolut necesar pentru demararea proiectului. A venit o adresa de la Rompetrol prin care ei îmi ofereau 10 dolari pe metru patrat, adica cu mult sub pretul pietei. Eu nu am acceptat oferta, dar pe ei nu i-a interesat si au continuat constructia. Mai mult decât atât, când au construit benzinaria s-au folosit si de proprietatea mea, acolo depozitând diverse materiale, chiar daca eu nu le-am dat acceptul. Le-am cerut sa-si mute utilajele de pe terenul meu, însa nu s-au conformat, continuând lucrarea. De câtiva ani ma lupt cu ei. Am facut nenumarate adrese la toate institutiile statului, dar nimeni nu m-a ajutat, concret, în aceasta problema. Starea de fapt este de nesuportat, sanatatea noastra este grav afectata, s-a deteriorat ireversibil. Aflâdu-ne în zona de risc tehnologic traim cu frica unei explozii”, sustine Vincze Csaba.

 

Augustin Stanciu

LĂSAȚI UN MESAJ

V─â rug─âm s─â introduce╚Ťi comentariul dvs.!
Introduce╚Ťi aici numele dvs.