În timp ce municipiul Cluj-Napoca se dezvoltă și devine un centru economic din ce în ce mai important, o problemă acută amenință echilibrul vieții pentru mulți părinți: programul grădinițelor care nu se pliază pe nevoile celor care lucrează în schimburi sau în ture de noapte. 

În ultima perioadă, tot mai mulți părinți din orașul de cinci stele au ajuns să se declare nemulțumiți de programul grădinițelor, care nu a fost gândit și pentru cei care își doresc un loc de muncă full-time, în schimburi sau în ture de noapte, cum se întâmplă în cazul forțelor de ordine, a personalului medical și a lucrătorilor din fabrici.

Primul aspect de luat în considerare este lipsa de flexibilitate a programelor de muncă în aceste domenii. Cerințele ridicate ale profesiei pot implica ore prelungite și schimburi neregulate, făcând dificilă menținerea unui echilibru între viața profesională și cea personală. Acest lucru poate avea un impact semnificativ asupra vieții de familie și asupra relației părinților cu copiii lor.

De asemenea, lipsa unor servicii de îngrijire adecvate în orele târzii sau în weekend poate complica situația. Sistemele tradiționale de îngrijire a copiilor, cum ar fi grădinițele sau bonele, nu sunt întotdeauna disponibile în afara programului obișnuit, lăsând părinții în impas atunci când trebuie să participe la ture de noapte sau să lucreze în weekend.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean Cluj, la nivelul municipiului Cluj-Napoca există un număr de 98 de unități de învățământ care au grupe de grădiniță, din care 51 sunt de stat, iar restul sunt private. În cele 98 de grădinițe din Cluj-Napoca învață 21.375 de copii.

Dintre cele 51 de unități de stat, 8 oferă programe de 4 ore pe zi, în intervalul 8-12, restul adoptând un program prelungit de 10 ore pe zi, în conformitate cu curriculumul din 2019 pentru educație timpurie.

Marinela Marc, inspectorul șef al Inspectoratului Școlar Județean Cluj (ISJ), a declarat pentru Gazeta de Cluj că, deși curriculum spune că programul în cazul grădinițelor cu program prelungit este de la 8 la 18, pentru a veni in sprijinul părinților, ISJ Cluj convenit să adapteze programul în intervalul 7:30- 17:30, pentru că mai mulți părinți doreau să-și poată lăsa copiii la grădiniță înainte de ora 8.

Costuri uriașe pentru întreținerea copiilor în grădinițele cu program prelungit

Cu toate că pare a fi cea mai bună și la îndemână soluție pentru părinții care își doresc să lucreze, costul unei grădinițe cu program prelungit în Cluj-Napoca este un alt obstacol major. Părinții care aleg această opțiune se confruntă cu o povară financiară de aproximativ 2000 de lei pe lună, o sumă considerabilă în contextul economic actual. Această barieră financiară face ca accesul la educația timpurie să fie inegal, afectând în special familiile cu venituri mai mici.

De asemenea, mulți părinți din Cluj-Napoca s-au confruntat cu rigiditatea programelor de muncă care nu se aliniază cu orarele grădinițelor. Neputând găsi soluții de compromis, acești părinți s-au văzut puși în fața unei alegeri dificile: renunțarea la carierele lor sau compromiterea timpului petrecut cu cei mici. Angajatorii par incapabili să ofere programe de lucru adaptate la nevoile părinților, lăsându-i pe aceștia să facă o alegere dureroasă între carieră și familie, iar sistemul de învățământ nu oferă alte opțiuni.

În prezent, în România, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, însă conform Legii Educației nr. 1/2011, grupa mică urmează să devină obligatorie abia din anul 2030. Cu toate acestea, din cauza costurilor implicate în menținerea copilului într-o grădiniță cu program prelungit și din lipsa flexibilității din anumite locuri de muncă, mulți părinți aleg să își țină copiii acasă.

Această decizie financiară și profesională poate avea consecințe asupra dezvoltării copiilor, deoarece interacțiunea cu alți copii și experiențele din mediul școlar contribuie semnificativ la formarea lor.

Prin urmare, este evident că este nevoie de o revizuire a sistemului de grădinițe din Cluj-Napoca. Programul actual pare să fie construit în jurul unei norme de muncă tradiționale, lăsând în umbră realitățile complexe ale pieței muncii moderne. Este timpul ca autoritățile să reevalueze nevoile părinților care se confruntă cu provocări de program și să ofere soluții echitabile și accesibile pentru toți.

