Grădina de vară Boema pare să fie într-un carusel al deschiderilor şi închiderilor fără sfârşit. Ea aparţine cunoscutului om de afaceri clujean Simion Mureşan, care a investit pentru amenajare 2 milioane de euro. Spre bucuria clujenilor, Grădina de vară a fost deschisă la sfârşitul lunii mai a acestui an, dar doua luni mai târziu se închidea în urma reclamaţiilor vecinilor pentru zgomot. Piano Cazola este un alt local din inima Clujului care are probleme din cauza nivelului de zgomot.

Omul de afaceri Simion Mureşan este proprietarul Clădirii Boema şi al grădinii de vară din 2011. Dacă la început, intenţia acestuia a fost sa o vândă, fiind scoasă pe piaţa la un preţ de 900.000 de euro, mai târziu fost molipsit de entuziasmul  unui grup de tineri, studenţi la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism şi la Universitatea de Arte şi Design din Cluj-Napoca. Aceştia îi propuneau să amenajeze fosta Grădină de vară Boema din Cluj-Napoca, un spaţiu părăsit de ani buni, aflat în centrul istoric al Clujului, pe strada Iuliu Maniu.

“Am cumpărat clădirea în prima parte a anului 2011. Am luat în considerare la un moment dat şi revânzarea ei, din cauza altor proiecte solicitante în care eram implicat. În toamna anului 2012 am fost abordat de către studenţii de la Arhitectură, care doreau să organizeze în spaţiu expoziţii cu ocazia Zilelor Arhitecturii 2013. Recunosc că mi-au transmis entuziasmul lor şi am decis să acţionez, în dorinţa de a reda clujenilor un loc cu tradiţie în oraş”, povestea, într-un interviu acordat pentru Ziar de Cluj, omul de afaceri clujean Simion Mureşan, acţionar al Electrogroup.

Anul acesta, gradina şi clădirea Boema au intrat în reparaţii capitale, investiţia  pentru a reabilita întreaga clădire ridicându-se la 2 milioane de euro. Simion Mureşan mai avea nevoie de cineva care să preia managementului proiectului şi acesta a fost brandul Toulouse.

“Experienţa lor în domeniu constituie un avantaj semnificativ, dată fiind amploarea acestui proiect”, spunea la momentul deschiderii, la sfârşitul lunii Mai a acestui an, Simion Mureşan.

În prima săptămână, studenţii de la arhitectură şi arte au readus-o la viaţă, organizând aici o serie de expoziţii, workshop-uri şi evenimente sub egida Zilelor Arhitecturii. Pentru clujeni,  Gradina Boema oferea o ambianta  cu accente de melancolie, dar avea ceva în ton şi cu  caracterul proaspăt, cosmopolit al Clujului de azi.

 

Clujul, un oraş pentru liniştea voastră

Dar brusc, spre stupoarea clujenilor, după ce vecinii Grădinii de Vară Boema din centrul Clujului s-au plâns de zgomotul de pe terasă, iar scandalul a ajuns în instanţă, Judecătoria Cluj-Napoca a decis încetarea activităţii Grădinii, obligând totodată firma la plata sumei de 4.020 de lei în favoarea reclamanţilor, cu titlu de cheltuieli de judecată.

,,Admite în parte cererea de ordonanţă preşedinţială formulată de reclamanţii Pop Marius şi Pop Pleşa Silvia în contradictoriu cu pârâta SC Grădina de Vară Boema SRL. Dispune încetarea activităţii desfăşurate de SC Grădina de Vară Boema SRL la sediul din Cluj-Napoca str. Iuliu Maniu nr. 34 jud. Cluj, fără somaţie şi fără trecerea unui termen, până la soluţionarea definitivă a dosarului având ca obiect plângere contravenţională”, se arată în soluţia pronunţată la sfârşitul lui iulie în instanţă. Decizia este executorie, cu apel în termen de cinci zile de la pronunţare.

Surpriza venea câteva zile mai târziu, patronul localului a atacat cu apel decizia și a obţinut suspendarea ei până la judecarea cauzei, în 8 august.

 

Restricţiile pentru zgomot te pot duce la faliment

Piano Cazola îşi propusese să fie o cafenea în inima Clujului, care să  găzduiască evenimente culturale, expoziţii de pictură, sculptură şi fotografie, seri de lectură, dar şi spectacole de teatru sau concerte de jazz sau muzică clasică. Proprietarul localului a declarat pentru Gazeta de Cluj că avut reclamaţii de la vecini din cauza nivelului de zgomot. Ca să le rezolve, a izolat fonic localul şi a încercat să respecte programul de linişte, în aşa fel încât şi-a redus orarul de funcţionare până la ora 23. Dacă un concert se prelungea după ora 22, vecinii îi dădeau de înţeles că e momentul sa se oprească.  A încercat să îşi rezolve problemele amiabil, să nu se ajungă la reclamaţii pe la primărie, dar din cauza numărului scăzut de clienţi se gândeşte să lichideze afacerea. El spune că, personal, nu face direct legătura între numărul mic de clienţi, lucru curios pentru un local situat în Piaţa Muzeului, şi ora la care trebuia să închidă localul, dar în mod logic, distracţia în cafenele abia începe la ora la care Piano Cazola se închidea.

 

Alo, mai încet cu cântările!

Recent, Gheorghe Boroş, pastorul bisericii penticostale clujene Betezda a fost amendat  în urma reclamaţiei unei vecine pentru nivelul  mare de zgomot, de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca cu suma de 800 de lei. Amenda a fost contestată de pastorul acesteia, care crede că nu este justificată.

„Amenda nu e justificată, întrucât nu am găsit niciodată un mod prin care se poate amenda o biserică ce funcţionează legal. Nu o voi plăti, am făcut contestaţie. N-am mai auzit de vreo biserică să fie amendată, iar contestaţia nu s-a făcut în prezenţa mea. De discutat cu cea care a făcut plângerea nu se poate discuta, iar plângerea e o răzbunare din cauza unor conflicte”, a explicat pastorul.

Loredana Grebencea însă, susţine că activitatea bisericii se desfăşura în condiţii improprii nu doar pentru vecinătate, dar chiar şi pentru proprii enoriaşi. Biserica era amenajată într-un demisolul şi nu era izolată fonic.

„Dânşii au deschis acest cult penticostal în demisolul unei case şi nu are ce căuta într-o zonă de case private. Nu au nicio condiţie de a asigura acest cult, nu au parcări, nu au izolare fonică şi termică, oamenii care îşi desfăşoară activitatea suferă din cauza căldurii, nu au aer să respire. În plus, prin numărul de decibeli ne deranjează constant, în fiecare miercuri seara, vineri seara, duminică dimineaţa şi duminica seara”,  spune Loredana Grebencea.

 

Crina Crainic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.