Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca Foto: Guvern, Facebook

Guvernul a eliminat din proiectul de lege privind măsurile fiscale una din reformele din administrația locală, potrivit noului proiect publicat de executiv. E vorba despre prevederea din proiectul inițial, care spunea că administrația locală (primării, consilii județene) nu pot cheltui mai mult de 2,5% din veniturile proprii pentru concerte, festivaluri, zilele localității etc.

Astfel, în proiectul inițial publicat pe 19 septembrie de Ministerul Finanțelor, la articolul Art. XXIX era stipulat că :

”Începând cu exercițiul bugetar al anului 2024, la elaborarea și aprobarea bugetelor locale, cheltuielile efectuate de autoritățile publice locale aferente capitolului bugetar ”Cultură, Recreere și Religie” nu pot depăși 2,5% din veniturile proprii realizate în exercițiul bugetar precedent. La determinarea procentului de 2,5% aplicat asupra veniturile proprii nu se includ cheltuielile destinate activităților sportive, recreative precum și instituțiile publice de cultură indiferent de natura acestora și forma lor de organizare. Cheltuielile cu activitățile sportive trebuie să aibă bugetele de venituri și cheltuieli aprobate prin hotărâre distinct de către autoritățile publice locale/județene precum și grilele de salarizare pentru întreg personalul care deservește activitatea sportivă. Nu se includ de asemenea cheltuielile aferente proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile”.

„Acum, acest procent a dispărut din noul proiect de lege. Reamintim că liderii UDMR au criticat dur proiectul inițial, susținând că lovește autonomia locală și este o imixtiune în deciziile comunităților. Mai mult, președintele Kelemen Hunor a anunțat că a trimis guvernului un set de observații privind proiectul de lege. În funcție de răspunsul guvernului conducerea UDMR urmează să decidă dacă semnează sau nu o moțiune de cenzură. Și lideri locali PNL au criticat proiectul, dar nu cu vehemența UDMR”, scrie G4media.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.