Din păcate, comparativ cu alte țări europene care au investit masiv în sistemul de învățământ timpuriu, situația din Cluj pare a fi într-un impas.

Grădinițele de tip internat, o soluție la modă în urmă cu 3 decenii

În trecut, Grădinița cu Program Prelungit din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca oferea servicii de tip internat, unde copiii își petreceau cinci zile pe săptămână la grădiniță, iar părinții îi luau doar în weekend. Această abordare a crescut fenomenul cunoscut sub numele de „părinți de weekend”, aducând cu sine atât provocări cât și beneficii în ceea ce privește dezvoltarea și educația copiilor.

6 COMENTARII

  1. ” Prizonerii propriilor copiii „! E un titlu mai mult decât neinspirat! Rolul principal al unui părinte este acela de a merge cât mai multe ore la serviciu, sau trebuie făcut un echilibru între profesie ( evident, importanta, de acolo ne vin banii pentru existenta de zi cu zi) și timpul petrecut cu copiii noștri? La echilibrul emoțional al copiilor, la nevoia lor de atenție, afecțiune și timp petrecut împreună, se gândesc părinții cât solicita grădinițe în care sa îi lase pe micuți 5 zile pe săptămână, eventual și în weekend? Apoi se vor mira când copiii vor ajunge adolescenți ca se droghează, nu învață, sunt instabili psihic și toți banii câștigați trebuie sa meargă la terapia psihologica. Copiii nu au nicio vina, ba chiar as putea spune ca ei sunt prizonierii unor astfel de părinți care solicita asa ceva.

  2. „Părinții prizonierii propriilor copii” – un titlu total neinspirat! Părinții, cei cu adevărați prinți, nu cei cărora le este de-a scăpării de copiii lor, știu sa facă un raport eficient între orele de serviciu și cele petrecute cu micuții lor. La echilibrul emoțional al copiilor nu va gândiți când solicitați grădinițe care sa ii tina pe copii instituționalizați 5 zile pe săptămână și eventual în weekend? Sa nu ne miram dacă ajung adolescenți care se droghează, fumează, chiulesc de la școala și toată agoniseala părinților se va risipi pe terapie la psiholog.

  3. Fagmilia #emilboc#traianbasescu#elenaudrea#dorincocos#adrieanvideanu# uite unde am ajuns. Stați să vedeți că urmează un scandal, într-o grădiniță un copil ucrainean, îi stringe de gît pe ceilalți!!!!

  4. Problema majora sunt orele de preluare si de intrare a copiilor in gradinite. Cei care au doi copii de exemplu le este imposibil sa isi lase un copil la gradinita si altul la scoala in acelasi timp. Nu s-a gandit nimeni la traficul din oras. Nu s-a gandit nimeni la familiile monoparentale!
    Daca o familie locuieste in manastur dar lucreaza in partea opusa a orasului de la ora 8 sau 8 jumate, ii este imposbil sa ajunga la servici daca isi lasa copilul la gradinita din proximitatea domiciliului, atunci alege proximitatea locului de munca( numai ca prioritate la inscriere au cei cu domiciulul in aproprie in majoritatea cazurilor).
    Este o problema majora asta cu inflexibilitatea orelor de intrare la gradi ( 7,30 e tarziu pentru majoritatea parintilor)
    Inaite de pandemie se intra in gradi si de la 7, copiii stateau cu ingrijitoarele pana veneau educatoarele.
    Restul pesonalului este de la ora 7 in gradinite!
    Despre cei care lucreaza in ture nu mai vorbim( fara bunici sau alte rude care sa ii ajute este imposibil)
    Si ati prezentat ca familiile au de ales intre cariera si copiii… gresit, familiile nu au de ales, n-au servici nu pot plati rate, chirie, utilitati…nu le da nimeni de ales.
    Majoritatea parintilor sunt cu imprumuturi pentru apartamente!
    Si sa fim realisti majoritatea parintilor nu au meserii banoase sa isi permita bone, gradi private sau alte extravagante!
    Plus cele 72 de zile de vacante scolare cand majoritatea gradinitelor sunt inchise sau cu grupe limitate. ( cat concediu are un simplu angajat 21/25 zile/an)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.