România, cel mai slab nivel de absorbţie a fondurilor europene

Deşi România a raportat un nivel de absorbţie a fondurilor europene de 14%, oficialii de la Bruxelles arată că cifra reală este doar la un sfert din această proporţie, şi anume 3,5%. Guvernul a anunţat măsuri pentru a evita ca în viitorul program bugetar al Uniunii Europene România să aibă de pierdut, înfiinţând un minister care se va ocupa doar de aceste aspecte. Ţara noastră a pierdut deja bani când, din cauza unor nereguli, o parte din banii pentru Programul Operaţional Regional au fost blocaţi de organismele comunitare.

Absorbţia fondurilor europene în România este cu mult sub nivelul aştepătărilor, după ce mai mult programe, printre care Programul Operaţional Regional (POR), în valoare de 4,4 miliarde de euro, care a fost blocat de la finanţare după ce misiunile de audit ale Comisiei Europene au înregistrat nereguli în organizarea licitaţiilor în mai multe localităţi din sudul ţării, au întâmpinat probleme în implementare în ţara noastră. O altă problemă este gestionarea acestor fonduri, drept pentru care autorităţile de la Bruxelles fac presiuni pentru ca Guvernul să ia măsuri pentru a îmbunătăţi procesul de transmitere a fondurilor de la Comisia Europeană către beneficiarii direcţi.

Minister pentru bani europeni

În contextul raporturilor nefavorabile României în privinţa absorbţiei de fonduri europene, Guvernul se pregăteşte pentru modificări începând cu toamna acestui an. Astfel, proiectele finanţate cu bani de la Uniunea Europeană ar putea fi reziliate dacă în curs de şase luni de la semnarea contractelor nu au fost demarate lucrările. În plus, prefinanţarea de 30% din partea Comisiei va fi redusă la jumătate, doar 15% din valoarea contractului. Este posibilă şi înfiinţarea unui minister pentru gestionarea fondurilor europene, care va fi înfiinţat odată cu reluarea lucrărilor Parlamentului în toamnă.
Acesta va coordona Autoritatea pentru Coordonarea Instrumen¬telor Structurale (ACIS), instituţie trecută în urmă cu câteva luni din subordinea Ministerului Finanţelor în cea a premierului şi Autoritatea de Audit de pe lângă Curtea de Conturi. ACIS este coordonatorul naţional al asistenţei financiare în relaţia cu UE, iar Autoritatea de Audit de pe lângă Curtea de Conturi este instituţia care efectuează auditul fon¬durilor de preaderare, al fon¬¬durilor structurale, în valoare de 19,2 miliarde de euro, şi al celor desti¬nate agriculturii şi dezvoltării rurale, de peste 10 miliarde de euro. Potrivit Mediafax, aceste autorităţi de management nu vor intra în cadrul noului minister, fiind coordonate de o instituţie centrală condusă de o persoană cu rang de ministru.
Prefinanţare redusă la jumătate

Premierul Emil Boc a anunţat săptămâna trecută că în ultima şedinţă dedicată fondurilor europene a fost luată în calcul posibilitatea rezilierii contrac¬telor celor care în şase luni de la semnarea documentelor nu încep lucrările, banii urmând să fie acordaţi altor programe europeane de pe lista de aşteptare. Premierul a explicat că o asemenea măsură este necesară pentru că eventualele întârzieri ar putea conduce la pierderea definitivă a banilor de la Bruxelles pentru că orice ban care nu se cheltuieşte într-o perioadă de absorbţie determinată nu mai este decontat de UE şi va fi plătit de la bugetul de stat.
Redu¬cerea prefinanţării proiectelor realizate cu fonduri de la UE de la 30% din valoarea proiectului, suma maximă ce poate fi acum acordată la 15% este motivată de primul ministru prin faptul că multe dintre companiile care iau prefinan¬ţări nu mai trimit facturile pentru a-şi face deconturile la autorităţile de management, iar acestea nu le pot transmite în continuare la Bruxelles pentru ca sumele cheltuite să fie rambursate. Comisia Europeană nu mai elibe¬rează alţi bani pentru prefinanţări până ce deconturile iniţiale nu sunt închise iar în jur de 500 de milioane de euro ar fi astfel blocate la Bruxelles pe Programul Operaţional Sectorial Dezvol¬tarea Resurselor Umane, în valoare de 4,25 miliarde de euro, din lipsa documentelor justificative.

