Potrivit unor imagini video, un mai mulți soldați ruși care se predau au fost executați de ucraineni. În timp ce reprezentanții armatei ucrainen spun că rușii s-au prefăcut că se predau pentru a lansa un atac surpriză, Moscova lansează noi acuzații de crime de război.

Ziarul american The New York Times confirmă autenticitatea videoclipurilor, dar subliniază că este imposibil de stabilit în ce circumstanțe au fost ucise persoanele care s-au predat, scrie Meduza.

Cele două videoclipuri au început să circule pe rețelele de socializare la jumătatea lunii noiembrie. În primul, soldați ucraineni capturează un grup de oameni îmbrăcați în uniforme rusești, în curtea unei locuințe. NYT atrage atenția asupra faptului că luptătorii APU din înregistrarea stau în ipostaze relaxate și nu țintesc cu armele asupra prizonierilor. Videoclipul se întrerupe brusc când o altă persoană intră în cadru și se aude un sunet asemănător unei împușcături. O a doua filmare, realizată probabil de pe o dronă, deasupra aceleași locații, arată cadavrele a 12 soldați care se aseamănă cu cei din primele imagini, care se predau. În apropierea unora dintre cadavre sunt vizibile urme de sânge.

NYT scrie că ultimul soldat rus care a părăsit casa probabil a încercat să riposteze și a început să tragă.
Dr. Rohini Haar, expert medical la organizația Physicians for Human Rights, a comentat, la solicitarea ziarului american: „Se pare că majoritatea au fost împușcați în cap. Sunt bălți de sânge. Acest lucru indică faptul că trupurile au fost pur și simplu lăsate acolo. Probabil că nimeni nu a încercat să-i ia, sau să-i ajute”, a spus Haar. El a mai adăugat că soldații ruși zăceau pe pământ și erau de fapt prizonieri de război, așa că moartea lor poate fi considerată o crimă de război.

În același timp, expertul în crime de război Iva Vukusici spune că acțiunile armatei ucrainene ar putea fi legitime, deoarece este imposibil să se stabilească din videoclipuri dacă prizonierii au fost uciși în timpul schimburilor de focuri, sau executați după încetarea focului. Mai mult, Vukusici notează că tocmai acțiunile trăgătorilor pot fi considerate „trădare”, deoarece Convenția de la Geneva interzice imitarea predării, pentru a împușca inamicul. Autoritățile ruse au cerut organizațiilor internaționale să condamne „crima flagrantă” și să efectueze o anchetă amănunțită. Șeful Consiliului pentru Drepturile Omului de sub președintele Federației Ruse, Valeri Fadeev, a predat înregistrarea Oficiului Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, OSCE, Consiliului Europei și organizațiilor pentru drepturile omului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.