Medicul ginecolog Ovidiu Lupșan trebuie să plătească despăgubiri de 450.000 de euro, în solidar cu Spitalul Municipal Turda, în urma unei sentințe a Curții de Apel Cluj, dată ieri în Dosarul Penal nr. 5764/328/2013, în care era cercetat pentru abuz împotriva intereselor persoanelor și neglijență în serviciu, scrie Turda News.

 În plus, instanța l-a condamnat la 2 ani de închisoare (pe durata unui termen de încercare de 5 ani) cu suspendare și la plata, în solidar cu Spitalul Municipal Turda, a unei despăgubiri de 450.000 de euro, către familia Crișan din Turda, al căror copil s-a născut cu probleme, după ce medicul ginecolog i-a administrat Dianei Crișan un medicament interzis, pentru ”stimularea” travaliului. Aceasta ar fi cea mai grea pedeapsă primită până acum de un medic român.

 

Pe 18 februarie 2008, medicul ginecolog Ovidiu Lupsan a chemat-o pe Diana Crisan si i-a spus ca in ziua aceea trebuie sa nasca pentru ca el atunci este de garda. „In cabinet mi-a administrat un medicament, Cytotec, iar apoi mi-a spus sa nu mai spun la nimeni despre asta”, a povestit turdeanca celor de la EVZ.

Contractiile produse de acest medicament, care nu este omologat in Romania si Uniunea Europeana, au fost atat de puternice incat au condus la lipsa de oxigenare a creierului copilului, iar de aici a dus la leziuni neurologice ireversibile. Potrivit acesteia, desi nu a nascut prin cezariana , ginecologul a scris pe foaia de observatii: „Lauzie dupa nastere prin sectiune cezariana”.

La momentul respectiv, directoarea spitalului Turda  Antonica Bica, a declarat ca medicul ginecolog Ovidiu Lupsan nu este angajat al spitalului, el avand doar servicii de  garda la Sectia de Ginecologie, managerul spitalului a mai precizat ca in spital nu se afla acel medicament interzis si ca nimeni nu ar fi achizitionat un astfel de medicament.

Familia Crisan a inceput sa isi caute dreptatea in Justitie, in anul 2009. Medicul Lupsan era acuzat ca a comis o infractiune de abuz in serviciu. Plangerea penala depusa de femeie a fost pasata de politistii de la Turda la Parchetul de pe langa Judecatorie, iar mai apoi la cel de pe langa Tribunalul Cluj. Diana Crisan a apelat in cele din urma la un expert medico-legal, pentru a beneficia de parerea unui legist indepentent.

Inițial, în decembrie 2014, după 5 ani în care mama copilului s-a luptat cu sistemul, pentru ca medicul să fie tras la răspundere, Judecătoria Turda l-a condamnat pe medicul turdean la o pedeapsă de 1 an de închisoare cu suspendare și la plata unei despăgubiri, în solidar cu Spitalul Municipal Turda, a sumei de 250.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.