Gazeta de Cluj va prezintă motivele pentru care o seamă de politicieni parlamentari care au fost condamnați definitiv și irevocabil pentru diferite fapte penale, merg la lucru nestingheriți și sunt plătiți pentru a se scobi în nas în sălile parlamentului. Conform unui răspuns oficial din partea unei instituții de stat, politicienii condamnați penal nu sunt demiși pentru că acest lucru nu este specificat în sentințele emise de Înalta Curte de Casație și Justiție ( ÎCCJ ). Astfel, reprezentanți ca Mate Andras, politician clujean condamnat definitiv și irevocabil, sunt scăpați de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție.

 

În România, majoritatea celor care lucrează pe bani bugetați, practic nu muncesc, ci doar mimează. Unii judecători mimează condamnările, unii politicieni mimează interesul, iar atâta timp cât banii sunt mulși de la buget toate sunt bune.

Când sunt acuzați de fapte penale parlamentarii români sunt judecați de magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție ( ÎCCJ ), instanța supremă. Ca într-un amantlâc caragialesc, bibezii din robele de judecători îi condamnă pe deputații și senatorii români doar de formă, astfel că și după condamnare politicianul român își păstrează nu doar năravul de hoț și de șmecher, ci și remunerația de politician plătit să reprezinte societatea civilă. Însă, în cele mai multe situații acești ipochimeni își reprezintă interesele personale.

Gazeta de Cluj a prezentat cazul paradoxal al deputatului clujean UDMR Mate Andras care, chiar dacă a fost găsit vinovat de faptul că și-a angajat nevasta la propriul cabinet de deputat, merge la lucru și votează legi, chiar dacă justiția i-a pus stampila cu ”Vinovat”. Conform unui răspuns al Camerei Deputaților el poate fi remunerat din bani publici pentru că în sentința emisă de ÎCCJ nu se stipulează că deputatului Mate Andras i se suspendă în urma condamnării ”calitatea de deputat sau senator”.

”În conformitate cu dispozițiile art. 7, alin.1, lit. c) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată, “calitatea de deputat sau de senator încetează în caz de pierdere a drepturilor electorale, de la data rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești prin care se dispune pierderea acestor drepturi”. În ceea ce îl privește pe domnul deputat Mate Andras-Levente, instanța de judecată nu i-a suspendat drepturile electorale. Prin urmare, potrivit prevederilor legale în vigoare, mandatul domnului deputat nu poate înceta ca urmare a deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție la care faceți referire”, arată un răspuns oficial emis de Camera Deputaților pentru Gazeta de Cluj.

 

Cu soția la munca de birou

Deputatul UDMR Mate Andras Levente a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare, de instanţa supremă, în dosarul în care este acuzat că şi-a angajat soţia la Parlament, iar aceasta a obţinut astfel venituri de 5.508 lei.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus ca deputatului să îi fie suspendată pedeapsa pe un termen de încercare de doi ani şi şase luni, care se va socoti de la data rămânerii definitive a hotărârii. De asemenea, potrivit deciziei instanţei, lui Mate Andras Levente i-au fost interzise mai multe drepturi.

În septembrie 2013, deputatul UDMR Mate Andras Levente a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care l-au acuzat de conflict de interese.

„Mate Andras Levente, în calitate de deputat în cadrul Parlamentului României, a formulat cererea de angajare a soţiei sale la Camera Deputaţilor şi apoi a avizat contractul de muncă pe perioadă determinată în baza căruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru soţia sa în cuantum de 5.508 lei”, arăta Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Dosarul a fost deschis după ce, în septembrie 2011, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul instanţei supreme să cerceteze un posibil conflict de interese în cazul deputatului Mate Andras Levente.

Mate Andras Levente a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă privind angajarea soţiei sale, Erzsebet Mate, în perioada 16 martie 2010 – 1 ianuarie 2011, în cadrul Biroului Parlamentar – Circumscripţia electorală nr. 13 Cluj, arăta atunci ANI.

Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective, preciza ANI.

 

6 luni cu suspendare

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus ca deputatului să îi fie suspendată pedeapsa pe un termen de încercare de doi ani şi şase luni, care se va socoti de la data rămânerii definitive a hotărârii. De asemenea, potrivit deciziei instanţei, lui Mate Andras Levente i-au fost interzise mai multe drepturi. În septembrie 2013, deputatul UDMR Mate Andras Levente a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care l-au acuzat de conflict de interese.

„Mate Andras Levente, în calitate de deputat în cadrul Parlamentului României, a formulat cererea de angajare a soţiei sale la Camera Deputaţilor şi apoi a avizat contractul de muncă pe perioadă determinată în baza căruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru soţia sa în cuantum de 5.508 lei”, arăta Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Dosarul a fost deschis după ce, în septembrie 2011, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul instanţei supreme să cerceteze un posibil conflict de interese în cazul deputatului Mate Andras Levente.

 

Fabrica de incompatibilitate duduie în Parlament

”Nu se va întâmpla nimic. O să merg la Parlament și aștept să fie suspendați și ceilalți. De exemplu, Mircea Diaconu sau directorul Operei din Cluj, n-au păţit nimic, deşi au făcut contracte cu soţiile. Mai mult, în mandatele 2004-2008 şi 2008-2012 au fost 150 de deputaţi în aceeaşi situaţie, unii cu nume sonore, cum ar fi Eugen Bejinariu, Emil Radu Moldovan, Mihăiţă Calimente, Cristina Pocora, Wiliam Brînză, Cătălin Croitoru, Oana Niculescu Mizil sau clujenii Petru Călian şi Mircia Giurgiu, iar ANI şi Parchetul au făcut doar 25 de dosare. Dacă pentru unii se poate şi pentru alţii nu, înseamnă că trăim într-o ţară minunată. Cum spuneam, mă pregătesc de Valentine’s Day”, a declarat Mate referindu-se la ceilalți colegi ai lui care au probleme cu Justiția.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.