Guvernul a decis sa privatizeze SC Cupru Min SA Abrud, compania de stat care detine licenta de exploatare pentru cel mai mare zacamant de cupru din tara. Societatea a adunat datorii considerabile, iar Executivul considera ca exploatarea poate fi valorificata cu succes doar de un investitor privat, care sa creeze locuri de munca. Cupru Min va fi scoasa la licitatie in perioada urmatoare, cu un pret de pornire de 200 de milioane de lei.

SC Cupru Min SA Abrud, infiintata in 1999, este ultima companie de stat din judetul Alba. Activitatea exploatarii a fost sistata pentru o vreme, fiind reluata in 2009. In lunile de cand si-a deschis din nou portile, mina din Rosia Poieni a avut un parcurs financiar oscilant, inregistrand pierderi, dar si profit, de ordinul milioanelor de lei, in ani consecutivi. Decizia ca exploatarea miniera de la Rosia Poieni sa fie privatizata a fost anuntata in primavara acestui an, dupa ce, la finele lui 2010, FMI a recomandat ca toate exploatarile ramase in proprietatea statului sa treaca in mainile investitorilor.

60% din rezerva de cupru a Romaniei

Mina de cupru de la Rosia Poieni are patru licente de exploatare active: de minereu de cupru, de minereu de cupru cu continut scazut, de andezit si de calcar. Cupru Min SA Abrud este cel mai mare producator de concentrat de cupru din Romania. Reluarea activitatii, la 1 decembrie 2009, dupa aproape un an de la intrerupere, a fost posibila ca urmare a platii in avans a unei cantitati de concentrat de cupru, de catre partenerul comercial al societatii, pe fondul evolutiei pozitive a pretului la cupru pe piata internationala. Exploatarea miniera a mai fost propusa de doua ori pentru privatizare, in 2008 si 2009, dar procedurile nu s-au finalizat din lipsa de oferte concrete. Zacamantul de la Rosia Poieni este estimat la 900.000 de tone, adica 60 % din rezerva Romaniei de cupru, ceea ce inseamna ca este posibila continuarea exploatarii pe o perioada de cel putin 20 de ani. La Cupru Min Abrud mai lucreaza in prezent 460 de muncitori.
Chiar daca pretul cuprului este in crestere, administrarea minei de catre stat nu mai este o optiune viabila, considera atat ministrul Economiei Ion Arton, cat si presedintele Traian Basescu. Ministrul Economiei, Ion Ariton, a anuntat in cadrul vizitei din septembrie de la Alba Iulia ca ultima mare companie de stat din Alba, SC Cupru Min SA Abrud, este in proces de privatizare. Ministerul Economiei este actionarul unic al societatii miniere din Apuseni, demarand in ianuarie 2011 procedura de evaluare a activelor societatii, de care se arata interesate firme din Australia si Canada. „In privinta SC Cupru Min SA Abrud este inceput un proces de privatizare. Cred ca aceasta va fi solutia si sustinem acesti pasi. Ma bucur ca situatia economica a acestei societati a inceput sa fie pozitiva si datorita conjuncturii internationale, in sensul ca pretul cuprului a crescut. Suntem intr-un proces declansat de privatizare“, a declarat ministrul Economiei. Decizia a fost motivata de ministru de conditiile impuse de FMI.

Privatizare pentru locuri de munca

Tot in luna septembrie, presedintele Traian Basescu a incurajat Guvernul sa faca o prioritate din crearea de locuri de munca prin redeschiderea minelor de aur, argint si cupru. „Indiferent cat de aproape este campania electorala, activitatea Ministerului Muncii trebuie sa se desfasoare sub semnul responsabilitatii, dar si al echitatii. Este imposibil sa fie sustinut un numar de 4,9 milioane de pensionari avand 4,2 milioane de salariati. Obiectivul major al Guvernului trebuie sa fie crearea de locuri de munca. Repet ce sustin de cateva saptamani. Dincolo de mentinerea locurilor de munca si a investitiilor existente, cea mai mare resursa de creare de locuri de munca e la noi. Pe de o parte atragerea banilor europeni, pe de alta parte deschiderea de activitati. Locul in care ne putem replia cel mai rapid pentru creare de locuri de munca este mineritul care se adreseaza exploatarilor de aur, argint si cupru si in momentul de fata redeschiderea exploatarilor nu mai necesita subventii. Va asigur de tot sprijinul meu”, a aratat presedintele Executivului.
Pretul de pornire cu care va fi scoasa la licitatie firma CupruMin Abrud, care detine licenta de exploatare pentru cuprul de la Rosia Poieni, este de 200 de milioane de lei, aproape 46 de milioane de euro. La minister au fost inregistrate, in cursul anului 2010, doua scrisori de intentie, din partea firmei Minerals and Metals Group Australia si din partea firmei Barrick Gold Corporation Romania, cel mai mare producator de aur din lume, cu actionari din Canada. De asemenea, potrivit Mediafax, de exploatarea romaneasca de cupru s-a aratat interesata si compania Mineco din Elevetia, care a cumparat Moldomin. „Pretul de pornire mai trebuie avizat de Ministerul Economiei si va fi in jurul cifrei de 200 milioane de lei. De altfel, ultimul aviz inaintea anuntului de licitatie mai trebuie primit de la Ministerul Economiei. Cei care au cumparat Moldomin si o firma canadiana, Barrick, si-au exprimat interesul sa participe la licitatie”, au declarat surse din Ministerul Economiei pentru agentia de presa in luna octombrie.

