Grand Hotel Italia: neautorizat, sechestrat…inselat

Hotelul Grand Hotel Italia a inceput cu stangul „cariera” s hoteliera la Cluj-Napoca. Dupa ce autorizatiile sunt puse sub semnul intrebarii si a fost deja amendat pentru lipsa autorizatiei de la ISU, cei de la OPC sunt pe urma lor dupa o sesizare a Gazetei de Cluj. De altfel, exista suspiciuni ca ar fi falsificat autorizatia de la ISU deoarece, chiar daca cei de la inspectorat au sustinut ca nu au autorizatii pentru situatii de incendiu, oficialii Grand Hotel le-au prezentat celor de la OPC anumite autorizatii de acest tip. De asemenea, un alt lucru controversat este ca aproximativ 80% din personalul hotelului sunt cetateni din Republica Moldova, datorita salariilor mici pe care acesti muncitori le pretind.

 “Am inteles ca a fost o depusa o autorizatie pentru executare. Am inteles ca dupa ce s-a demarat o perioada din lucrari. Mai au inca o autorizatie. Autorizatia privind constructia le-a fost acordata dupa care mai trebuie emisa autorizatia de functionare. Ei nu au solicitat din punct de vedere al securitatii in caz de incediu autorizatii de functionare pana in acest moment. Au fost sanctionati de catre cadrele din cadrul serviciului autorizari cu amenda contraventionala pentru functionare fara autorizatie. Din punct de vedere al functionarii nu au solicitat pentru ca s-a constat de catre cadrele de la compartimentul avize-autorizari ca au functionat fara sa solicite avize. Daca se intampla ceva probabil ar putea fi o culpa penala. Din punct de vedere legal au fost sanctionati. Exista o procedura graduala. Mai intai se instiinteaza, dupa care se da un avertisment, dupa care se amendeaza. Procedura este o sanctionare etapizata. Poate merge pana la sistarea activitatii. Au fost sanctionati contraventional de cadre din inspectia de preveire”, a declarat pentru locotenentul Andrei Biris, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Situatii de Urgenta(ISU) Cluj.

“Am vorbit cu colegii mei si mi-au zis faptul ca avize de functionare pe restaurant exista. Problema este ca legat de tarife, afisare preturi sunt afise date in lucru. Este o forma grafica mai diferita pe care am inteles ca o pregatesc. Urmeaza sa devina cu documentele la comisariat. Cu toate documentele solicitate sa vedem unde e adevarul si ce se intampla. Nu stiu daca ii vom sanctiona. Pana nu vin cu documentul unic. Nu aveau registru la fata locului. Ziceau ca sunt la fostul sediu social toate actele. Trebuie sa vina cu toate actele sa vad de ce nu le-au afisat. Pe partea de alimentatie aveau avize. Eu am vazut document de la pompieri. Sa vedem de la ce punct de lucru sunt documentele. Pana nu vad eu toate documentele, intr-adevar ceea ce am vazut eu ca nu aveau afisate preturile. Pe partea de bar aveau avize, acuma sa vedem cu ce vine domnul imputernicit al administratorului. Sunt dotati foarte bine pe partea de logistica. Nu am ce sa reprosez. Ce ma ingrijoreaza e partea de afisare, de documente, de folosire a unitatii”, sustine Mircea Radu, directorul Oficiului pentru Protectia Consumatorului(OPC) Cluj.

Sechestrul datorita datoriilor

Magistratii Tribunalului Comercial Cluj au dispus, saptamana trecuta, instituirea sechestrului asupra celui mai luxos hotel din Cluj-Napoca, Grand Hotel Italia (5 stele), in contul datoriei proprietarilor fata de compania care a realizat lucrarile de finisare, conform unor informatii aparute in Oradecluj.ro.
Judecatorii au admis solicitarea firmei Euroconstruct SA din Timisoara, care a solicitat masuri asiguratorii impotriva SC Grand Hotel SA. Chiar daca mai exista o cale de atac, decizia este executorie si poate fi pusa in aplicare imediat. Decizia instantei comerciale vine inainte ca reclamantul sa declanseze un alt proces, prin care a cerut sa i se achite ultima transa din factura emisa catre beneficiarul din Cluj, sustin ziaristii de la Ora de Cluj.
Potrivit documentelor prezentate in dosarul cauzei, cetateanul italian Ricardo Rizzi, administratorul firmei Euroconstruct SA,  a semnat in urma cu doi ani un contract de executare a lucrarilor de finisare de la Grand Hotel Italia cu Antonio Batani, administrator la compania clujeana care detine imensul hotel din cartierul Buna Ziua.
Din contractul in valoare de 1,5 milioane euro, a ramas neachitata o rata in valoare de aproape un milion de lei (976.542 de lei), pentru care s-a cerut instituirea sechestrului. Factura a depasit termenul de plata de 10 zile, scadent in luna iunie.
Firma timisoreana Euroconstruct SA a realizat, potrivit contractului, placile de gips carton, zidaria exterioara, termoizolatia, acoperisul de cupru, stresinile, burlanele, balustradele si gresia hotelului de 5 stele din Cluj.
Grand Hotel Italia are peste 200 de camere, 5 sali de conferinte, 2 restaurante, o sala de bowling si un club de noapte. Hotelul a inceput sa fie utilizat pentru organizarea de evenimente in luna august a acestui an.

Schimbarile modificarii

Proiectul Grand Hotel Italia, din cartierul Buna Ziua a suferit de-a lungul timpului numeroase modificari, care au fost aprobate de catre Comisia de Urbanism a Primariei Cluj-Napoca. Vor fi adaugate camere noi si vor fi construite terenuri de sport.

Arhitectul Ionel Vitoc, cel care a proiectat complexul, a declarat in fata Comisiei de Urbanism ca hotelul va fi dat in folosinta in 15 iunie. "Vrem sa construim doua mansarde si sa adaugam inca 39 de camere pentru personal si pentru turisti. De asemenea, am reununtat la un sir de case care urma sa fie construit langa hotel si astfel am mai castigat inca 5.150 de metri patrati pe care vom amenaja un teren de tenis si unul de golf", a declarat arhitectul Ionel Vitoc.

Firma SC Grand Hotel SRL are datorii de 80 milioane de lei in 2010 si este administata de Antonio Batani si Simion Prunean.

Box: Q&A Antonio Batani (Sursa: Ziua de Cluj)

Rep: Ce v-a determinat sa veniti la Cluj?
A.B.: Am 250-300 de angajati din Cluj in hotelurile din Italia, pe care ii apreciez. Sunt si eu putin clujean, as putea zice.
 
Rep.: Financiar, se justifica o investitie de aceste dimensiuni?
A.B.: Nu poti da gres, daca faci un lucru de calitate si daca ai grija de ceea ce construiesti. Spun asta din experienta.
 
Rep.: In cat timp estimati recuperarea investitiei?
A.B. : Daca lucrurile merg bine si se munceste mult, in 10 ani. Termenul poate ajunge si la 20-30 de ani. Lucrurile vor evolua bine, Clujul e un oras mare, cu o piata atractiva.  
 
Rep.: Care sunt planurile pentru proiectul rezidential pe care il aveti pentru terenul disponibil aici?
A.B.: De proiectul de locuinte ne vom ocupa dupa ce isi va reveni piata, cand vor incepe lucrurile sa mearga mai bine. Acum nu se vinde nimic.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.