Rezultatul referendumului de duminică, în care adepții lui Tsipras au votat împotriva propunerilor instituțiilor financiare creditoare, demonstrează cât de puțini sunt oamenii permeabili la argumentele raționale. Să dansezi de bucurie în centrul Atenei când băncile sunt închise, iar bancomatele nu eliberează mai mult de 60 de euro pe zi nu cred că este un motiv de satisfacție, referendumul nu înlocuiește plata datoriilor, ci este un motiv de profundă dezamăgire că ai asemenea conducători ”originali”. Mă refer, în primul rând, la premierul Tsipras, și la fostul lui ministru de finanțe, care, din orgoliu, adică pentru a demonstra că partidul Syriza de la guvernare își ține promisiunile electorale, înseamnă că aceștia își bat pur și simplu joc de poporul grec, pe care îl manipulează îngrozitor.

Este adevărat că nu numai grecii sunt contaminați de acest val de nebunie, ci și alți locuitori care locuiesc în Elada. Auzeam la TVR pe o româncă stabilită în Grecia și care lucrează în turism spunând ce bine trăiesc grecii și ce relaxați sunt și că Banca Centrală Europeană a închis băncile grecești. Din păcate, relaxarea poporului elen nu este inerentă sezonului vacanțelor, ci este caracteristică de mulți ani. Apoi, Europei nu i se poate imputa faptul că unii cheltuiesc mai mult decât produc, iar afirmația că Banca Europeană a închis băncile din Grecia este pur și simplu o minciuna. Tsipras a pus lacăt pe ușile băncilor deoarece nu mai are lichidități în euro. Același premier care a declarat că instituțiile creditoare sunt organizații teroriste fiindcă îți cer banii împrumutați, văd că acum cel puțin parțial dă înapoi și cere noi negocieri. Câteodată îmi pare rău că în 1945 n-au ajuns la putere comuniștii la Atena, ca să vadă ce nivel de trai ar fi avut în continuare și în momentul de față. Acum, în medie, pensiile din Grecia sunt de peste 800 de euro, mai mari decât în Germania, iar locuitorii lucrează cam în stilul compatriotului lor Zorba Grecul. Grecia este țara cu cea mai mare evaziune fiscală din Europa. Cam 97% din nemți își plătesc impozitele și taxele, pe când la greci, acest procent scade la 15%. Și totuși, după unii, cum este domnul Cristoiu, țările occidentale sunt de vină pentru situația falimentară a Greciei, care, fără nicio îndoială, este bolnavul Europei. Țara din sudul Europei suferă de o boală foarte gravă, nu-și plătește datoriile contractate. În plus, conducătorii acesteia sunt și insolenți cu cei care până la 1 iulie 2015 au ținut-o pe linia de plutire fără ca aceasta să respecte promisiunile, pentru a deveni o economie viabilă.

Acum se desfășoară alte tratative cu țările din zona euro și cu ”instituțiile teroriste”, fiindcă fără infuzii de euro, locuitorii de pe continent și din frumoasele insule nu-și vor lua nici salariile și nici pensiile, iar viața economică este pur și simplu paralizată, mai puțin turismul. Eu nu vă spun să nu vă petreceți concediul în Grecia, că mâncare mai au, carburanții nu s-au scumpit, și deocamdată te poți alimenta la pompă, dar este cert că fără un acord cu Europa și cu cei care au împrumutat-o, perspectivele Greciei sunt sumbre, ca să nu zic îngrozitoare. Li s-a cerut grecilor să reducă pensiile, dar fără să li se vireze euro nu le vor lua deloc.
Desigur că un nou posibil acord va presupune reeșalonarea datoriilor scadente și, probabil, anularea unora dintre acestea, dar principiul pacta sun servanda rămâne, adică datoriile trebuie achitate. Altminteri, este posibil ca Grecia să ceară bani de la ruși sau de la chinezi, dar nici aceștia nu cred că îi vor da suficienți euro. Rezultatul alegerilor de duminică va rămâne ceea ce a fost de la început: o inadecvare totală la realitate. Oricum, pensiile se vor reduce. Nu mă bucur pentru pensionarii de acolo, dar repet afirmația: Nu poți consuma mai mult decât produci. Poți lua, în schimb, împrumuturi în continuare, dar acestea trebuie să fie returnate. Numai în acest context, Grecia ar putea să revină cât de cât la normal, ceea ce îi doresc poporului grec, care a dat atât de multe pentru civilizația lumii, dar, cum spuneau latinii, înainte de a filosofa, trebuie să trăiești. Bine ar fi ca Tsipras, măcar în ceasul al 12-lea, să aibă un pic de luciditate și de bun simț.

Situația din Grecia este un avertisment pentru toți guvernanții din lume, inclusiv pentru cei din România, care sunt în ajun de alegeri, pentru a nu cheltui bani de la buget în neștire. Nu spun numai eu acest lucru, ci și Guvernatorul Băncii Naționale și președintele Consiliului Fiscal, dar și majoritatea analiștilor economici.

 

9 iulie 2015

Adrian Man

 

P.S.: Nu demult, la TVR Cluj, un talentat jurnalist clujean spunea că ”ne așteaptă o vară fierbinte.” Temperaturile din exterior, precum și viața politică internă și internațională, îi confirmă previziunile. Este cald și în atmosferă, dar și în politica statelor, nu numai în Grecia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.