Investitori straini

Seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Victor Cazana, a declarat in septembrie pentru Reuters ca anuntul de licitatie va fi lansat in cel mai scurt timp, insa procesul de vanzare a fost amanat intre timp pentru ca au fost aduse completari caietului de sarcini. Potrivit datelor financiare ale Cupru Min, in 2010 compania a obtinut un profit de 18,8 milioane lei, de la pierderi de 17,9 milioane lei in 2009. Cupru Min avea la finele anului trecut datorii totale de 71,5 milioane lei, care vor fi platite cel mai probabil de stat inainte de privatizarea companiei. In plus, statul se afla in litigiu cu fostul concesio¬nar al exploatarii, care cere o despagubire de 19 milioane de euro, care, in cazul unei sentinte favorabila companiei, va fi achitata tot de stat.
Intr-un articol publicat la inceputul lunii noiembrie, money.ro scrie ca statul roman a primit zece scrisori de intentie de la companii interesate de CupruMin. Cele mai des mentionate nume care ar putea participa la aceasta licitatie sunt Mineco si Barrick. Compania Mineco, inregistrata in Elvetia, a preluat, la jumatatea lunii septembrie, producatorul de cupru Moldomin Moldova Noua, aflat in faliment, unde s-a angajat la investitii de peste 150 milioane de euro. Mineco mai are trei mine in Serbia si Bosnia. Barrick, cel mai mare producator de aur din lume, a inregistrat anul trecut vanzari de 10,9 miliarde de dolari si un profit net de 3,2 miliarde de dolari. Compania are licentele de exploatare a 26 de mine de pe cinci continente si 20.000 de angajati din intreaga lume.

Diana Gabor


Pericolul ecologic de la Rosia Poieni

Situatia minei de cupru de la Rosia Poieni a fost o sursa de ingrijorare pentru autoritatile din Alba, dupa ce, in 2009, firma care trebuia sa faca procedurile de ecologizare si neutralizare a renuntat la contract. Prefectul de Alba, Stefan Bardan, a atras atentia Guvernului asupra pericolului ecologic care plana asupra zonei in cazul in care fondurile necesare pentru preluarea atributiilor firmei contractate nu ar fi fost alocate. „Am informat si Ministerul de Interne, Ministerul Economiei si Ministerul Mediului despre exploatarea de cupru de la Rosia Poieni. Acea firma care a avut contractul de colaborare cu firma de stat CupruMin a renuntat la contract, s-a retras, nu mai fac neutralizarea. De fapt, aici avem problema”, a declarat prefectul de Alba in iulie 2009, citat de hotnews.ro.
Firma Energomineral, care a exploatat si valorificat cuprul din cariera Rosia Poieni, trebuia sa faca procedurile de ecologizare si neutralizare, insa a renuntat la contractul de cooperare pe care il avea incheiat cu in vara anului 2007 cu SC Cuprumin SA Abrud. „Din acest moment, este obligatia firmei de stat, unde actionar este statul”, a precizat Stefan Bardan. Obligatia de a cumpara varul necesar pentru ecologizarea carierei a cazut, astfel, pe spatele statului. Apele acide trebuie in permanenta neutralizate cu var pentru ca exista riscul ca poluarea sa ajunga pana in Mures, dat fiind ca substantele provenite din exploatarea de cupru se scurg de pe haldele de steril in iazul de decantare Valea Sesei,de unde pot ajunge in raul Aries, aflat in apropiere, in cazul unor ploi torentiale. Exploatarea de la Rosia Poieni este in momentul de fata o mare amenintare pentru protectia mediului, din cauza celor trei ia¬zuri de decantare dezafectate de aproape 30 de ani.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.