Asociaţia Pro-Integritatea doreşte să investească 38 de milioane de euro într-o universitate în comuna clujeană Floreşti. Mitropolia ortodoxă sare la beregata consilierilor locali şi a primarului acuzând investiţia de prozelitism. Un preot greco-catolic îi acuză la rându-i pe ortodocşi de abuz şi spune că aceştia nu respectă dictoanele bisericeşti. Un avid apărător al ortodoxiei este prefectul Gheorghe Vuşcan, care recent a primit distincţia Crucea Transilvaniei de la Andrei Andreicuţ. Gazeta de Cluj vă prezintă punctul de vedere al celor mai importanţi factori de decizie.

 

”Este vorba de libertatea de exprimare şi fiecare confesiune poate să îşi facă ce anume îşi doreşte. Din moment ce cultul penticostal a luat această decizie bănuiesc că are şi resursele necesare. Nu prea este în regulă ceea ce fac ortodocşii. Fiecare biserică să îşi vadă de modul cum se dezvoltă”, a declarat senatorul Laszlo Attila.

“Dar nu suntem de acord cu mijloace de prozelitism camuflat care pe credincioşii noştri neavizaţi îi pot deruta. Or o universitate penticostală în Floreşti, chiar dacă facultăţile pe care le va patrona vor fi laice, ar fi un puternic mijloc de prozelitism. Iar urmările se vor vedea în viitor”, arată documentul pe care mitropolitul Andrei Andreicuţ l-a transmis primarului comunei Floreşti şi Consiliului Local din aceeaşi comună.

 

Abuzul Mitropoliei Ortodoxe

“Este un abuz al Mitropoliei Ortodoxe. În România de azi nu ar trebui să îşi permită nimeni să facă acest lucru. Biserica Ortodoxă nu o să poată să oprească cultul penticostal să facă ce a propus. Apucături bizantine de Ev Mediu. Nu aşa trebuie pusă problema. Eu cred că Biserica Ortodoxă îşi poate apăra poziţiile, ceea ce a făcut până la urma în istorie prin eforturi oneste, propovăduind Evanghelia, nu restricţionând libertăţi fundamentale, care sunt de altfel şi libertăţi biblice. Ei nu îşi doresc să facă (n.r. în Floreşti) o construcţie unde va avea loc avort sistematic sau se va construi armament chimic, ci să construiască o universitate creştină. De ce nu se pun în faţă parlamentului României când se dau legi pro-abortive şi multe alte legi aberante, necreştine. De ce nu se opun acestor lucruri.

Sigur că au o mare problemă cu acest cult penticostal care este într-o creştere. Nu e nimic de rezolvat. Să caute şi să se inspire din aceste culturi protestante din felul în care ei fac caritate, din felul în care propovăduiesc cuvântul Domnului.

Acţiunea aceasta îmi aduce aminte de o zicere a fostului mitropolit, Bartolomeu Anania: cu greco-catolicii am cam terminat, ne ocupăm acum de neoprotestanţi. Cred că Biserica Ortodoxă trebuie să îşi facă cinstit meseria.

Eu apreciez ceea ce fac fraţii noştri penticostali nu doar că aş fi de acord cu o asemenea investiţie, dar chiar aş încuraja aşa ceva. E binevenită. Nu vreau ca acest lucru să fie considerată ca opinia bisericii din care fac parte, e decât opinia mea personală”, a declarat Lazăr Teodor, preotul paroh al catedralei greco-catolice Schimbarea la Faţă.

 

Investiţie care generează 10% din buget

“Eu nu sunt un tip care vreau să intru în polemică. Respect poziţia fiecărui om. Poziţia mea este una clara de la bun început: sunt primarul comunei Floreşti, gestionez o comunitate, multi-etnică şi multi-religioasă. În ceea ce priveşte insinuările sau acuzele că aş proteja pe unii în favoarea altora, vă spun din start, e total greşit. De ce? Pentru că în momentul când împreună cu Consiliul Local am decis scoaterea la concesionare a acelor 10 hectare în Cetatea Fetei, teren care se deteriora pe zi ce trece, am hotărât să facem acest lucru pentru o perspectivă în ceea ce priveşte dezvoltarea zonei. Procedura de concesionare este o procedură greoaie. Din punct de vedere al documentaţiei necesare realizării unei concesionări, Consiliul Local şi Primăria Floreşti a respectat absolut toţi paşii legali în ceea ce priveşte concesionarea. Avem aviz de legalitate de la Prefectură. Nu am încălcat cu absolut nimic legea. Ba mai mult, această licitaţie nu a fost o licitaţie după cum spun unii, şi aici nu mă refer la Înalt Prea Sfinţia Sa, că această concesionare nu a fost făcuta pentru unul sau pentru altul. Putea să participe oricine care dorea să realizeze ceva în perspectiva a ceea ce am gândit noi, un campus universitar. Pentru unii este greu de înţeles. Pentru marea majoritate a floreştenilor, oameni tineri şi cu şcoală, este uşor să-şi dea seama de importanţa acestei investiţii. Era un pas pe care noi ca şi administraţie publică nu ni-l puteam permite pentru că noi mai avem de făcut nişte paşi în instituţiile de învăţământ, până la instituţiile de învăţământ superior, paşi pe care începând de ieri, o dată cu punerea în dispoziţie şi în dezbaterea publica a bugetului pe anul 2014 o să începem să îi facem. Avem nevoie de o grădiniţă şi de o creşă pe care sper să le putem inaugura până în 15 septembrie. Avem chiar perspectiva construcţiei unui liceu în apropierea campusului universitar.

