Eurodeputatul  PMP Siegfried Mureşan a pornit în vara aceasta într-un tur al judeţelor din Transilvania pentru a se întâlni cu investitorii ce întâmpină problem în colaborarea cu administraţiile locale sau cu forţele de muncă. De asemenea acesta i-a trimis sugestii de abordare a unor problem cu privire la incluziunea tinerilor pe piaţa de muncă, primului ministrul al României, Victor Ponta.

 

Adresa făcută de euro-deputat a fost pasată ministrului muncii, Rovana Plumb care, cu alte cuvinte i-a răspuns că statul face destule pentru a soluţiona această situaţie şi ca nu mai e nevoie de alte sugestii.

 

Solicitări decente făcute cu bunăcredinţă. Culoarea politică îşi spune cuvântul

Propunerea lui Sigfried Mureşan putea fi considerată în van din start, pentru simplul fapt că acesta nu face parte din PSD , partidul ce se află acum la guvernare ci din Partidul Mişcarea Populară sau copilul crescut de Traian Băsescu.

Astfel că scrisoarea către Victor Ponta conţinea sugestia ca Guvernul României să aibă un program amplu de reforme structurale având drept finalitate stimularea investiţiilor private.

„Vă solicit crearea unui fond în vederea finanţării de stagii pentru tinerii antreprenori.

Prin acest program, orice tânăr antreprenor, care are o idee de afacere, va putea efectua un stagiu pe lângă un antreprenor de succes, pentru a învăţa cele necesare înfiinţării propriei companii şi a preveni eşecul.

Programul pe care îl propun prevede finanţarea de la bugetul de stat a unor stagii de 3-6 luni pentru orice tânăr care are o idee şi un plan de afacere, având vârsta sub 35 de ani. Doresc ca programul să fie conceput, astfel încât să stimuleze mobilitatea tinerilor, dar să nu prevadă în mod necesar efectuarea stagiului pe lângă un antreprenor din altă regiune.

Şomajul în rândul tinerilor este una din principalele probleme economice şi sociale cu care se confruntă România. Lipsa unui loc de muncă stabil şi bine plătit riscă să condamne o generaţie întreagă la sărăcie.

Este mult mai eficient să prevenim o problemă, decât să o combatem după ce aceasta apare şi a afectat deja perspectivele de dezvoltare ale tinerilor” îi scrie Mureşan lui Victor Ponta.

 

Şomajul : ameninţare principală a viitorului tinerilor

În România rata şomajului în rândul tinerilor era la finalul trimestrului al doilea din 2014 23,9%, situându-se peste media Uniunii Europene. În al doilea trimestru al anului 2012, când Guvernul condus de Victor Ponta şi-a început activitatea, rata şomajului în rândul tinerilor în Romania a fost de 21,5%.

Sigfried Mureşan a identificat câteva metode de combatere a situaţiei precum „ încurajarea iniţiativei antreprenoriale în rândul tinerilor. Programe precum START pentru dezvoltarea abilitaţilor antreprenoriale în rândul tinerilor sau cel de stimulare a înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri sunt foarte utile, însă în lipsa unei finanţări adecvate ele se adresează doar unui număr foarte redus de beneficiari”.

Conform acestuia este esenţial ca la nivel local să se realizeze parteneriate între instituţiile de învăţământ şi mediul privat pentru asigurarea unei pregătiri în concordanţă cu nevoile de pe piaţa muncii din zonă şi  cea mai importantă măsură este adoptarea unei Garanţii pentru tineret, care urmăreşte ca orice tânăr cu vârsta sub 25 de ani să primească o ofertă de muncă, ucenicie sau stagiu ori curs de formare continuă, în termen de 4 luni de la terminarea studiilor sau de la pierderea locului de muncă.

Pentru a finanţa aceste masuri, Uniunea Europeană a alocat pentru România 212 milioane Euro pentru anii 2014-2015. Aceşti bani sunt destinaţi tinerilor din România, iar Guvernul condus de dumneavoastră are obligaţia să prezinte Comisiei Europene proiecte eligibile prin care aceşti bani să fie absorbiţi şi să ajungă la tinerii din România.

 

Rovana Plumb dă cu flit propunerii şi susţine că s-au făcut destule pentru tineri

Odată redirecţionată solicitare către Ministerul muncii familiei, protecţiei sociale şi a persoanelor vârstnice, reprezentatul acestui departament, ministrul Rovana Plumb a ales să răspundă prin enumerarea unor acţiuni întreprinse de Guvern şi o concluzie uimitoare.

„Faţă de cele menţionate(propuse de europarlamentarul PMP), apreciem implicare dumneavoastră în rezolvarea aspectelor ce ţin de problematica şomajului în rândul tinerilor şi  vă asigurăm că Guvernul României întreprinde toate demersurile necesare pentru facilitatea integrării acestei categorii pe piaţa muncii, inclusiv prin promovarea antreprenoriatului, având în vedere că acest lucru va contribui la o creştere economică durabilă şi favorabilă a incluziunii” specifică Rovana Plumb în răspunsul către Siegfried Mureşan.

 

Liberul arbitru a analizei vs. partidele politice

Nu o dată românii au arătat interesul pentru ca politicienii, indiferent de partid  să colaboreze pentru interesul comunităţii în măsura în care aceasta le plăteşte salariile şi nu numai. Conform obligaţiilor unui minister, Rovana Plumb nu avea libertatea de a refuza să aplice pentru un proiect european ce ar fi fost benefic tinerilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice se organizează şi funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, în subordinea Guvernului, cu personalitate juridică, având rol de sinteză şi de coordonare a aplicării strategiei şi politicilor Guvernului în domeniile muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice, conform datelor oficiale de funcţionare.

La liberul arbitru putem preciza că avem un ministru al muncii ce refuză să treacă în agendă demararea unor demersuri doar pentru simplu fapt că au fost propuse de către un eurodeputat ce nu poartă aceeaşi culoare politică.

„Turul investitorilor din Transilvania” lasă impresii bune despre Cluj

În judeţul Cluj, eurodeputatul Siegfried Mureşan a vizitat companiile Eckerle şi Siemens din Municipiul Cluj-Napoca.

„Clujul, ca centru economic şi industrial, este în plină dezvoltare. Investitorii vor să se extindă. Aceasta şi pentru că administraţia locală funcţionează cu totul altfel decât în celelalte oraşe pe care le-am vizitat. Solicitările investitorilor sunt aprobate într-un timp mult mai scurt ceea ce este esenţial pentru atragerea de noi investiţii şi pentru păstrarea celor existente”, a declarat deputatul european Siegfried Mureşan, după întâlnirile cu investitorii din Cluj-Napoca.

Spre deosebire de celelalte judeţe vizitate de acesta, Cluj se clasează la top cele mai puţine probleme în raport cu administraţia locală. De altfel, cererile de soluţionare a unor condiţii mai bune pentru investitori au fost discutate de acesta cu primarul Emil Boc.

„La Cluj, direcţia este clară: trebuie încurajate investiţiile în proiecte care oferă locuri de muncă de înaltă calificare, stabile şi bine plătite. Vreau ca investitorii să vină în Cluj deoarece clujenii sunt mai bine pregătiţi, nu pentru că salariile sunt mai mici decât în alte ţări”, a mai spus Siegfried Mureşan, după vizitele din Cluj-Napoca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.