Cei cu rezultate slabe „să se gândească dacă mai rămân”

Guvernul a primit un ultimatum din partea preşedintelui Traian Băsescu pentru ca până pe 30 iunie să facă un bilanţ al absorbţiei de fonduri europene, iar miniştri cu performanţe slabe să fie înlocuiţi. Pe 8 iunie, preşedintele Traian Băsescu le-a transmis miniştrilor cabinetului Boc că, până pe 30 iunie, cei cu rezultate slabe “să se gândească dacă mai rămân”. Deşi termenul a expirat de ceva vreme, nici unul dintre miniştri nu şi-a prezentat poziţia. Aceasta în contextul în care România are cea mai slabă rată de absorbţie a fondurilor europene dintre toate ţările Uniunii Europene. Dintre-un total de 20 de miliarde de euro, cât a fost alocat ţării noastre pentru perioadas 2007-2013, România a reuşit să se plaseze la coada comunităţii europene, cu o rată de absorbţie de 3,5%.
Dacă doreşte să evite diminuarea fondurilor bugetare europene pentru 2014-2020, România trebuie să rezolve problema absorbţiei fondurilor europene. Chiar dacă rapoartele oficiale ale autorităţilro din domeniu din ţara noastră arată o rată de 14%, HotNews arată, pe baza unor surse oficiale, că aceasta nu depăşeşte în realitate 3,5%, fiind bazată pe un calcul greşit. „Oficialităţile de la Bucureşti iau în calcul inclusiv avansul de 10% pe care Bruxelles-ul îl virează automat, însă absorbţia reală o reprezintă cifra proiectelor aflate în plată din care se scade procentul de 10%. Cifra reala nu trece de 3,5%”, au declarat pentru HotNews.ro surse de la Bruxelles. Aceeaşi sursă arată că anul trecut rata de absorbţie a fondurilor europene calculată în urma unor evaluări independente pentru România era de 7% pentru 2007-2010, cifră care oricum ne menţine la coada clasamentului  în Uniune.

Ministerul Dezvoltării, fruntaş la absorbţie

La sfârşitul anului trecut, şeful Autorităţii de Management a POR, Gabriel Friptu, care lucrează în subordinea Ministerului Dezvoltării, arăta că instituţia este obligată să verifice orice nereguli în aplicarea proiectelor finanţate prin acest proiect european, dar multe sesizări nu au fost confirmate, iar beneficiarii au rămas neatinşi. Anul acesta, în urmă cu aproximativ o lună, instituţiile de audit au atras atenţia oficialilor Comisiei Europene în legătură cu implementarea defectuoasă a mai multor proiecte pe POR, ceea ce a dus la penalizarea României şi blocarea plăţii a 800 de milioane de euro prin proiectul european de a cărui monitorizare trebuia săs e ocupe Autoritatea de Management menţionată mai devreme.
Mai precis, plăţile pentru POR, Axa 2: Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport, au fost sistate de Comisia Europeană din cauza deficienţelor constatate, iar autorităţile române au primit sarcina de a verifica toate contractele de lucrări încheiate cu beneficiarii programului pe Axa 2. Potrivit Mediafax, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a primit de la Comisia Europeană un raport preliminar al misiunii de audit efectuată în România în perioada 28 martie – 1 aprilie 2011, prin care au fost verificate mai multe proiecte finanţate prin POR, Axa 2, iar, ca urmare a deficienţelor constatate, Comisia Europeana a transmis MDRT decizia de întrerupere a plăţilor intermediare pentru Axa 2 până la îndeplinirea măsurilor cerute.
Reprezentanţi ai Comisiei Europene, citaţi de HotNews.ro, au explicat de ce a fost suspendată temporar plata a 800 milioane euro în cadrul POR. Ton van Lierop a declarat că auditul a vizat nu numai licitaţiile organizate de instituţiile judeţene, dar şi activitatea Autorităţii de Management a POR. “În general, proiectele sunt supervizate de autoritatea de management. Când apar probleme la procedurile de achiziţie, analizăm activitatea autorităţii de management”, a declarat Ton van Lierop.
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, preferă să vadă partea plină a paharului. Aceasta a declarat că ministerul pe care îl conduce are cel mai mare grad de absorbţie a fondurilor europene în acest moment. ”MDRT are cel mai mare grad de contractare, cei mai mulţi bani europeni plătiţi efectiv. O jumătate din suma intrată în România este adusă de MDRT, cealaltă jumatăte, de toate celelalte programe operaţionale. Este necesară mai multă atenţie, grijă, în respectarea principiului transparenţei achiziţiilor publice şi în derularea implementării proiectului”, a declarat Elena Udrea la Braşov. Aceasta a precizat că şi controalele care se vor efectua vor fi mai drastice şi vor viza mai multe astfel de proiecte pentru a preîntâmpina situaţii în care ne trezim prea târziu cu probleme în derularea licitaţiilor către beneficiar, depistate de Comisia Europeană.

Diana Gabor

Absorbţia de fonduri europene pe Programul Operaţional Regional

Programe finanţate    Total alocări 2007-2013 (miliarde euro)    Absorbţie la 31 mai (% din valoarea proiectului)
POS Regional    3,7    21,5
POS Mediu    4,5    9,8
POS Transporturi    4,5    2,6
POS Creşterea Competitivităţii Economice    2,5    12,5
POS Dezvoltarea Resurselor Umane    3,4    19,1
POS Dezvoltarea Capacităţii Administrative    0,2    7,1
POS Asistenţă Tehnică    0,17    8,9
TOTAL    19,2    12,4

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.