Această universitate va avea 5 facultăţi cu aproximativ 700-800 de studenţi. Aceşti studenţi, odată cu venirea lor în Floreşti, clar sunt potenţiali furnizori, inclusiv la bugetul local al comunei Floreşti. Gândiţi-vă că această investiţie va dezvolta şi o altă reţea de investiţii pe orizontală. Investiţii şi activităţi economice care la rândul lor vor susţine bugetul local. Legat de faptul că unii spun că este o investiţie penticostală, este o investiţie a unui grup de oameni de afaceri care îşi doresc ca şi orişice oameni de afaceri, îşi urmează ţelul, însă nu cred că este vorba doar de business.

800.000 de lei pe an este valoare redevenţei. Prin valoarea concesiunii în 25 de ani să se acopere valoarea terenului concesionat.

Bugetul comunei Floreşti este în 2014 de 83,5 milioane de lei format din venituri proprii, sume alocate de la Consiliu Judeţean, cote defalcate din impozitul pe venit, taxe şi impozite locale plus venituri extrabugetare.

În momentul în care proiectul este finalizat şi se va dezvolta, în economia locală va aduce spre 10% din bugetul local.

Am avut multe întâlniri şi multe discuţii cu Înalt Prea Sfinţia Sa, Andrei Andreicuţ, şi am încercat în aşa fel încât să fiu bine înţeles, încât să încercăm să evităm provocările artificiale gândite de către unii pentru a ieşi în evidenţă sau pentru a-şi acoperi greşelile lor personale”, a declarat pentru Gazeta de Cluj Horia Şulea, primarul comunei Floreşti.

 

UTCN nu vrea universitate la Floreşti

”Nu consider nici oportună şi nici un câştig pentru comunitatea atât academică, cât şi socială din Cluj. Noi suntem mai puţin legaţi de domeniul acesta pentru că suntem o Universitate Tehnică. Nu ne priveşte aşa de mult cum îi priveşte şi pe cei de la UBB. Nu considerăm că e un câştig. La fel cum evităm amestecul politic în universităţi, încercăm să evităm şi implicarea religioasă”, a declarat Aurel Vlaicu, rectorul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca. Floreşti are aproximativ 24-25.000 de oameni conform cifrelor oficiale, însă în comuna de la marginea Clujului ar locui aproximativ 33.000 de oameni.

 

Prefectul verifică şi el legalitatea

“Oportunitatea unei asemenea investiţii o analizează primăria şi consiliul local. Noi ceea ce putem să facem este să vedem dacă acea hotărâre de consiliu local respectă legea.

Noi putem să ne sesizăm şi noi în continuare studiem dosarul de Floreşti. I-am dat subprefectului să cerceteze cât e de legal întocmit contractual. S-a întocmit un contract, să vedem dacă s-a respectat legea. Nu am încheiat acest proces de verificare de la Floreşti.

Prima dată ne-au dat numai contractele şi apoi anexele. Prea ne-am obişnuit să avem elemente confidenţiale în anumite contracte şi anexe. Trebuie să vedem dacă sunt elemente contrar legii.

Nu are nicio legătură cu asta (n.r. întrebat dacă are vreo legătură faptul că cercetează cererea Mitropoliei cu faptul că a primit Crucea Transilvaniei de la Andrei Andreicuţ). Noi judecăm nu cu sufletul, ci cu legea. Judecăţile noastre sunt pe lege. Noi ne facem treaba indiferent despre cine este vorba”, a declarat Gheorghe Vuşcan, prefectul judeţului Cluj.

____

5 COMENTARII

  1. Consider ca exista limite legale si nu pot fi angajate discutii pasionale pe lege!!!
    Ortodoxia a sarit calul cu….prozelitismul sau!!!!Multimea de ortodocsi poate fi oricand curatata de islam!
    Concesiunea s-a acordat pe lege si licitatie,daca un astfel de ierarh ortdodox poate cere desfiintarea ei
    sub motivatia de expansiune a unei credinte religioase,draga Andreicut esti in ziua INCHIZITIEI!

  2. Felicitari celor ce doresc sa faca ceva in tara asta. In Cluj si in zona ardealului in general, sunt multe biserici pendicostale, baptiste, cu oameni care au teama de Dumnezeu. Faceti si voi o comparatie intre situatia economica, calitatea oamenilor (civilizati, cu bun simt etc) si cea din moldova (de unde sunt eu), unde oamenii sunt ancorati de traditii si obiceiuri avand doar o forma de evlavie. Dragii mei acolo unde oamenii il cauta pe Dumnezeu, se simte binecuvantarea Lui.

  3. […] Eu apreciez ceea ce fac fraţii noştri penticostali nu doar că aş fi de acord cu o asemenea investiţie, dar chiar aş încuraja aşa ceva. E binevenită. Nu vreau ca acest lucru să fie considerată ca opinia bisericii din care fac parte, e decât opinia mea personală”, a declarat Lazăr Teodor, preotul paroh al catedralei greco-catolice Schimbarea la Faţă. Citeste tot articolul pe Gazeta de Cluj […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.