Pentru a reuşi să-şi achite datoriile bugetare, cum ar fi drepturile sociale sau arieratele, Guvernul a adoptat o nouă rectificare bugetară, care transferă aproape un miliard de lei către Ministerul Muncii. Ministerul Agriculturii primeşte fonduri suplimentare, pentru garantarea cofinanţărilor în vederea atrageriid e bani europeni, dar şi Ministerul Sănătăţii, pentru plata arieratelor din sistem. În aceeaşi şedinţă au fost anunţate şi o serie de investiţii în infrastructură.

Cea de-a doua rectificare bugetară din acest an a fost aprobată, prin Ordonanţă de Urgenţă, în cadrul şedinţei de Guvern de luni. Actul normativ vizează asigurarea resurselor financiare pentru plata pensiilor şi a altor drepturi sociale până la sfârşitul anului, a anunţat primul-ministru Emil Boc, la finalul şedinţei, potrivit paginii de internet a Guvernului României.

Aproape un miliard pentru Ministerul Muncii

Surse guvernametale ale Mediafax arătau anterior că Executivul va suplimenta fondul de rezervă bugetară cu 1,6 miliarde lei prin a doua rectificare bugetară din 2010 şi astfel va avea la dispoziţie 1,7 miliarde lei de cheltuit în decembrie, inclusiv pentru plata arieratelor. Pentru eliberarea următoarei tranşe de la FMI scrisoarea de intenţie stabileşte obligativitatea Guvernului să plătească firmelor, până la finele lunii noiembrie, aproape în totalitate, arieratele de la bugetul central şi de la bugetul asigurărilor sociale.
Majorarea propusă de Guvern, de aproape 400 de milioane euro, reprezintă cea mai mare sumă alocată vreodată la o rectificare către Fondul de rezervă bugetară, potrivit sursei citate. Încă 600 de milioane de lei vor fi puse deoparte pentru cheltuielile de asistenţă socială, indemnizaţii pentru persoanele cu handicap, ajutoarele de încălzire şi venitul minim garantat.
Rectificarea bugetară suplimentează fondurile Ministerului Muncii cu 987 de milioane de lei, bani necesari pentru plata pensiilor, a sprijinului social acordat familiilor monoparentale, a alocaţiilor pentru copii şi a indemnizaţiilor pentru creşterea copilului. Şi administraţiile locale au primit bani în plus, destinaţi plăţii ajutoarelor de stat către persoanele cu handicap.
“Am avut sesizări din ţară că unele primării nu au fost în situaţia de a-şi putea achita aceste drepturi sociale până la sfârşitul anului şi, prin această relocare de fonduri, am asigurat plata acestor drepturi legale pentru persoanele cu handicap”, a declarat şeful Executivului.

Îngrijorări legate de salariul profesorilor

Un alt minister care a beneficiat de suplimentarea fondurilor este cel al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru a asigura co-finanţarea proiectelor pe fonduri externe nerambursabile pentru a putea atrage cât mai mulţi bani de la Uniunea Europeană.
Ministerul Finanţelor Publice a arătat că ordonanţa guvernamentală pentru rectificarea bugetară va asigura subvenţia necesară Fondului de Sănătate pentru plata arieratelor din sistem, de 256 de milioane de lei. Alte modificări ce ţin de domeniul fiscal anunţate de ministrul Gheorghe Ialomiţianu sunt economiile realizate din sumele defalcate din TVA şi impozit, care vor asigura în continuare plata salariilor din învăţământ, în pofida diminuării fondurilor alocare bugetelor locale.
“Rectificarea bugetară nu afectează în niciun fel salariile cadrelor didactice din România. Resping orice afirmaţie contrară”, a declarat şi ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, citat de Mediafax. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ preconiza că rectificarea bugetară ar putea pune în pericol plata salariilor angajaţilor din învăţământ în luna decembrie, bugetul de salarii fiind redus cu 1,3 miliarde de lei de la începutul anului.
Primul ministru a anunţat că Guvernul a aprobat prin ordonanţă de urgenţă, în cadrul aceleiaşi şedinţe, şi “derularea unor proiecte importante pentru dezvoltarea infrastructurii”, precum modernizarea şi asfaltarea a 10.000 de km de drum judeţean şi modernizarea a 1.500 de localităţi prin introducerea apei curente şi a canalizării.
Prima rectificare bugetară din acest an a fost efectuată în luna august. În aceeaşi zi cu proiectul rectificării bugetare, Guvernul urma să adopte legea salarizării unitare. Datorită boicotării discuţiilor din cadrul Consiliului Economic şi Social de către şefii de sindicate, aceasta a fost amânată.

Diana Gabor

De unde se iau bani

– Ministerul Economiei (-75,3 milioane lei)
– Ministerul Finanţelor (-58,1 milioane lei)
– Ministerul Comunicaţiilor (-27,4 milioane lei)
– Ministerul Afacerilor Externe (-12,1 milioane lei)
– Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (-10,3 milioane lei)
– Ministerul Justiţiei (-1,3 milioane lei)

Unde se suplimentează bugetul

– Ministerul Muncii – 987,3 milioane de lei, pentru echilibrarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi fonduri pentru plata drepturilor de asistenţă socială.
– Ministerul Agriculturii – 502 milioane de lei, pentru derularea proiectelor din fonduri externe nerambursabile postaderare.
– Ministerul Sănătăţii – 256,8 milioane lei, pentru echilibrarea bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.